Parlamentul european a votat confiscarea averilor obţinute ilegal

Cu 631 de voturi „pentru” și 19 – „împotrivă”, Parlamentul European a adoptat în 25 februarie 2014 Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni. „Banii sunt slăbiciunea infractorilor și aici trebuie să lovim. Trebuie să le luăm banii”, a declarat în plen Monica Macovei, Raportor al acestei Directive.

Dacă inițial în ceea ce privește confiscarea extinsă proiectul de Directiva se referea numai la sumele și bunurile provenite din infracțiuni de crimă organizată, negocierile duse cu diferitele grupuri și cu statele membre au lărgit paleta de infracțiuni.Astfel, conform textului votat în Parlamentul Eropean, confiscarea extinsă a sumelor și bunurilor care nu pot fi justificate legal se va aplica în situații de:corupție activă și pasivă în sectorul privat și public, plus corupție în cazul oficialilor europeni,
participare la rețelele de crimă organizată, pornografie infantilă, criminalitate informatică, orice infracțiune pedepsită de lege cu cel puțin 4 ani închisoare.

Directiva prevede și confiscarea de la terți, plecând de la constatarea că rețelele de corupție și de crimă organizată transferă adesea sume și bunuri pe numele altor persoane. Sumele și bunurile se vor confisca de la terți dacă există indicii că a fost vorba de o tranzacție fictivă, dacă a fost o donație sau dacă bunul s-a vândut sub prețul pieței.Bunurile confiscate vor fi folosite în interesul comunităţilor care au avut de suferit din pricina criminalității sau în scopuri sociale.

„Numai dacă luăm averile infractorilor vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulație nu mai poate fi tolerată, ” a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul român a mai ținut să asigure că decizia de confiscare va fi luată de o instanță: „Pentru cei care au îngrijorări, confiscarea se face de un judecător, de o instanță de judecată, evident pe bază de probe.”

Statele membre au un termen de doi ani pentru implementarea acestei Directive.

5 Comentarii

 1. chifu laura spune:

  Felicitari M Macovei…felicitari Romania!!!!

 2. mihai andrei spune:

  Impotriva or fi fost parlamentarii romani cumva??Evident, mai putin unul , cu siguranta…MONICA MACOVEI!!! Multumim si felicitari, monica Macovei, esti un roman pe cinste…ma plec cu stima si respect…

 3. GRIGORE spune:

  SPER SA SE APLICE SI IN ROMANIA INTOCMAI SI LA TIMP CA SI ALTE LEGI ADOPTATE DE GUVERN – NU MODIFICATE DUPA BUNUL PLAC AL CAMARILEI POLITICE DIN GUVERN SIACOLITILOR CA NUMAI LA NOI POLITICIENII SE CRED NISTE ZEI DUPA CE AU AJUNS IN PARLAMENTSI SENAT SI CRED BUGETULESTE PROPRIUL BUZUNAR IAR TARA PRORIA FEUDA PLINA DE TARANI GATA SA-I SERVEASCA -ASTIA-S FUNCTIONARI PUBLICI TOTI SITREBUIESA LE INTRE-N CAPUL LOR CA DUBA-I PREGATITA SPERSA-I I-A PE TOTI AIA 588

 4. pop csaba otto spune:

  SA SE APLICE ODATA ACEASTA LEGE CA SA VEDEM CINE MAI INCEARCA SA FURE DE LA ROMANI!!! ACESTI CORUPTI NUMITI POLITICIENI AU FOST IN STARE SA DISTRUGA IN 25 DE ANI TOT CE S A CONSTRUIT CU ATATA SUFERINTA !!!!

 5. geo spune:

  +Prea mult doi ani! Trebuia imediat.

Postaţi un comentariu