Rromania. Romii se gândesc la un candidat propriu la Preşedinţie

studiolul televiziunii Romanian Gipsy Reality
Studioul televiziunii „Romanian Gypsy Reality”

Platforma online Gipsymedia.tv şi câteva ONG-uri lansează două sondaje de opinie în rândul romilor pentru afla care este candidatul preferat de aceştia pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, inclusiv dacă ar dori un candidat propriu la preşedinţie.

Sondajele vizează, de fapt, doctrina candidatului şi poziţionarea acestuia pe partea dreaptă sau stângă a eşichierului politic, precum şi dacă romii ar prefera ca etnia lor să aibă propriul candidat la prezidenţiale. Întrebarea primului sondaj este: ‘La alegerile prezidenţiale ce candidat ar vota rromii?’, iar variantele de răspuns sunt ‘un candidat de dreapta’, ‘un candidat de stânga’, ‘altul’ şi ‘nu particip la vot’. Întrebarea pentru al doilea sondaj de opinie este ‘La viitoarele alegeri prezidenţiale aţi prefera un candidat de etnie rroma?’, iar variantele de răspuns sunt ‘da’ şi ‘nu’.

În prima fază, sondajul va fi doar pe pagina electronică a platformei media, urmând ca în septembrie să fie aplicat la nivel naţional şi în comunităţile de romi, urmând să fie distribuite 100.000 de chestionare.

Odată cu cele două sondaje, Gipsymedia lansează şi ‘Ghidul alegătorului rrom – Alegeri prezidenţiale noiembrie 2014’.

‘Îngrijoraţi de prezenţa scăzută la vot, dar şi de numărul mare de voturi nule sau anulate în rândul comunităţilor noastre, ne-am decis să lansăm astăzi Ghidul Alegătorului Rrom. Tipărit atât în română, cât şi în romanes, ghidul îi învaţă pe oameni unde şi cum îşi pot exprima opţiunea electorală sau de ce acte au nevoie pentru a vota. Nu în ultimul rând, suntem din ce în ce mai conştienţi că promisiunile unor candidaţi pentru rromi sunt nefondate. Toţi candidaţii vin o dată la patru ani în rândurile rromilor cu promisiuni legate de integrarea noastră, dar, din păcate, nu se realizează niciodată. Candidaţii se folosesc doar de votul nostru şi noi nu mai vrem să fim o masă de manevră a celor care profită de votul membrilor etniei’, a declarat Aurel Pascu, managerul Gipsymedia.

El a mai spus că speră să fie obţinute cel puţin 50.000 păreri la nivel de ţară.

Pe de altă parte, acesta îi transmite preşedintelui Traian Băsescu să nu mai aibă legături cu interlopi şi infractori, persoane care nu sunt reprezentative pentru etnie.

‘I-aş transmite domnului Traian Băsescu, din partea mai multor organizaţii care reprezentăm etnia romilor şi platforma Gipsymedia, de a nu mai avea întâlniri cu persoane autointitulate şi cu persoane care reprezintă un pericol public, adică infractori, persoane delincvente, de a încerca să aibă un dialog cu persoanele care reprezintă într-adevăr şi care fac parte din organizaţii legal constituite ale etniei romilor. Să nu se mai afişeze cu interlopi ca Bercea Mondialu şi cu persoane care se autointitulează regi, împăraţi şi care n-au un efect pozitiv asupra etniei romilor. Şi o sugestie pentru a avea ştiri la zi despre etnia romilor, de a angaja un consilier rom în cabinetul prezidenţial’, a afirmat Aurel Pascu.

Pe 8 aprilie, la Cluj, a fost lansată prima televiziune online din România care aparţine romilor, Romanian Gipsy Reality, pe platforma gipsymedia.tv.

Postaţi un comentariu