Primăria caută avocaţi pentru procesele legate de Cartierul Tineretului

Primăria clujeană caută avocaţi care să o reprezinte în procesele ce vizează Cartierul Tineretului. Firmele interesate au putut depune oferta până în 14 august pentru a se ocupa de procesele pe rol în legătură cu proiectul imobiliar care nu a mai fost realizat pe terenul de peste 200 de hectare deţinut de municipalitate, fosta Păşune Someşeni.

Conform HCL nr. 350/2013 adoptată în 11 iulie, valoarea estimată a procedurii în vederea achiziţionării acestor servicii juridice este de 15.000 de euro. Cartierul Tineretului este unul dintre cele două proiecte imobiliare eşuate la Cluj din cauza crizei alături de cartierul Lombului. Proiectul a demarat în 2007 când primăria s-a asociat cu Polus Real Estate pentru a construit un cartier pe terenul deţinut de municipalitate. Primăria punea la dispoziţie terenul, investitorii asigurau întreaga finanţare şi acordau primăriei şi aproape 400 de locuinţe sociale în viitorul cartier care urma să cuprindă circa 6000 de locuinţe plus toate facilităţile unui cartier de asemenea dimensiuni. Polus Real Estate estima necesară o investiţie de peste 200 de milioane de euro. Procedura juridică de constituire a unei societăţi „Cartierul Tineretului” în care Consiliul Local Cluj-Napoca deţinea 51% din acţiuni a durat destul de mult, au mai fost făcuţi câţiva paşi legaţi de Planul Ubanistic Zonal, însă demararea propriu-zisă a investiţiei nu s-a mai petrecut.

Din cartier, în parc fotovoltaic

După aproape 2 ani de pauză, în 2010, prin HCL 489, Consiliul Local decide reconversia cartierului neconstruit în parc fotovoltaic după ce titularul afacerii a anunţat municipalitatea că în urma unui studiu privind piaţa rezidenţială, proiectul nu mai este sustenabil. Potrivit planului, un grup de investitori, parteneri ai Polus Real Estate urmau să realizeze acest parc fotovoltaic pe 142 de hectare de teren. Primăria păstra 5, 1 ha din teren pentru realizarea celor 383 de locuinţe sociale iniţial prevăzute în proiect. Conform ofertei, investitorii se obligau să furnizeze primăriei 30% din energia produsă, dar nu mai puţin de 3.550 megawaţi pe an, timp de 49 de ani.

În iulie 2011 prin HCL 274 Consiliul Local permite companiei Polus Real Estate să transfere partea sa de 49% din Cartierul Tineretului SRL către compania Green Energy Napoca SRL, deţinută de Arpad Paszkany şi care devine noul asociat la municipalităţii pentru parcul fotovoltaic.

Proiect contestat în instanţă

Numai că de aici au început problemele, iar foştii acţionari din Polus Real Estate contesată modul în care deliberativul local a decis reconversia proiectului precum şi schimbarea partenerului din asociere şi apelează la instanţă. Practic, după aprobarea în Consiliul local a reconversiei Cartierului Tineretului în Parc foto-voltaic, unul dintre partenerii firmei Polus Real Estate a cerut anularea în instanţă a hotărârilor deliberativului local şi dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului, invocînd imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii şi neînţelegerile dintre acţionari. În luna iunie Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea Polus Real Estate şi a dispus dizolvarea societăţii dar sentinţa poate fi atacată cu recurs. Tocmai în acest context municipalitatea a decis să îşi caute avocaţi pentru a-şi apăra interesele. În acelaşi timp acţionarii majoritari ai SC Polus Real Estate SRL au cerut în instanţă anularea autorizației de construcţie în favoarea SC Green Energy SRL, pentru realizarea parcului fotovoltaic în locul proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, pe motiv că „transformarea cartierului rezidenţial într-un parc fotovoltaic s-a făcut fără acordul acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate şi contrar voinţei acestora, de către persoane care nu aveau dreptul să reprezinte compania în faţa administraţiei locale”.

În acest răstimp deşi există două HCL-uri în vigoare care reglementează crearea parcului fotovoltaic, proiectul bate pasul pe loc tocmai din cauza proceselor pe rol dintre acţionari. Iar municipalitatea doreşte să cheltuie 15.000 de euro pe avocaţi pentru a se asigura că nu va pierde tot sau o parte din terenul de 200 de hectare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu