Tocană irlandeză de vită (Irish beef stew)

Ingrediente:

– 1 kg carne de vită pentru tocană

– 1 kg cartofi albi

– 500 g ciuperci proaspete

– 1 ceașcă mazăre congelată

– 3 fire de praz tocate (sau ceapă albă sau galbenă)

– 2 morcovi mărime medie

– 2 bucăți păstârnac mărime medie

– ¼ ceașcă  frunze de țelină tocată

– 4 căței usturoi tocați mărunt

– 1 lingură pastă de tomate

– 2 frunze dafin

– 1 linguriță cimbru

– 1 linguriță pătrunjel uscat

– 1 ceașcă făină, sare, piper

Prepararea:

Se taie carnea cubulețe, se pune făina într-o pungă de refrigerare mare, se adaugă sare, piper, se scutură până la amestecare. Se pun bucățelele de vită în pungă și se amestecă în praful de făină condimentat. Se scot pe o farfurie, se îndepărtează făina în exces, apoi se prăjește carnea în puțin ulei încins până devine maronie. Se pune carnea deoparte. În același vas se adaugă ceapa sau prazul, usturoiul, morcovii, păstârnacul, țelina și se călesc până la înmuiere.

Se omogenizează pasta de tomate la legume, se readaugă carnea, se pune apă peste dar să nu depășească cu mult nivelul ingredientelor. Se adaugă condimentele și se lasă la fiert la foc mic timp de două ore, sau până când carnea e fragedă. Se adaugă cartofii și se continuă fierberea timp de cca încă 1 oră. Se poate îngroșa cu amidon dar se poate lăsa să fiarbă suficient de mult încât să devină mai vâscoasă. Cu puțin timp înainte de a scoate de pe foc  se adăugă mazărea. Cu cât se fierbe mai mult tocana, cu atât este mai gustoasă.


Publicitate

Postaţi un comentariu