Foto: Podul Traian din Piaţa Mihai Viteazu, surpat peste noapte

Lucrările la pod/Foto:Dan Bodea

UPDATE 15.02: „Lucrările au durat mai bine de două ore pentru că implicau riscuri foarte mari. Putea să se rupă în două bucata deja surpată și să spargă magistrala de apă”, a declarat Gheorghe Șurubaru, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. Momentan bucata de pod ridicată se află pe carosabil și este sfărâmată în bucăți. Aceasta va fi transportată la firma care a efectuat lucrările.

„Vom elimina bucatile care s-au ridicat, vom securiza zona astfel încat să nu existe pericol de accidente. Există o expertiză și un studiu de fezabilitate. Luni ne vom întâlni cu toți factorii care sunt implicați în reabilitarea podului.  Podul este foarte vechi, este îmbătrânit sunt lucruri care nu se pot vedea. Acest pod este prins într-un program de reabilitare. Este normal să se intample asa ceva în fiecare oras care are poduri vechi! Circulația, având vedere expertiza se va desfășura normal în continuare, mai puțin partea pietonală”, a mai spus Șurubaru

UPDATE 15.00: Bucata fisurată din pod a fost ridicată pe carosabil.

UPDATE 14.58: Potrivit dispecerului de serviciu al Regiei Autonome de Transport Urban de Călători, (RATUC), Ştefan Cozma, deşi circulaţia a fost deviată pentru autobuzele şi troleibuzele care traversau Podul Traian dinspre şi înspre Piaţa Mihai Viteazu, călătorii nu vor avea mai mult de aşteptat în staţii pentru mijloacele de trasport în comun: „Autobuzele de pe linia 35 vor opri în staţia Căprioara în loc de Mihai Viteazu, troleibuzele de pe liniile  3 şi 4 vor opri în staţiile Dacia-pod Horea-Mihai Viteazu şi îşi vor continua traseul,  autobuzele 28 şi 28/ vor opri în staţia Dacia şi îşi vor continua traseul normal. În ceea ce priveşte linia 9 autobuzele  vor opri în staţia Dacia şi vor continua spre pod Horea”, a precizat Ştefan Cozma. Acesta a mai spus că RATUC a asigurat autobuze pe liniile troleelor 3 şi 4 şi câte patru autobuze pe linia troleului 1. “Traficul a fost redirecţionat pe Urania şi apoi se continuă pe strada Traian”, a declarat Ştefan Cozma.

UPDATE 12.52: Muncitorii vor să rupă de tot partea care este surpată, introducând patru legături pe sub pod.

UPDATE 12.33: Pietonii circulă pe trotuarul de pe partea stângă, ocolind partea de pod prin care era să cadă o bătrână de 83 de ani. De asemenea oamenii circulă și pe carosabilul închis.

UPDATE 12.21: “Conducta de apă nu este afectată sau ruptă, este doar prinsă în structura de pod care s-a surpat, însă nu există niciun pericol de a cădea. S-a discutat cu Primăria şi cu firma care se ocupă de stabilizarea Podului Traian în vederea protejării conductei. Este vorba de o magistrală cu un diametru de 1, 4 m, de o parte şi de alta a podului. Din partea noastră nu va exista vreo intervenţie în acest moment”, a declarat pentru Transilvania Reporter Sebastian Lucaciu, specialist Biroul de Relaţii Publice Compania de Apa Someş.

UPDATE 12.14 “Partea carosabilă a fost închisă circulaţiei. În acest moment se află la faţa locului angajaţi ai primăriei şi expertul care a întocmit expertiza tehnică şi studiul de prefezabilitate pentru a da soluţia de remediere. Ca proiect de reabilitare podul va fi pe ordinea de zi în următoarea şedinţă de Consiliu Local cu aprobarea studiului de prefezabilitate, care este primul pas pentru reabilitare. Urmează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic după care licitaţia de execuţie. Cauza producerii surpării este probabil trecerea cu autoturismele pe zona de trotuar”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

UPDATE 12.00:  Podul s-ar fi surpat deoarece în primă instanță nu avea trotuare, care au fost adăugate ulterior. Din cauza „lipirii” unor trotuare de pod, construcția nu a rezistat și s-a surpat. Reprezentanții primăriei nu au putut fi contactați nici până la această oră, chiar dacă în centrul Clujului s-a surpat un pod, deoarece ziua de vineri, 16 august este zi liberă pentru bugetari.

UPDATE 11.50: La podul Traian a mai apărut o macara. Împreună cu autospeciala acționează de pe marginile podului ca să nu se producă pagube și mai mari.

UPDATE 11.45: Circulația se face în acest moment pe două benzi din cele patru existente, cele două benzi care vin dinspre Piața Mihai Viteazul sunt închise pentru ca autospeciala să poată acționa.

UPDATE 11.00 Poliția Locală și-a făcut apariția în zona podului pentru a dirija circulația. De asemenea, zeci de curioși s-au strâns în jurul podului surpat.

„Eu una circul zilnic trec peste acest pod, puteam fi chiar eu pe pod cu nepoțelul în momentul acela. Toate podurile din oraș sunt slabe, nu numai acesta. Primăria ar trebui să refacă de la zero acest pod, nu numai renovat. Strucutura e veche, nu e rezistentă deloc, trebuie una mai puternică”, a mărturisit Jeni Doboș, o doamnă care locuiește în zonă.

Podul Traian din centrul municipiului Cluj-Napoca s-a surpat în noaptea de joi spre vineri pe o porţiune de aproximativ 20 de metri, după ce la mijlocul lunii aprilie o clujeancă a fost la un pas de a-şi pierde viaţa  căzând printr-o crăpătură de pe trotuarul podului. În luna aprilie, după incident, Primăria a interzis accesul pietonilor prin zonă, iar Emil Boc declara atunci că toate podurile sunt în program de modernizare şi  se va interveni în regim de urgențã, pentru a evita orice problemã de acest fel.

„Podul este din 1947, au fost ulterior tot felul de completări la el. Ultima renovare a fost 1970 când au fost realizate și conductele de apă de sub pod. Cu siguranță s-a surpat din cauza degradării și a vibrațiilor, iar acesta a cedat fiind acum susținut doar de conductele de apă, dacă nu erau ele, respectiva structură cădea în apă. Nu exista niciun pericol deoarece noi am constatat aceste probleme și automat s-a blocat circulația pietonală pentru nu a avea evenimente deosebite. Sunt peste 60 de ani de când s-a realizat acest pod, era de așteptat să se întâmple așa ceva. Lucrările la un asemenea pod durează un an de zile, dacă se încep lucrările acum, timp de un an va fi întreruptă circulația în această zonă, nu se poate face fără un proiect”, a declarat Mihai Iliescu, director inginer la UTCN, persoana care s-a ocupat de expertiza podului.

Reprezentanţii Primăriei, prezenţi astăzi la faţa locului, nu au avut nimic de declarat precizând că nu cunosc încă detaliile privind ora la care s-a produs surparea, urmând să se pronunţe după constatări. În aceste momente circulaţia este deschisă pe pod.

Mai jos puteți vedea o galerie foto realizată de fotoreporterul Dan Bodea

[nggallery id=83]

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu