Afacerea imobiliară a anului: Palatul Jósika, retrocedat foștilor proprietari

Foto: Dan Bodea

Una dintre cele mai mari clădiri din centrul Clujului, Palatul Jósika, deținut până acum în cea mai mare parte de SC Unita Turism, a fost retrocedatrecent unor descendenți ai familiei Bánffy, prin decizie judecătorească. Clădirea, aflată în Piața Unirii la numărul 10, este comparabilă ca dimensiuni cu Hotelul Continental, care anul trecut a fost cumpărat cu cinci milioane de euro.

Sentința judecătorească de retrocedare a fost pronunțată de Curtea de Apel Cluj și este una definitivă și executorie, dar nu irevocabilă, ea fiind atacabilă cu recurs. Surse familiarizate cu dosarul au declarat că Unita Turism va face recurs, dar până la judecarea acestuia, este obligată să elibereze imobilul în cel mai scurt timp.

Potrivit informațiilor aflate la dosar, cele cinci persoane care au revendicat clădirea sunt Cristina Bojthe, Toma Ștefan Andrei Banffy, Adalbert Iosif Banffy, Andras Jozsef Banffy și Clara Fruszina Banffy.

Cei cinci sunt moștenitorii contesei Maria Banffy, decedată în 1984. Aceasta, la rândul său, a moștenit prin testament proprietatea de la contesa Paula Bethlen, născută Josika.

Instanța a constatat că statul român a preluat abuziv imobilul și a dispus radierea dreptului de proprietate a SC Unita Turism și a statului român și intabularea dreptului de proprietate al vechiului proprietar. Conform sentinței, instanța mai obligă pârâții „să recunoască reclamantei (…) şi intervenienţilor (…) dreptul de proprietate asupra imobilului (…), să predea posesia, să înceteze încasarea chiriei şi să se abţină de la orice acte de tulburare”

Dosarul de retrocedare a fost înregistrat în ianuarie 2001, ceea ce înseamnă că s-a aflat pe rolul instanțelor judecătorești 13 ani. Reprezentanții Unita Turism Cluj nu au putut fi contactați.

Retrocedarea se anunță o lovitură financiară pentru noii proprietari, care ar putea scoate bani frumoși de pe urma imobilului. Chiar dacă se feresc să vorbească despre valoarea totală a imobilului, agenții imobiliari clujeni spun că prețurile de închiriere în zonă sunt printre cele mai mari din oraș.

„În zona Bulevardului Eroilor, metru pătrat de închiriat ajunge la peste 65 de euro. În urmă cu ceva timp am avut o ofertă pentru un apartament ce face parte din Palatul Josika. prețul a fost de 60.000 de euro pentru 60 de metri pătrați utili. Ca să evaluăm o asemenea clădire ar trebui să știm foarte bine ce spații sunt acolo și mai ales care este gradul de degradare al construcției, pentru că sunt părți ale clădirii într-o stare foarte proastă”, a explicat pentru Transilvania Reporter, Sanda Moldovan,  președintele filialei clujene a Uniunii Naționale Imobiliare (UNIM).

Clădirea din Piața Unirii nr. 10 a intrat în proprietatea comitelui de Cluj Antal Jósika, la mijlocul secolului al XVIII-lea. În 1828, casa a fost refăcută și înălțată cu un etaj, de János Jósika, guvernatorul Transilvaniei, căpătând înfățișarea de astăzi. Anul 1828, cu cifre romane este înscris de altfel pe frontispiciul clădirii. Palatul a rămas în posesia familiei Jósika până în a doua jumătate a secolului XX. Paula Bethlen, născută Jósika, ultima moștenitoare directă a clădirii a murit în 1962, după naționalizarea palatului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu