Tinerii Clujului. Vlad Pop, distribuitorul de zâmbete pentru sufletele copiilor. „Cred că atunci când faci alți oameni fericiți, ești fericit”

S-a născut și a crescut la Cluj. Timp de trei ani a locuit în București, după care, în 2014, s-a întors în orașul natal, unde își dedică timpul și energia copiilor bolnavi de cancer, dar și acțiunilor frumoase care pot într-adevăr să schimbe, chiar dacă și numai pe alocuri, societatea, făcând-o mai bună, mai responsabilă, mai implicată. Fie că aleargă, pedalează, sau înoată, își dedică fiecare cursă unei cauze, antrenând tot mai mulți clujeni în acțiunile sale, iar când dorește să le fure celor din jur câte un zâmbet, se transformă, printr-un procedeu magic în clovnul Felix, un clovn pe care cei mici îl adoră.

Vlad Pop, căci despre el este vorba, este un exemplu pentru mulți dintre noi. Chiar dacă aparent și-a sacrificat viitorul pentru a putea să îi ajute pe cei din jur cu „normă întreagă”, acesta este fericit și nu regretă decizia pe care a luat-o: „Am fost admis la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, dar am ales să lucrez și să ajut copiii bolnavi de cancer din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, decât să fac ceva pentru mine profesional. Am ales să fac terapie prin artă pentru a oferi sprijin copiilor și tinerilor aflați în suferință”, spune acesta.

Vlad s-a simțit inspirat de acțiunile de voluntariat încă timpul liceului. „Am început prin vizite săptămânale la onco-pediatrie. Prima mea acțiune de voluntariat a reprezentat participarea la programul de animație, baloane și activități în postura de clovn la secția de onco-pediatrie din Cluj. Apoi, au urmat activități la centrul de plasament pentru copii, evenimente sportive pentru persoane cu dizabilități, campanii de strângere de fonduri, organizare de evenimente, tabere pentru tineri supraviețuitori de cancer, concerte, gale de Crăciun, evenimente culturale și multe altele. În acest demers, în mare măsură m-a determinat exemplul altor persoane. Am întâlnit oameni care ajutau copiii bolnavii de cancer, deși nu erau din Cluj sau din România și acest lucru m-a făcut să înțeleg că sunt obligat măcar o dată pe săptămână să ajut și eu, și că trebuie să fac un bine comunității în care trăiesc”, spune tânărul.

Vlad Pop

După ce s-a întors de la București a pus bazele Programului de artă creativă Hope și a participat la diferite competiții sportive. „Am dorit să strâng fonduri, să aduc speranță copiilor de la centru. În acest sens am implicat  aproximativ 100 de voluntari, prieteni din diferite sfere culturale, care și-au oferit timpul și talentul pentru a desfășura activități speciale pentru cei mici”, spune acesta.

Cum s-a născut Felix? Ideea de a deveni clovn a venit de la sine, întrucât mai multe persoane din jurul său i-au sugerat că s-ar descurca foarte bine în „straiele” clovnului, datorită temperamentului său. „Mă bucur și sunt recunoscător că acest talent a crescut, oferindu-mi-se șansa să particip la diverse evenimente, aniversări și să strâng fonduri în Iulius Mall pentru Programul de arta creativă Hope, aducând fericire copiilor. În opinia mea, cea mai mare satisfacție este atunci când lucrezi cu copiii. Cred că sunt cea mai mare binecuvântare și lumea în care trăim ar fi diferită fără copii. Pe lângă faptul că oferi speranță, ajuți la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Ce poate fi mai frumos decât sentimentul că ai schimbat o viață, chiar și una singură? Nici un alt job nu m-a făcut să văd schimbările în bine pe care le poate aduce munca mea”, explică Vlad.

Cu toate că există o vorbă conform căreia cei care se ocupă de divertismentul celorlalți nu sunt tocmai cele mai vesele persoane, Vlad susține că este o persoană fericită. „Cred că atunci când faci alți oameni fericiți, ești fericit. Acest lucru l-am învățat de la copiii de la centru atunci când am realizat Grădina de legume și din interacțiunea mea cu copiii la aniversări”.

11214371_10203424507292552_6394606559342761749_n

Acesta mărturisește că în momentul în care se transformă în Felix, copiii îl ajută să uite de toate grijile și să se bucure de adevăratele valori ale vieții, de care adulții uită, din când în când. Copiii nu pot fi mințiți: ori te plac, ori nu te plac. „Sinceritatea lor este minunată și ei simt atunci când fericirea ta este falsă. Emoții am tot timpul și cred că este normal să fie așa, altfel nu am fi oameni”, spune acesta. Vlad este extrem de mândru pentru că a reușit să „vindece” prin intermediul lui Felix un micuț căruia înainte să îl cunoască îi era frică de clovni.

11665592_10203424512852691_3270142119143592455_n

În mall, în straiele clovnului a avut plăcerea să cunoască o mulțime de oameni interesanți: actori, muzicieni, sportivi, cu care s-a împrietenit. „Acțiunile din Iulius Mall sunt voluntare, le fac în cadrul Programului Hope. În opinia mea fiecare dintre noi trebuie să se implice și să ajute comunitatea din care face parte, fie că e vorba de copii, animale, plantare de copaci etc. Pentru mine, faptul că sunt sănătos, că am o familie, o casă și un serviciu îmi dă forță să ajut alți copii care poate nu au avut un început de viața la fel de bun, dar care, la final, pot să aibă o poveste de succes”, explică Vlad.

1km = 5 lei

Acesta a participat pe 19 aprilie 2015 la proba de semimaraton din cadrul Maratonului Internațional Cluj, ocazie cu care a realizat o campanie de strângere de fonduri numită sugestiv „Tu pentru ce alergi?” . „M-am gândit că dacă tot alerg, să alerg cu un rost și am creat pagina Tu pentru ce alergi? Așa a pornit ideea campaniei prin care am invitat diferite companii și prieteni să doneze 5 lei pentru fiecare kilometru alergat din cei 21. Campania a fost un mare succes și am realizat la centrul pentru copii o bibliotecă minunată cu 134 de cărți și o grădina de legume”, povestește acesta.

Tu pentru ce înoți?

Anul acesta, pe 11 iulie, echipa Swim4hope, din care face și Vlad parte, va înota în cadrul Swimathon 2015, desfășurat la Bazinul Universitas Cluj-Napoca. Participanții doresc să achiziționeze 15 biciclete de care vor beneficia copiii și tineri din cadrul Centrului destinat Protecției copilului nr.2 din Cluj-Napoca.

„Echipa Swim4Hope va înota în 60 de minute cât mai multe ture de bazin pentru a strânge fondurile necesare. De această dată, am inițiat campania Tu pentru ce înoți?, o continuare a proiectului de la maraton, prin care invităm publicul larg să doneze 100 lei pentru aceasta cauză. Avem bucuria de a împărtăși faptul că am reușit să strângem aproape toată suma și le mulțumim pe aceasta cale tuturor donatorilor, dar și celor 29 de înotători care vor înota pe cinci culoare pentru această cauză. Împreună facem visele copiilor realitate. Invităm toate persoanele care rezonează cu acest mesaj și doresc să ne ajute, să doneze până pe 11 iulie aici sau după eveniment, direct în contul RO38BTRLRONCRT0202644001. Nicio persoană nu trebuie să creadă că sprijinul este prea mic, orice donație contează și putin cu puțin se adună”, spune acesta.

tu pt ce alergi

În prezent Vlad se antrenează pentru participarea la triathlon-ul de la Brașov, unde va încerca să strângă fonduri pentru realizarea unei săli moderne de informatică, lucrează la Galeria de idei, un after school pentru copii, iar seară este clovn în Iulius Mall.

[stextbox id=”custom”]

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

Pozitiv, harnic, comunicativ, ambițios.

Care este motto-ul tău?

„God is in us and He can do miracles”.

Ce înseamnă pentru tine voluntariatul?

Pentru mine voluntariatul înseamnă să faci un bine fără să aștepți ceva în schimb, să oferi sprijin altor persoane, să oferi speranța. Mai înseamnă sacrificiu, să te pui pe locul doi, fericire, dăruire și nu în ultimul rând, un gest de dragoste.

Trei cărți preferate?

Biblia, Oscar și Tanti Roz, Apolodor.

Ce îți place în general?

Să petrec timp cu familia, să gătesc, teatrul, muntele, arta, să fac sport (bicicletă, înot, alergare), să ascult muzică.

Ce te enervează?

Indiferența oamenilor.

Ce îți place cel mai mult în Cluj?

Respectul oamenilor, pădurea, muzica, viața.

Care e locul tău preferat din Cluj?

Teatrul, parcul, librăriile.

Ce ai vrea să schimbi la Cluj?

Felul în care se face arhitectura și se construiesc clădirile/casele.

Ce îi lipsește Clujului?

Mai mult copii.

Cum vezi Clujul peste 5 ani?

Mai implicat, cu valori mai frumoase si oameni mai buni.

Cum te vezi pe tine peste 5 ani?

Reușind să schimb mai multe vieți ale copiilor și să implic mai mulți oameni în schimbarea care ne-o dorim.

Care este lucrul fără de care nu ai putea trăi?

Linistea și pacea.

Consideri justificată goana clujenilor după titluri de genul „capitală” a orice, doar să fie capitală?

Fiecare are dreptul să alerge dupa ce valori și titluri dorește, dar s-ar putea să nu fie ceea ce Clujul are nevoie cu adevărat și să pierdem ocazia de a schimba în bine lucrurile care au cu adevărat valoare, precum educația copiilor, sănatatea, familia și multe altele.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu