Prietenul omului la nevoie se cunoaşte! Ziua câinilor care salvează vieţi

Mii de clujeni au asistat, duminică şi sâmbătă, la demonstraţiile pe care peste 100 de câini din diferite rase le-au făcut alături de stăpânii şi dresorii lor.

”Este aniversarea zilei internaţionale a câinilor de salvare şi am decis ca de şase ani să o aniversăm în compania prietenilor noştri, aducând la Cluj demonstraţii de dresaj a câinilor de poliţie, a câinilor de la jandarmerie, a câinilor de salvare, demonstraţii de sporturi canine, parada raselor, parada câinilor fără stăpân, tot ce se poate face cu câini”, a declarat Oana Ciora, preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania şi cea care a prezentat demonstraţiile canine.

Printre câinii care au evoluat în faţa publicului s-au numărat şi câştigători ai unor concursuri internaţionale de căutat în pădure şi căutat sub dărâmături.

Oana Ciora a explicat că, în pădure, de exemplu, datorită mirosului său dezvoltat, un câine poate să scotocească o suprafaţă de trei hectare într-o jumătate de oră, în timp ce pentru aceeaşi suprafaţă e nevoie de vreo 20 de oameni şi de circa 3-4 ore.

Pentru dresarea unui câine pentru astfel de misiuni de salvare e nevoie de 3-4 ani, iar un câine iese ”la pensie” la circa 8 ani.

Postaţi un comentariu