Paradox la Mărișel: Morții au tăiat pădurile

Foto: Alex Pop

Scandal de proporții la Mărișel. Sătenii din comuna clujeană au fost luați la declarații pentru că ar fi furat lemne din pădure. Poliția a început o anchetă după ce mai multe procese verbale de contravenție au fost înaintate de un angajat al Ocolului Silvic Beliș. Oamenii sunt revoltați și spun că la datele care apar pe procese unii dintre ei nici măcar nu erau în sat, darmite în pădure la tăiat de lemne. Mai mult, pe denunțuri apar femei în vâstă de 85 sau 90 de ani sau chiar persoane decedate de 2-3 ani.

„Ne-au adunat din nou la Poliție să dăm declarații. Acum suntem vreo 20. Am fost fost chemați de șeful de post zilele trecute. Asta pentru că pădurarul Ardelean a semnat niște procese verbale că mai mulți dintre noi am fi furat lemne din pădure. Eu, de exemplu apăream că m-a prins în 31 mai în pădure tăind două lemne și mi-a făcut proces pe 431 de lei. Poliția a analizat procesele și a văzut că nu sunt corecte. Adică de undeva avea datele noastre, că numele erau corecte, dar CNP-urile erau jumătate corecte și jumătate modificate, la fel și cu seria și numărul de buletin”, povestește Nelu Buș din Mărișel. Omul spune că sătenii sunt revoltați de fapta pădurarului, mai ales că acum au fost chemați din nou la declarații pentru că la Mărișel s-au deplasat cei de la Poliția Huedin. ”Pădurarul ăsta nu a întrebat pe nimeni nimic și ne-a făcut procese la toți. Eu cred că sunt false pentru că nu sunt semnate de noi. Îs semnături false pe ele. Și se vede că nu e în regulă pentru că a făcut procese de contravenție la femei de 85-90 de ani care clar nu au cum să meargă la pădure să taie lemne. Ba și mai mult apar pe procese și nume de morți, persoane decedate din sat de 2-3 ani”, mai spune Nelu Buș.

Direcția Silvică: ”e o anchetă în derulare”

”Parchetul și Poliția derulează cercetări în mai multe zone. Este o anchetă în curs și nu putem da mai multe detalii. Dar da, confim că se derulează această anchetă, inclusiv legat de unele aspecte sesizate în legătură cu veridicitatea unor denunțuri penale de furt de lemne. Noi am făcut o resesizare săptămâna trecută atât la Poliție cât și la Parchet. Și eu aștept cu nerăbdare rezultatele anchetei pe care bineînțeles le vom face publice și vom lua măsurile care se impun”, a precizat directorul Direcției Silvice Cluj, Dorel Oros.

Incidentele legate de furtul de lemne în comuna clujeană Mărișel sunt la ordinea zilei. Luna trecută, doi angajaţi de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic Cluj care investigau furtul unei păduri care în urmă cu doi ani se întindea pe 2.000 de hectare, au fost agresaţi şi ameninţaţi de locuitorii satului Mărişel.

Pe de altă parte, în luna iunie, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunțat  în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Direcţia Silvică Cluj, că, în urma auditului efectuat de minister, au fost depistate 15 persoane, angajate în cadrul Direcţiei Silvice Cluj, care se fac vinovate de mari nereguli în ceea ce priveşte administrarea fondului forestier, inclusiv fostul director Ioan Morar. Și un raport făcut public în această toamnă de prefectul Gheorghe Vușcan arată că din pădurile din județ s-a furat lemn de 5 milioane de euro în ultimii ani.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Marneanul says:

    Marea parte a lemnelor susatrase au fost comercializate in targul din Carei si imprejurimi.
    Cu lergul concurs a politiei.
    Sa vedeti acum dare si luare de mita cu vanzarile de brazi de craciun.

Postaţi un comentariu