Premieră ecologică la Cluj. Blocul care îşi reciclează singur gunoaiele

Un complex rezidenţial din Cluj-Napoca a fost dotat în premieră  cu compostere de dimensiuni mari, complet automatizate care vor deservi circa 600 de familii. Cu ajutorul acestor compostere deșeurile biodegradabile sunt tratate ecologic.

“Studium Green este primul complex rezidențial din România în care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’, al cărui obiectiv este atingerea nivelului de 90% redirectare de la rampă a deșeurilor, prin programe de prevenție, refolosire, compostare și reciclare, în următorii trei ani”, se arată în comunicatul Zero Waste România, cea care derulează programul.

Cele patru compostere au fiecare o capacitate de până la 700 litri pe săptămână, cu o densitate de 0, 5 kg pe litru, și valorează,  uzate, circa 60 000 euro.

Procesul de tratare este relativ simplu. Deșeurile trec printr-un malaxor înainte de  a ajunge în compartimentul de procesare, unde urmează a fi tratate și zvântate. După aproximativ patru săptămâni, materialul rezultat poate fi folosit imediat după golire ca și îngrășământ. Acest tip de utilaj procesează o  varietate largă de deșeuri biodegradabile precum resturi alimentare (carne dezosată,  brânzeturi, legume, fructe, pâine etc), deșeuri din grădinărit, filtre de cafea.

Îngrășământul astfel obținut va fi folosit în special pentru afânarea solului din gradina urbană,  care începând cu anul 2014 va produce hrană pentru locatarii complexului rezidențial Studium Green.

Distribuie:

Postaţi un comentariu