Studenții au ales buget. Universitatea Babeș-Bolyai a rămas cu 5.000 de locuri libere la taxă

sursa foto: media.realitatea.ro

Universitățiile clujene și-au ales studenții, astfel încât majoritatea locurilor bugetate au fost ocupate. Pe de altă parte, cea mai mare universitate clujeană a rămas cu 5.000 de locuri libere în regim de taxă din cauza capacității, iar celelalte universități completează ușor această cifră

5.000 de locuri libere la Universitatea Babeș-Bolyai

UBB are în acest an 9.615 studenți care și-au confirmat locurile la nivel de licență, atât la învățământ la zi cât și la învățământ cu frecvență redusă. Locurile bugetate rămase libere sunt pentru studenții de etnie rromă, acestea fiind trimise înapoi la Ministerul Educației. În regim de taxă au rămas libere 5.000 de locuri asta datorită capacității mari a Universității Babeș-Bolyai.

„Menționez că numărul este atât de mare încât capacitatea universității este pe măsură, iar toate locurile bugetate pentru studenții români au fost ocupate”, a precizat Paul Fărcaș, purtător de cuvânt al UBB Cluj

Cea mai bună admitere din ultimii 20 de ani

Reprezentații Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) spun că admiterea pentru anul universitar 2013-2014 este cea mai bună din ultimii 20 de ani. Toate locurile în regim bugetat au fost ocupate, iar din cele scoase la concurs în regim de taxă au fost ocupate 439.

„Am avut cea mai buna admitere din ultimii 20 de ani. Am ocupat, pe lângă toate locurile bugetate, și 35-40% din locurile cu taxă. Bineînțeles numărul nu este relevant deoarece poți scoate la concursc locuri puține și să acoperi locurile la taxă în proporție de 100%”, a declarat pentru tranilvaniareporter.ro prof. Dr. Ioan Rotar, prorectorul USAMV

Admitere și confirmări cu 7 zile înainte de începutul anului universitar

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) se va ține încă un examen de admitere, fiind universitatea care are încă locuri bugetate scoase la concurs. Este vorba de patru locuri bugetate, toate fiind pentru cetățenii de etnie rromă. Alte 35 de locuri sunt scoase la concurs în regim de taxă pentru specializările Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală și Nutriție și Dietetică.

Pe site-ul oficial al UMF-ului s-au publicat listele cu candidați. Sunt cinci pentru specializarea de Nutriție și Dietetică (patru candidați vor susține proba din chimie anorganică și unul din chimie organică) și șapte pentru specializările Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală.

Pe de altă parte Universitatea de Artă și Design (UAD) nu are o statistică a locurilor rămase libere fiind încă în proces de confirmări. Pentru sesiunea din toamnă acești au scos la concurs un număr de șapte locuri bugetate (unul la specializarea Sculptură, unul la specializarea Conservare și Recuperare și cinci la specializarea Ceramică și Sticlă). La cele nouă specializări sunt scoase și locuri la taxă, la fiecare dintre ele cel puțin una, un total de 82 de locuri, cele mai multe la Arte Textile și Design Textil, 29 de locuri.


Anul universitar golește buzunare

Conform unui studiu al Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România (ANOSR) 74% au crescut taxele de studiu (din 23 de universitați analizate, 17 au crescut taxele de studiu).
Dintre universitățiile clujene au crescut taxele la UBB și UAD. La universitatea de Artă și Design studenții vor fi nevoiți să plătească 3.300 de lei, cu 300 de lei mai mult decât anii precedenți, iar la UBB modificările privind taxele s-au realizat doar pentru patru faultăți, la Facultatea de Teologie Ortodoxă fiind înregistrată cea mai mare creștere: de la 2.000 la 2.500 de lei. Celelalte facultăți care au modificări sunt Facultatea de Educație Fizică și Sport (de la 2.500 la 2.600 de lei), Facultatea de Studii Europene (de la 2.400 la 2.600 de lei) și specializarea Juranlism din cadrul Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării (de la 2.600 la 2.800 de lei). De asemenea, ANOSR ridică și problema cazării în cămine, marcând faptul că la UBB stau câte cinci „înghesuiți” în camerele mici de cămin, iar la UTCN câte patru. Cu toate acestea taxele pentru cămine au rămas neschimbate.

„Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauză principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută. Actualele creșteri de taxe și ineficiența măsurilor de sprijin a studenților cu venituri scăzute sau defavorizați în alt fel arată importanța scăzută pe care guvernanții, atât cei actuali cât și cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generații. Scăderea investiției statului în educație prejudiciază grav întreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar și de calitatea și relevanța studiilor pentru actualii studenți, cât și pe termen lung, legate de creșterea economică, echitate și chiar sănătate publică și participare la procesele democratice!” , spune Mihai Dragoș, președinte ANOSR pe site-ul oficial al Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu