Nu tot ce e boom e bun: cazul Irlandei

„Balonul imobiliar irlandez” este termenul folosit pentru criza în construcții care a aruncat „Tigrul Celtic” într-o recesiune gravă, după 2007. Prăbușirea pieței imobiliare a avut ca vârf perioada 2007-2010 și a survenit după o creștere galopantă a economiei irlandeze, trasă în sus chiar de sectorul cosntrucțiilor

După anul 2000, întreaga economie irlandeză a ajuns să fie propulsată de un boom în sectorul imobiliar și în IT. În 2006, când prețurile au atins punctul culminant, 20% din PIB-ul Irlandei era generat de sectorul construcțiilor. În această perioadă, în Irlanda se construiau peste 20 de locuințe la 1.000 de locuitori, în timp ce media europeană era de 5-6 la mie, potrivit analistului economic Cristian Orgonaș.

În 2007, prețurile s-au stabilizat, după care au început să scadă vertiginos, pe fondul neîncrederii populației în economie, până în 2010, când au ajuns cu 35% mai mici decât în 2007.

Prăbușirea pieței imobiliare a atras o criză financiară pe măsură, deoarece băncile irlandeze finanțaseră masiv proiecte imobiliare care nu s-au mai vândut – 170.000 de locuințe la un preț mediu de 250.000 de euro -, dar și credite imobiliare care nu au mai fost rambursate la timp – 40.000 de cazuri.

Dar ce a cauzat prăbușirea pieței imobiliare în Irlanda? Aparent, doar bunul Dumnezeu știe. „Recentul balon imobiliar din Irlanda sfidează toate legile economiei. Cererea și oferta au crescut simultan, piața a atins maximumuri absurde, pentru a scădea apoi la minimumuri nemaiauzite. A evoluat de la extrema în care se putea vinde o casă indiferent de cât era de scumpă, până la acea de a nu putea vinde o casă, indiferent de cât de mult scazi prețul. Din tot ceea ce știu eu despre economie, acest lucru nu se putea întâmpla”, scria în 2010 un analist American.

Economia Irlandei a fost în cele din urmă salvată de un împrumut de 67 de miliarde de euro, furnizat de FMI.

Piața imobiliară irlandeză și-a revenit în ultimii ani, iar unii analiști se tem de un nou „balon”, date fiind recentele creșteri ale prețurilor – 16% între 2013 și 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu