Revoluţia industrială 4.0 prinde România nepregătită

România stă prost şi foarte prost la multe capitole, fapt care face ca ea să fie nepregătită pentru viitorul care ne aşteaptă.

Înaltul reprezentant al Primului Ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovație și antreprenoriat, Adrian Curaj, a declarat, joi, la o conferinţă organizată la Cluj, că România este codaşa Europei, atât în privinţa investiţiilor în cercetare, cu 0, 32% din PIB, cât şi în privinţa absorbţiei fondurilor europene destinate inovării: „Avem cel mai mic procent de investiţie în cercetare din Europa, undeva la 0, 32% anul acesta, sigur, cu o creştere semnificativă, de vreo 30% anul acesta.  În Europa, din punct de vedere al procentului din fonduri structurale pentru inovare suntem ultimii, cu 3, 95. Cei mai mulţi din regiunea acesta au 12, 5 din fondurile structurale pentru inovare”.

Cifrele au fost întărite de preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană: „Suntem probabil ţara care investeşte cel mai puţin în cercetare-dezvoltare din întreaga Europă, suntem undeva la 0, 4% din PIB investiţii publice în cercetare-dezvoltare, iar sectorul privat este neîncurajat şi nestimulat să facă acest lucru”.

Mircea Geoană a spus că România stă prost şi în ceea ce priveşte urbanizarea şi productivitatea: „Teama pe care eu o am este că România, şi urbanul mare, şi urbanul mic, mai ales ruralul, ne va prinde complet nepregătiţi pentru această fantastică probă de supravieţuire şi adaptabilitate pe care întreaga umanitate o va avea de parcurs. Există probleme cu privire la nivelul extrem de redus de urbanizare a României. Noi cum putem să credem că vom putea concura în revoluţia industrială 4.0 cu 49% din populaţia României încă la ţară? Primele 12 oraşe ale României produc astăzi 78% din PIB-ul României, cu 22% din populaţie. Restul de 78% din populaţie produce restul de 22% din PIB”.

Institutul Aspen România a organizat, joi, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, evenimentul Aspen Day Cluj – City Lab Series , cu tema “Economia 4.0: Competenţe inovative şi rolul industriilor noi”.

Foto: Dan Bodea

 

 

Postaţi un comentariu