SOS: Invitaţie la “nesupunere civică”

Grupul de activişti SOS (Societate Organizată Sustenabil) lansează o invitaţie la “nesupunere civică”. Mai exact clujenii sunt invitați marți, ora 13.30, la poarta ridicată lângă drumul din apropierea Canalului Morii la un gest simbolic de nesupunere civică.

“După escaladarea gardului, participanții se vor deplasa la întretăierea dintre Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu unde vor intra dintr-un parc în altul, spații despărțite de 5-7 metri, printr-un procedeu denumit tiroliană. Chiar dacă distanța dintre parcuri este extrem de mică, pentru a ajunge dintr-un spațiu în altul este nevoie a ocoli aproape 1.5 km și de plata unei taxe”, explică organizatorii.

“Propunem crearea prin diverse negocieri publice a celui mai mare spațiu public din Cluj, care să lege între ele Canalul Morii, Someșul, Parcul Iuliu Hațieganu și Parcul Rozelor. Ca să documentăm performance-ul, am mers prin diverse locații. De pildă, am arătat că prin deschiderea curților școlilor, în contextul în care doar puține curți sunt deschise în weekend și după-amiaza, se poate tripla cantitatea de spații de joacă din oraș. Va fi un efort în plus pentru școli și primărie datorită unei reglementări suplimentare, dar sănătatea noastră este mai importantă.  Noi reclamăm, în fond, deposedarea locuitorilor orașului de bunurile lor publice și comune”, spune Adrian-Octavian Dohotaru, membru SOS.

„Orașul este, în cea mai mare măsură, al locuitorilor săi. Este un bun comun care ne oferă o varietate de utilizări care ne pot defini un mod de viață, ne influențează într-un mod cu precădere inconștient. De obicei îl luăm așa cum este și ne adaptăm acestuia. Adaptarea este cea mai apropiată atitudine care o avem în felul în care-l folosim. Oare procesul invers este posibil? Noi putem determina orașul să se adapteze nouă, nevoilor noastre și dorințelor noastre? Dacă ne imaginăm un gard între locuitori și administrație, acesta este exact această discrepanță în modul de înțelegere al orașului, în modul de comunicare sau lipsa ei între părți”, a spus şi Marius Cătălin Moga, arhitect, cățărător în proiectul „Dialectica Gardurilor”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu