O noapte mai altfel. Veniți, privighetoarea cântă!

E târziu și Grădina Botanică se scufundă încet în întunericul înserării.  Tinerii de la Societatea Ornitologilor Români i-au invitat pe clujeni să asculte privighetorile. Îi primesc cu vin, brânzeturi din Transilvania și cântec de orchestră. Să nu credeți că păsările pădurii se sperie de sunetul viorii sau al pianului, nu, dimpotrivă, ele sunt provocate de cântecul omului, se iau la întrecere cu el.

Există și o poveste reală despre un concert dat de un om și o pasăre. În 19 mai 1924, la Radio BBC s-a difuzat  cântecul unei celiste, doamna Harrison și al unei privighetori care când o auzea cântînd în grădină venea mai aproape și încerca să o concureze. O considera pe cântăreața noastră un mascul rival cu care se lua la întrecere și chiar „îl” întrecea. Doamna a cerut să se înregistreze totul și concertul s-a difuzat la radio. A avut un succes enorm, dovadă că s-a difuzat constant timp de 12 ani.

Tot din Marea Britanie a pornit obiceiul organizării unor  tururi ghidate pentru ascultarea păsărilor, pentru că acolo există o comunitate puternică de păsărari. După aceea, obiceiul s-a răspândit în Europa, la Cluj fiind primul loc din România unde se organizează așa ceva. „După primul an în care am organizat turul ghidat Noaptea privighetorilor, am avut un feedback neașteptat. Au fost părinți care au construit împreună cu copiii lor căsuțe pentru păsări și le-au pus în pădure sau în parcuri, iar un tată a făcut 30 de asemenea cuiburi, din banii lui, pe care le-a plantat împreună cu copiii din clasa fiului său. Ce facem noi este o educație pentru natură, îi aducem pe oameni mai aproape de ce au cam pierdut. Și asta le place”, spune Benko Zoltan, coordonator SOR.
Știați că Beethoven pentru Simfonia  a 5a s-a inspirat din cântecul Presurii galbene? Dar că Handel a scris o arie după cântecul cucului și al privighetorii? Așa-i că de Ciocârlia din Rapsodia lui Enescu vă amintiți? Dar de ciocârlia de pădure din Dimineața  lui Grieg? De ce cântă păsările? Ele o fac pentru a comunica, așa își cuceresc partenerii, dar tot prin cântec ridică „garduri” pentru teritoriile lor. O pasăre cântă neîntrerupt și 15 ore pe zi. E mică, mănâncă o fărâmă de grăunte și umple cu forța trilului ei văzduhul mai mult decât ține o zi întreagă. Dar de ce cântă oamenii? Pentru plăcerea estetică și pentru același lucru ca și păsările, să-i invite pe semeni la iubire. Doar de 5 minute avem nevoie dimineața pentru a auzi toate păsările din jurul nostru. Nu de 10, nici de 15,   ci doar de 5 minute!
În noaptea noastră, ascultăm cântecul oamenilor și cântecul păsărilor, iar la despărțire, biologul Alexandru Stermin ne îndeamnă să ne gândim în drum spre casă că poate, noi, oamenii, nu suntem chiar singurele ființe demne de luat în seamă din lumea asta mare a viului.
Distribuie:

Postaţi un comentariu