Royal School in Transylvania s-a deschis oficial. Peste patru ani, Clujul va avea și un campus privat

Royal School in Transylvania / Foto: Maria Man

Deschiderea oficială a Royal School in Transilvania a avut loc luni, 5 octombrie 2015, în prezența Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României. Royal School in Transylvania este prima şcoală din Europa Centrală şi de Est care promovează un nou concept academic, „a patra cale în educaţie”, fiind totodată singura școală din țară care a primit permisiunea specială a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României să utilizeze titlul „Royal” în denumirea sa.

A patra cale în educație

În România există şcoli de stat, şcoli private şi şcoli confesionale. Royal School in Transylvania promovează o a patra cale în educaţie: o şcoală care are o formă de guvernanţă inedită. Şcoala are 13 fondatori şi un consiliu de 39 de guvernatori, din ţară şi din străinătate, din domenii de expertiză cât mai diverse. Aceştia sunt specialiști în educație, drept, IT, antreprenoriat, management, comunicare, consultanță, construcții, medicină, HORECA, sectorul non-profit etc.

Copiii au fost cei care l-au întâmpinat pe Principele Radu, prezentându-i școala. Cei mici s-a întrebat chiar de ce nu poartă prințul coroană, așa cum s-ar fi așteptat.

„Mă gândesc cu afecțiune cât de norocoasă e comunitatea clujeană pentru un astfel de eveniment. Alăturarea dintre creativitatea, talentul românesc și modul de a face educație și de a dezvolta societatea impuse Europei de britanici e o îmbinare fericită. Ea însă nu ar fi fost posibilă dacă acum 150 de ani când familia Regală a României se forma, în luna mai a anului 1866 nu ar fi început o legătură durabilă ce nu s-a întrerupt niciodată, nici măcar în anii exilului, între educație și coroană. Unul dintre cele mai strălucite succese ale Regelui Carol I a fost vizita sa în Marea Britanie la sfârșitul secolului al XIX-la, în timpul legendarei domnii a Reginei Victoria.

Odată cu venirea în familia reginei Maria, legătura dintre cultura și tradiția politică și administrativă a Marii Britanii și a României s-au consolidat foarte mult. Atât e mult încât regina, la moartea ei, a lăsat în testament ca inima să îi fie acoperită de steagul României și al Marii Britanii cusute între ele. Dacă nu ar fi fost această extraordinară legătură dintre coroană și educație, educație care a început cu Spiru Haret, cu Carol I, cu Regina Elisabeta și ceilalți corifei ai culturii române din vremea aceea, astăzi nu am fi primit atât de natural în mijlocul nostru o inițiativă pe cât de temerară pe atât de complicată. Acestea sunt motivele pentru care Majestatea sa a acceptat ca școala să aibă atributul de regal în numele ei și sper ca de acum încolo să crească pentru a da un bun exemplu societății românești și tuturor românilor oriunde s-ar afla ei în această lume”, a declarat la Cluj, ALR Principele Radu.

Școala este situață în incinta Cluj Business Center/ Foto: Maria Man

Școala este situață în incinta Cluj Business Center/ Foto: Maria Man

Școala este situață în incinta Cluj Business Center și va funcționa pe două etaje. Dintre acesta, în momentul de față este amenajat doar parterul, unde sunt șase clase, cabinetul medical și sala profesorală. În prezent, cea mai nouă școală din Cluj are 30 de elevi cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani, și 17 cadre didactice. Fiecare clasă dispune de două cadre didactice și de un student în practică, ales de către reprezentanții școlii în urma susținerii unui examen. Sistemul englez pemite atragerea copiilor și în timpul anului. Copiii vor fi examinați inițial pentru a se știi exact la ce nivel se află, astfel încât să le poată fi monitorizată evoluția.

„Anul acesta aceasta este ținta care va rămâne pentru că infrastructura nu ne permite. De anul viitor vom începe să amenajăm și etajul superior. Suprafața utilă în momentul de față este de 600 metri pătrați, iar până în primăvară vor putea fi utilizați 800 de metri pătrați, iar la etaj vor fi disponibili 1.000 de metri pătrați. Avem șase clase. Toate sunt gândite să aibă un spațiu generos, au aproximativ 60 de metri pătrați, au infrastructură ultramodernă, iar măsuțele și scaunele sunt pe măsura copiilor, în funcție de vârsta acestora. În ceea ce privește partea de cantină, copiii primesc zilnic o masă caldă și două gustări. Cei care doresc pot opta și pentru frecventarea unor cluburi în regim de after school. Pot alege teatru, muzică, vorbire în public etc”, a declarat Ioan Drăgan, unul dintre finanțatorii școlii.

Campus privat în patru ani 

De ce a fost construită școala în cadrul unei clădiri de birouri? „Nu e un proces simplu. Am fi început anul trecut dacă aveam locația. Ceea ce am găsit, clădirile mai vechi aveau dezavantajul de a necesita o investiție mult mai mare pentru a fi stabilizate. Pentru o școală e nevoie de o lumină specială, de sisteme care purifică aerul, apa trebuie să fie superfiltrată. Toate acestea erau dificil de construit într-o clădire veche. A apărut această oportunitate oferită de la cei de la Cluj Business Center, iar capacitatea noastră de extindere e foarte bună. Noi lucăm în paralel pentru a avea în patru, cinci ani un campus. Acum stabilim detaliile finale cu partenerii noștri, dar în ceea ce privește campusul mai sunt niște pași de făcut”, a spus Drăgan.

Conform acestuia, campusul va fi unul premium. Va putea găzdui aproximativ 400 de elevi, va avea spațiu pentru sport, o zonă destinată laboratoarelor, grădină, spații verzi deschise, dormitoare. Ioan Drăgan nu a dorit să dezvăluie mai multe detalii despre campus, dar a precizat că investiția pentru Royal School in Transylvania s-a ridicat la aproximativ 200.000 de euro.

Sală de clasă/ Foto: Maria Man

Sală de clasă/ Foto: Maria Man

Finanțatori

Cei 13 finanțatori sunt anteprenori locali, dar și străini: Julian Hingley (Marea Britanie), Erika Hristea, Sorin Teglaș,  Ioan Drăgan, Dan Dunca,  Radu Vargancsek, Lorand Soares Szasz, Carl Widell (Suedia), Alexandra Gioarsă, Marie Druguet (Franța), Vasile Vita, Sorin Gadola, Sergiu Biriș.

„Școala este gândită sustenabil financiar. Costă, pentru că noi vrem să o lăsăm funcțională. După ce va depăși un număr de 130 de elevi, aceasta va funcționa singură, iar diferența poate fi folosită pentru investiții, pentru un spațiu nou sau pentru ale lucruri. Școala este un răspuns la cerere. Noi am vrut să ne concentrăm mai mult pe campus, dar au fost părinți care ne-au spus să începem mai repede. Modelul nostru e gândit ca o școală sămânță. Vom avea aici anumite clase, apoi vom migra spre campus. Royal School in Transylvania este o școală a comunității, nu este o școală comunitară. Este a comunitții, pentru că aceasta decide ce se întâmplă aici”, a spus Drăgan.

Taxe

Taxele de școlarizare încep de la 450 de euro/ per elev/ per lună și includ tot: școlarizare, masă, uniformă, manuale, afterschool. Pentru elevii mai mari, taxele cresc, întrucât aceștia au mai multe ore și, în consecință au nevoie de mai multe manuale.

În momentul de față în Cluj-Napoca funcționează și alte școli private, printre care: Transylvania College, Școala Elf și Școala Internațională Spectrum Cluj.

[maxgallery id=”80086″]

Distribuie:

Postaţi un comentariu