O medieşeancă împinge Clujul în faţă. Premieră naţională sub Feleac

Anca Lucia Stancu a organizat la Cluj prima Gală a Excelenţe în Mediere din România
Anca Lucia Stancu a organizat la Cluj prima Gală a Excelenţe în Mediere din România

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spune că municipiul Cluj-Napoca are toate şansele să devină unul dintre cele mai importante centre ale medierii din România.

El a participat, vineri seară, la Gala Excelenţei în Mediere, primul eveniment de acest tip organizat în România.

”Azi e un început şi sper că în următorii ani vom face un centru al medierii aici la Cluj”, a declarat Horea Uioreanu.

La Cluj-Napoca a fost organizată vineri seară, în premieră în România, ”Gala Excelenţei în Mediere”.

Gala a fost organizată de MediereNet.ro, revista mediatorilor din România, în parteneriat cu CJ Cluj.

Managerul MediereNet.ro, medieşeanca Anca Lucia Stancu, a acordat, din partea organizatorilor, 18 premii, în special celor care practică profesia de mediator. Printre cei premiaţi, pentru implicare în promovarea noii profesii, s-au numărat şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, parlamentarul Alina Gorghiu şi judecătorul Cristi Danileţ.

”Scopul Galei Excelenţei în Mediere este acela de a ne face văzuţi şi auziţi. Nimeni nu poate face asta mai bine decât noi, pentru că nu poţi aprecia ceva ce nu cunoşti. Noi ştim că suntem valoroşi ca oameni şi ca profesionişti. Avem nevoie de apreciere şi recunoaştere pentru că ne face plăcere să ştim că cineva vede munca şi rezultatele noastre”, a menţionat Anca Lucia Stancu.

Preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Valeriu Bădulescu, a transmis un mesaj în care a făcut ”apel la unitate şi colegialitate”.

”Evenimentul de astăzi pune în lumină favorabilă medierea şi profesia de mediator, fiind primul de această natură şi amploare organizat în Cluj-Napoca şi care dovedeşte în plus că atunci când mediatorii sunt uniţi şi participă cu toate forţele la sprijinirea profesiei din care fac parte pot deveni de neclintit, indiferent de factorii externi cu care se confruntă şi problemele specifice unui corp profesional în plină ascensiune”, a declarat, în mesajul său, Dorin Bădulescu.

Prezent la eveniment, judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, a spus că e nevoie de noua profesie cu atât mai mult cu cât numai anul trecut în România au fost pe rolul instanţelor de judecată circa 3, 3 milioane de dosare.

”Aceasta înseamnă circa cinci milioane de români care s-au judecat în instanţele din România, aproximativ unul din trei români. E o cifră imensă”, a subliniat Cristi Danileţ.

La evenimentul organizat la Univers T au participat circa 200 de mediatori din ţară, precum şi reprezentanţi ai mediului politic şi ai administraţiei judeţene. Mediatorii prezenţi fac parte din 70 de asociaţii profesionale, care reprezintă 99% din asociaţiile de profil existente la nivel naţional.

În România există în prezent circa 6.000 de mediatori activi.

Profesia de mediator este nouă în România şi, potrivit reglementărilor legale, medierea este obligatorie anterior multora dintre cauzele care ar urma să ajungă în faţa instanţei de judecată.

Cei care apelează la mediere înainte de a apela la instanţa de judecată beneficiază, potrivit legii, de reduceri de 50% la o serie de taxe.

2 Comentarii

 1. Constantin Augustin Zbora-Ciurel - Constantin AZ spune:

  „Managerul MediereNet.ro, medieşeanca Anca Lucia Stancu, a acordat, din partea organizatorilor, 18 premii, în special celor care practică profesia de mediator. Printre cei premiaţi, pentru implicare în promovarea noii profesii, s-au numărat şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, parlamentarul Alina Gorghiu şi judecătorul Cristi Danileţ.”
  Pentru ca știrea Dvs. să fie completă ar fi trebuit să răspundă și la următoarele întrebări:
  1. Cine au fost membrii Comisiei de selectare a candidaților ?
  2. Care au fost criteriile de selectie a nominalizaților ?
  3. Care au fost categoriile de nominalizare ?
  4. Cine au fost cei nominalizati la fiecare categorie ?
  5. Care au fost criteriile de acordare a premiilor ?
  6. Cine au fost cei 18 premiați?
  7. Câți participanți au fost prezenți la Gală ?
  8. Câți reprezentanți oficiali ai mass-media au fost prezenți?
  9. În ce au constat premiile?

  • Danciu Ioan Viorel spune:

   Raspunsul la toate aceste intrebari au fost la gala… Cine a dorit sa afle, era suficient sa participe….Toate asociatiile profesionale au fost invitate pe cale de consecinta si membrii ,lor si s-au solicitat lista cu cei care doresc sa participe… nu a existat nici o restrictie, Ce pot sa vaa sun ca au paricipat 90% din asociatiile profesionale in mediere, fiecare avand cel putin un reprezentant oar unele chiar mai multi. A fost un eveniment de real succes. Le multumim participantilor.

Postaţi un comentariu