Foto & Video/ Mii de clujeni și aproximativ 20 de roșieni au protestat duminică împotriva proiectului de la Roșia Montană

Mii de protestatari au mărșăluit duminică pe cele mai importante străzi ale Clujului/ Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Mii de clujeni au fost fost prezenți și duminică, 8 septembrie, în Piața Unirii și pe străzile orașului, pentru a protesta împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană, înarmați cu pancarte, steaguri, tricouri, tobe și un bogat repertoriu de scandări. Cu toate acestea, cea mai importantă armă a acestora a fost un grup de aproximativ de 20 de persoane venite de la Roșia Montană.

„Am venit cam 20 de persoane cu microbuzele. Mai mulți au vrut să fie alături de noi, dar oamenii au animale și trebuie să aibă grijă de gospodării. Suntem oameni cu probleme, vor să ne expropieze și considerăm că așa ceva este ultima escrocherie care se poate face în țara asta. Am ajuns și la Cluj-Napoca pentru a fi alături de protestatarii de aici, am mai fost în București, în Sibiu, mergem peste tot oriunde este nevoie”, a declarat pentru transilvaniareporter.ro, Vasile Socă, un localnic din Roșia Montană.

De această dată, militanții nu s-au mai oprit în fața instituțiilor locale, oprindu-se doar în fața Casei de Cultură, așezându-se pe carosabil și scandând împotriva Guvernului.

Mai jos puteți vizualiza un video cu protestarii care au mărșăluit pe străzile Clujului

UPDATE: De această dată protestatarii nu au mai oprit în fața instituțiilor locale, ei trecând și pe lângă primărie și pe lângă prefectură. În aceste momente se deplasează înapoi către Piața Unirii.

                                                                     

UPDATE 19.30: Conform reprezentanților Poliției și ai Jandarmeriei la protest sunt peste 6.000 de oameni

                                                                       

UPDATE 19.13: Mulțimea nu s-a oprit la prefectură, au mers mai departe strigând „Demisia!”.

                                                                        

UPDATE 19.07: Protestatarii merg către Prefectură, fiind în număr foarte mare

                                                                           

UPDATE 18.49: Traseul ales este diferit. De această dată au pornit spre Piața Mihai Viteazu.

                                                                            

UPDATE 18.41: Protestatarii au pornit în marș!

                                                                             

UPDATE 18.37: Printre protestatari a fost văzut și fostul primar al municipiului Cluj , Gheorghe Funar

                                                                               

UPDATE 18.05: Orlando Balaș, profesor universitar din Oradea  a luat cuvântul în fața mulțimii: „Avem obligația să facem ceva! Libertatea nu e gratis, au plătit-o cei care au murit pentru noi în urmă cu 23 de ani. Nu suntem aici pentru aur ci pentru demnitate”

                                                                                 

UPDATE 17.43: Printre bannerele aduse la manifestație se regăsesc și cele împotriva eutanasierii câinilor cum ar fi „Opriți spălarea de bani prin eutanasiere”

Cei veniți de la Roșia Montană au urcat pe scena din Piața Unirii.

„I-am prins în capcană pe politicieni. E pentru prima dată după 20 de ani când putem câștiga și noi. Nu am venit de departe ci de aici de peste deal. De peste dealul unde va fi și cianura. Mă bucur că RMGC a trezit spiritul civil al societății. În sfârșit o societate care își dă seama că trebuie să luptăm pentru societatea noastră. Vă garantez că dacă ieșim în stradă vom învinge.Roșia Montană este inima istorică a României și trebuie să luptăm pentru ea. Tuturor politicienilor le transmitem că Roșia Montană trebuie salvată”, a declarat un localnic de la Roșia Montană, în fața tuturor celor adunați în Piața Unirii

                                                                                  

UPDATE 17.12: Sute de oameni s-au strâns până la această oră în Piața Unirii. Surpriza pregătită de protestatari este venirea a 20 de localnici de la Roșia Montană, care s-au alăturat clujenilor. Localnicii de la Roșia Montană au mai fost și în alte orașe din țară.

                                                                                      

UPDATE 17.00: Oamenii au început să se strângă. Protestatarii au instalat în fața statuii lui Matei Corvin din Piața Unirii o scenă de dimensiuni reduse cu două boxe.

                                                                                       

Mai jos puteți vizualiza o galerie foto cu protestatarii, realizată de Dan Bodea

[nggallery id=129]

La o săptămână după ce protestul pentru Roșia Montană a adunat mai bine de 5.000 de clujeni în Piața Unirii, duminică, 8 septembrie, oamenii se adună din nou să conteste decizia Guvernului. Peste 3.000 de oameni și-au anunțat din nou prezența prin intermediul Facebook-ului.

Protestele de până acum au dus la scăderea acțiunilor Gabriel Resources cu până la 17%. Temerile cele mai mari ale protestatarilor sunt legate de producerea unui accident ecologic din cauza cianurilor folosite pentru exploatarea minieră la Roșia Montană.

Material realizat de Radu Bărăian și Laura Goarnă

2 Comentarii

  1. lucidul spune:

    Acești boi/oi protestează împotriva Roșia MOntană, și între timp Guvernul semnează în taină 3 contracte de extracție cu technologie de cianură…pentru o altă firmă din Canada, Eldorado Gold 🙂 Protestatarii mușcă momeala, iar din cauza fanatismului nu văd de paravana Roșia MOntană. Jalnic și trist în aceeași timp! http://ro.stiri.yahoo.com/eldorado-gold-%C3%AEncepe-explorarea-aurului-%C3%AEn-rom%C3%A2nia–054045746.html

    • Cris spune:

      Oi si boi, zapacit mic? Te- au banat pe site- urile pe care de obicei comentezi fotbal, sau cum de esti pe- aici? Ma intreb cand vor invata persoanele de teapa ta sa aduca si dovezi, cand fac o afirmatie? Pana atunci, bravo tinerilor (si celor mai putin tineri) care au iesit in strada! Bravos, natiune, ai tacut prea mult, acum vorbeste!!

Postaţi un comentariu