Sute de credincioşi la o procesiune de Rusalii prin centrul Clujului

Câteva sute de credincioşi au participat, duminică, la Procesiunea de Rusalii, o manifestare religioasă organizată în al patrulea an consecutiv, la iniţiativa ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Procesiunea a început cu Vecernia plecării genunchilor, oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, la care au participat toţi preoţii clujeni şi credincioşi din cele 38 de parohii din municipiu, precum şi din parohiile învecinate Clujului.

Apoi a urmat procesiunea propriu-zisă, pe un traseu din centrul municipiului Cluj-Napoca, în care preoţii şi credincioşii au purtat cu ei toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana. Participanţii la procesiune au făcut trei opriri, rostindu-se ectenii speciale.

Prin această procesiune se reînvie o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, potrivit Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Procesiunea s-a încheiat în faţa Catedralei Mitropolitane, unde s-a oficiat slujba sfinţirii mici a apei, au fost rostite rugăciuni pentru natură, iar ÎPS Andrei Andreicuţ a rostit un cuvânt de învăţătură.

„Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși din oraş, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii şi asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii şi manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăţia lui Dumnezeu”, se mai arată într-o prezentare a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Postaţi un comentariu