Premieră mondială la Cluj. Limba unui pacient înlocuită cu o bucată din piept

La doar 44 de ani, viața lui Ioan Gheorghe este pusă în pericol de o tumoră care i-a cuprins laringele și limba (Foto: Radu Hângănuț)

UPDATE: După mai bine de şapte ore, intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu succes. Medicii au precizat că întreaga tumoare a fost înlăturată şi că pacientul se simte bine. O altă veste bună este că acestuia i s-a putut salva organul vorbirii, astfel că bărbatul va putea vorbi cel mai probabil în două săptămâni. Pacientul va rămâne internat încă 10 zile.

 

În aceste momente, la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, medicul primar în chirurgie oro-maxilo-facială, Teofil Lung, realizează alături de o echipă de medici o operație în premieră mondială. Pacientul operatare o tumoră care i-a cuprins laringele și limba,   singura lui șansă fiind eliminarea acesteia și înlocuirea ei cu o bucată din mușchiul pectoral.

Fumător înrăit, Ioan Gheorghe a simțit pe propria piele efectele a 32 de ani de fumat zilnic. La doar 44 de ani, bucureșteanul a trecut în ultimul an prin 32 de ședințe de chimioterapie, „enorm de mult”, așa cum medicul primar de chirurgie oro-maxilo-facială reamrcă. Nici chimioterapia și nici expunerea la radiații nu l-au ajutat însă pe pacient iar tumora care i-a înghiți limba și s-a extins pe laringe nu s-a redus, ba mai mult, s-a agravat în fiecare zi.

Refuzat de mai mulți medici din țară, Ioan Gheorghe a venit la Cluj, unde medicul Teofil Lung i-a prezentat o soluție revoluționară, aflată la a treia încercare, care va fi pusă în aplicare în premieră mondială:o operație care presupune extirparea limbii și a țesutului de sub ea și „umplerea” spațiului gol din cavitatea bucală cu o bucată din mușciul pectoral.

„Pacientul are ganglioni pe ambele părți latero-cervicale, pe lângă vasele mari ale gâtului. Astăzi, la cererea expresă a pacientului care are dureri foarte mari și nu poate să mai mănânce nimic, încercăm să facem pentru a treia oară în România o intervenție care constă în îndepărtarea în totalitate a limbii, a țesutului de sub limbă, laringectomie înaltă, secționăm arcul mandibular în zona central, îndepărtăm ganglionii din zonele later-cervicale și apoi încercăm o reconstrucție imediată cu un lambou din marele pectoral pe care îl vom introduce în cavitatea bucală pentru a suplini acel gol. Trebuie să ne imaginăm că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic. Aici s-ar preta o recontrucție micro-chirurgicală. Având în vedere numeroasele ședințe de chimioterapie, constantele biologice ale pacientului sunt dezastruoase, la mai puțin de jumătate din normal, astfel că nu vom risca o astfel de intervenție pretențioasă întrucât riscăm să facem o necroză a lamboului și să eșuăm. Reconstrucția micro-chirurgicală rămâne pentru o eventuală dată viitoare”, a explicat medicul Teofil Lung.

Medicul Teofil Lung este cel care a venit cu soluția și va participa și el la operația încercată anterior în două rânduri tot de către el. (Foto: Radu Hângănuț)

Medicul Teofil Lung este cel care a venit cu soluția și va participa și el la operația încercată anterior în două rânduri tot de către el. (Foto: Radu Hângănuț)

Durerile și imposibilitatea de a mai consuma vreun aliment l-au determinat pe Ioan Gheorghe să solicite urgentarea operației.

„Am început să mă simt foarte rău, am slăbit rău, aveam 90 de kg și de o lună de zile nu mai pot mânca nimic, numai ceai și apă. Nu am de ce să am emoții, mi-am făcut-o cu mâna mea, am fumat 32 de ani. Îi sfătuiesc pe toți fumătorii să nu mai fumeze. Fumam și trei pachete de țigări pe zi”, a declarant pacientul imediat după consultul ce a precedat intrarea în operație.

Operația va dura mai bine de șapte ore și, potrivit medicului, nu a mai fost încercată niciodată. Dacă totul decurge conform planului, pacientul ar putea să aibă o viață cât se poate de normală în contextul în care, fără operație, prognoza nu ar fi fost una deloc optimistă: „Este o glumă sinistră, dar tot ce trece de medic nu scapă de preot. Fără operație nu ar avea nicio șansă”, spune Teofil Lung.

„Alimentația, dacă nu va putea fi reluată pe cale naturală, se va face o gastro-stomă, adică un orificiu prin care se va alimenta direct la stomac. Sperăm să-și poate relua deglutiția și să poată vorbi cât mai bine. La cel mai recent caz, pacientul a putut vorbi după 21 de zile și și-a reluat alimentația după o lună”, adaugă Teofil Lung.

Vom reveni cu detalii de îndată ce operația va lua sfârșit.

Distribuie:

Postaţi un comentariu