Pârtia Feleacul, raiul iubitorilor de zăpadă din Cluj-Napoca

Cu mic cu mare, clujenii au luat cu asalt Pârtia Feleacul, profitând de zăpadă și vremea frumoasă de afară. (Foto: Dan Bodea)

După ce s-a lăsat așteptată la sfârșitul lui 2013, iarna și-a intrat oficial în drepturi la începutul noului an. Sfârșitul lunii ianuarie a adus ninsori în toată țara iar acolo unde nu au cauzat probleme, acestea au reprezentat bucuria practicanților sporturilor de iarnă. Pentru clujeni, cea mai simplă variantă de distracție în zăpadă o reprezintă pârtia de la Feleacul, aflată la mai puțin de 12 km de oraș. Administratorii de acolo folosesc tunurile de zăpadă constant, astfel că distracția este garantată. Pentru cei greu de mulțumit, la Pârtia Feleacul se pregătesc anul acesta numeroase surprize care promit să transforme locația într-o atracție turistică atât pe timp iarna cât și vara.

Pârtia Feleacul este zilele acestea un adevărat furnicar. Mii de oameni vin zi de zi aici pentru a schia, a se da cu sania, cu snowboard-ul sau pentru a se bucura de snow park-ul construit și deschis recent lângă pârtie.

Mii de turiști în fiecare zi

Aflată la 12 km de Cluj-Napoca, pârtia dispune de șase tunuri de zăpadă care funcționează zi de zi, chiar și atunci când ninge, astfel încât stratul de zăpadă să fie cât mai mare cu putință. Pârtia este de dificultate scăzută și are o lungime de 756 de metri însă rămâne preferata clujenilor atunci când vine vorba de o scurtă ieșire de weekend.

„Este destul de ok având în vedere că e cam prima ninsoare din acest an. Am mai fost și anul trecut aici, înainte de Crăciun și a fost bine mulțumită faptului că era deja zăpadă artificială și era destul de mare. Pentru cât a nins, pârtia este foarte ok”, spune Dan Antal, unul dintre snowboard-erii care se aflau deja pe pârtie la ora 16.

„E prima dată când vin aici, după trei ani de zile. Ar putea să fie și mai bine, ar fi bună mai multă zăpadă. Diferența dintre pârtia de aici și alte pârtii din stațiunile din țară este mare, dar avantajului pârtiei Feleacul este faptul că este aproape de oraș. Pentru o după masă de două-trei ore de mișcare este foarte ok”, spune Raluca Dan, o clujeancă ce și-a răpit câteva ore pentru o mică distracție pe pârtie alături de prieteni.

Adminstratorul complexului este, cum era de așteptat, încântat de afluxul de turiști care vin la pârtie și recunoaște că ultimele zile au fost foarte profitabile pentru afacerea sa.

„Încă mai folosim tunurile de zăpadă. În proporție de 80%, pârtia este amanajată cu zăpadă artificială. Normal, ne ajută foarte mult și zăpada naturală, care pe lângă faptul că face ca stratul de zăpada să fie mai gros, îi anunță pe clienți că se poate schia și că pârtia este deschisă. Noi folosim tunurile chiar și atunci când ninge foarte mult pentru că vrem ca stratul să fie cât mai gros cu putință. Acum de exemplu a ajuns la 40 de centimetri și tot crește. Vin mii de persoane în fiecare zi și noi ne bucurăm. Este un lucru bun și pentur afacerea noastră dar și pentru sănătatea oamenilor care vin aici, pentru că aceste sporturi de iarnă sunt activități plăcute care se desfășoară în aer liber și fac bine la sănătate”, spune Radu Mureșan, administratorul Pârtiei Teleschi Feleacul.

După câteva coborâri și urcări solicitante, pe schiori îi așteaptă în incinta pensiunii ceai și vin fierbinte, ciocolată caldă și specialitatea casei, gulaș.

„Avem bucătărie tradițională. Nu lipsește vinul fiert,  ciocolata caldă și avem și gulaș, de exemplu. În special acest preparat este foarte gustos, îl recomand oricui vine aici. Încercăm să avem cât mai multe preparate și meniul să fie cât mai diversificat”, spune Radu.

„Vom avea un parc de distracții unic în România și nu numai”

Cum progresul este cheia oricărei afaceri, administratorul Radu Mureșan are și el planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea acestui business.

„Ne-am dori să extindem pârtia dar momentan vrem ca ceea ce avem să fie de o calitate cât mai bună. Vrem ca snow park-ul să fie cât mai complex, cu cât mai multe elemente, atât pentru începători cât și pentru avansați”, spune Radu Mureșan.

Astfel, anul 2014 va aduce multe schimbări în stațiune. O investiție substanțială va aduce la apariția lângă pârtie a unui parc de distracții cu elemente unice în Europa.

„Ne propunem să deschidem în sezonul de primăvară-vară un parc de distracții care va fi funcțional atât vara cât și iarna. Se vor putea  practica aici 12 tipuri de activități. Astfel, vom avea un bob de vară, care va fi cel mai lung din România și doar al doilea în lume și noi îl vom avea din vară. Pe lângă acest bob, în parcul de distracții se va mai putea practiva zorbing, tiroliană, paintball, tir cu arcul, plimbări cu trăsura și sania în timpul iernii, tubing, un perete de escaladă foarte mare, cu o suprafață de 50 de metri pătrați, un parc de joacă pentru copii. De asemenea vom mai amenaja o terasă chiar lângă pensiune care plănuim să fie ceva inedit, unic în Cluj care suntem siguri că va plăcea tuturor”, promite Radu Mureșan, care apreciază că noua investiție va ajunge la aproximativ un milion de euro.

 

Mai jos puteți viziona o glaerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=353]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu