Nu ratați noul număr Transilvania Reporter „Vacanță la job”

Cel mai des auzim spunându-se: “Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt cum au fost odată, sunt nişte zurbagii!” Ne vine uşor pe limbă să spunem asta, dar realitatea, din fericire, ne mai şi contrazice. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă Cluj, în această vară 20 de companii clujene au angajat 47 de tineri dintre care 9 elevi şi 38 de studenţi, pe perioada vacanţei. Angajatorii beneficiază de o subvenţie de 250 de lei pe lună pentru fiecare angajat elev sau student. Perioada de angajare nu poate dura mai mult de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Şi poate că nu toţi copiii harnici sunt angajaţi sau înregistraţi în statistici. Mulţi dintre ei lucrează la câmp cu bunicii sau rudele, alţii plantează păduri cu ONG-urile ecologiste, iar alţii îşi îngrijesc fraţii mai mici. Psihologii spun că activitatea contribuie foarte mult la maturizarea lor psihică, la o mai bună orientare în carieră şi la formarea personalităţii. Transilvania Reporter a pornit să-i cunoască şi să vă ofere speranţă.

Mihai, Cristina, Raluca, Paul, Romina se scoală de dimineaţă, pornesc spre cartiere, la supermarketurile unde lucrează, la restaurante sau la firme sofisticate cum sunt cele de IT şi trag tare, ca nişte oameni mari să dovedescă că pot, să câştige bani, să fie de folos părinţilor. Să înveţe să trăiască. Sunt atenţi, concentraţi la ce fac, lucrează cu bani şi nu-şi pot permite să piardă. Poate că ar fi vrut să stea la plajă în Majorca, dar stau la lumina de neon din magazin şi le zâmbesc clienţilor. Ei ştiu că drumul spre Majorca trece prin bucătăria unui restaurant în care speli vara vasele. Viaţa începe de acolo.

Sumarul ediției: 

ECONOMIA PĂMÂNTULUI. 20.000 de hectare cu porumb, afectate grav de secetă în judeţul Cluj. Polile din ultimele zile vin să mai salveze din producţia agricolă din acest an. Aceasta după ce, peste 10 % din culturile din judeţul Cluj au fost afectate de secetă în ultima perioadă. Cel mai grav sunt afectate suprafeţele cultivate cu legume şi cele cu porumb, la porumb fiind afectate circa 30% din suprafeţe. (Claudia Romitan)

DOSAR. Generația Facebook i-a dat like muncii 

  • Vacanță de informatician la Academy+PLUS. Mințile luminate nu se odihnesc niciodată și, aparent, cei care tind spre lumina succesului încă din tinerețe lasă distracția oarecum la o parte chiar și în mult adoratele vacanțe de vară. În cazul pasionaților de informatică, percepția generală e că aceștia nu s-ar mai lăsa mutați din fața computerului din laborator nici după clopoțelul a sunat pentru ultima dată în an. Nu e chiar așa, căci mai nou, tinerii IT-iști au găsit un loc în care să își petreacă o bună parte din vacanță: Academy + Plus, locul unde informatică merge pentru a trece la un alt nivel și unde, așa cum chiar „studenții” academiei spun, o oră de studiu este echivalentă cu două săptămâni petrecute la orele de informatică predte la școală. (Radu Hângănuț)
  • Tineri și… muncitori. În timp ce majoritatea liceenilor iau cu asalt trenurile ce duc spre mare și munte, alți adolecenţi împinși de sentimentul de responsabilitate și dorința de maturizare, iau cu asalt site-urile pe care se găsesc job-uri „de-o vară” și dau iama pe terase, în cafenele sau prin uzinele companiilor aflate într-o veșnică și obositoare căutare de sânge tânăr. Reika, Paul şi Bogdan sunt doar trei dintre tinerii clujeni pentru care vara înseamnă, an de an, nu vacanţă, ci o șansă de a învăța lucruri noi și, recunosc ei, o oportunitate de a ieși de sub tutela financiară a părinților și a câștiga câțiva bani de buzunar. (Radu Hângănuț)
  • Casieriță la 17 ani. Din ce în ce mai mulți adolescenți renunță la timpul liber de care se pot bucura nestingheriți pe perioada vacanței de vară, alegând să muncească în loc să se distreze. Cu toate că sunt tineri care preferă să copilărească în timpul facultății sau chiar și în timpul masteratului, amânând cât se poate de mult momentul angajării, sunt și elevi care preferă să „ia taurul de coarne” încă din timpul liceului. (Maria Man)
  • Promoter – jobul ideal pentru minori. Mulți minori visează să devină independenți din punct de vedere financiar sau măcar să câştige câţiva bani de buzunar. Joburile pentru aceștia sunt cel mai adesea sezoniere şi nu întotdeauna uşor de găsit, mai ales că angajatorul are nevoie şi de acordul părinților. O variantă destul de la îndemâna tinerilor care vor să muncească pe perioade mai scurte de timp sunt promoțiile pe care le realizează diferite firme. (Maria Man)
  • Află tainele meseriei dorite de pe băncile liceului. În cadrul Transylvania Colege din Cluj-Napoca liceenii studiază toate disciplinele în limba engleză, după curriculum-ul oferit şi coordonat de universitatea Cambridge. Alături de curriculum-ul Cambridge, elevii au parte și de programe speciale oferite în liceu, precum „Work Experience”, program de practică profesională de două săptămâni care le completează portofoliul pentru admitere la universităţile de top din lume. (Maria Man)
  • Mihai Cozma, clujeanul care l-a întâlnit pe Obama. Sunt oameni care doar visează la ceva, şi sunt cei care luptă pentru ca visele lor să se împlinească. Mihai Cozma este unul dintre oamenii pentru care sintagma „ăsta-i doar un vis, nu o să ajung niciodată acolo”, nu există. Face sport de performanță de la 16 ani (rugby), are dublă legitimare la ”U” Cluj şi CS Mănăştur, dar este şi amfitrionul petrecerilor Booha, atunci când revine în țară. Este fotomodel și chiar a fost finalist la concursul Covermodel organizat de revista Men’s Health, revista pentru bărbaţi în care au pozat de-a lungul anilor cei mai arătoși bărbați din lume. (Patrice Podină)
  • Romina Zwaraşevski: De “profesie”, voluntar. Romina Zwaraşevski este elevă de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. La doar 16 ani se poate mândri cu o veritabilă „carieră” de voluntar, pentru că tânăra nu spune „nu” niciunei provocări ce i-a strârnit în vreun fel interesul, fiind mereu dornică să se implice, să cunoască lume nouă, să își facă prieteni, dar și să își dezvolte abilitățile de comunicare prin intermediul evenimentelor la care participă. (Maria Man)
  • Vacanţele unui ministru. Dacian Cioloş, fostul ministru al Agriculturii şi fost Comisar European pentru Agricultură ne-a povestit într-o convorbire pentru revista Sinteza cum îşi petrecea vacanţele la ţară lucrând cu bunicii la câmp sau angajându-se câteva luni pe timpul vacanţelor de vară., la un IAS. Lucrul la câmp împreună cu familia sau la IAS a avut un rol foarte important în decizia pe care a luat-o privind cariera sa viitoare, dar şi ca lecţie de viaţă. (Ruxandra Hurezean)

INTERVIU. Un cercetător turdean a optimizat tehnologia care ar putea vindeca SIDA. La doar 25 de ani, turdeanul Robert Heler a publicat în prestigioasa revistă Nature un articol despre optimizarea tehnologiei CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats), tehnologie care permite editarea ADN-ului în celule umane și care este considerată cea mai mare descoperire a secolului. Tehnologia va avea consecințe extraordinare în domeniul medical, întrucât va putea vindeca boli precum cancerul sau SIDA. (Maria Man)

CULTURĂ. Biserica Reformată de pe Kogălniceanu, inaugurată după aproape doi ani de restaurare. După o pauză de peste un an și jumătate, credincioșii reformați din Cluj s-au întâlnit duminică, 16 august, la Biserica de pe strada Mihail Kogălniceau pentru a lua parte la prima slujbă oficiată după renovarea edificiului. Biserica reformată de pe strada Kogălniceau este cea mai mare clădire în stil gotic din Transilvania, fiind fondată de regele Matei Corvin și construită între anii 1486-1503. Restaurarea ei a costat 19 milioane de lei, respectiv în jur de 4, 5 milioane euro, bani proveniți în cea mai mare parte din fonduri europene. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Incursiune în bisericile cu orgă din Cluj. Mărturii pentru idealul sonor al epocilor trecute și al performanțelor meșterilor locali, complexe și longevive, orgile din interiorul bisericilor au reprezentat întotdeauna un punct de atracție în edificiile în care încă funcționează. (Cristina Beligăr)

TINERII CLUJULUI. Vlad Căpușan, alpinist: „Iubesc România, iubesc Transilvania, iubesc Clujul”. La 25 de ani, viața lui Vlad Căpușan se derulează pe repede înainte. Întors recent din SUA unde timp de o lună a escaladat cei mai izolați și periculoși pereți din Colorado, în prezent clujeanul se află pe insula spaniolă, Mallorca, de altfel una dintre cele mai frumoase zone de escaladat și cățărat din Europa. În iarnă, alături de colegii săi de escaladă Tom Shisenfell și Mike Bowyer, Vlad și-a propus să ajungă și în Patagonia, o regiune situată în sudul Americii de Sud pe teritoriul statelor Chile și Argentina. (Cristina Beligăr)

RELIGIE. Crăiasă alegându-te. Luna august şi începutul lui septembrie sunt dedicate de către ortodocşi şi catolici Sfintei Fecioare Maria. Luna august până la jumătate cuprinde postul care îi este închinat Fecioarei şi care este un post destul de aspru. Apoi în 15 august urmează Adormirea Maicii Domnului prin care se amintesc moartea, înmormântarea şi ridicarea ei la cer. Iar 8 septembrie este ziua în care se sărbătoreşte naşterea Fecioarei Maria. (Elena Gădălean)

REGIONAL. Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de tradiția maramureșeană, continuă și anul acesta „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Sărbătoarea Sfintei Marii a fost sărbătorită cu mult respect pentru tradiția și obiceiurile românești și în acest an la Săpânța. Cea de-a șasea ediție a Festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, desfășurată sub genericul “Ia-ți mândruța de mijloc /Hai în Săpânța la joc”, a strâns în vestita localitate maramureșană, în zilele de 15 și 16 august, sute de localnici și turiști din țară și din străinătate. Pe scena de lemn, amenajată pe pajiștea de la Săpânța, care a avut drept străjer fusul cu zurgălăi al venerabilului sculptor în lemn, moș Pupăză (Petru Godja), au horit și jucat zeci de artiști locali, dar și consacrați.

CĂLĂTORII. Rimetea, lecția de maghiară din Apuseni. E greu să spui ce e mai pitoresc la Rimetea (Torockó), în inima Apusenilor. În primul rând e amplasamentul, într-o depresiune bucolică, cea a Trascăului, dominată de un masiv abrupt – Piatra Secuiului -, care pare că atârnă de soare. Mai e Cetatea Colțești, una dintre cele mai romantice ruine din Transilvania, aflată nu departe de sat.

DOCUMENTAR. Maroc: tărâmul unde apune soarele. Atunci când auzim de Maroc, probabil cei mai mulţi dintre noi se gândesc la Casablanca – nu neapărat oraşul, cât celebrul film cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Paradoxal, puţini turişti aleg să viziteze Casablanca, deşi Marocul s-a dezvoltat în ultimii ani tot mai mult ca destinaţie de vacanţă. Această ţară arabă din Africa de Nord are o istorie fascinantă, care se întinde de-a lungul a opt milenii, şi a fost influenţată atât de cultura europeană, cât şi de cea arabă. Prin urmare, Marocul păstrează un aer cosmopolit şi original, colorat şi primitor. Se vorbeşte atât araba, cât şi franceza, engleza şi spaniola, în Regatul de Vest, cunoscut şi ca tărâmul unde apune soarele. (Mădălina Neacşu)

SPORT. O glumă proastă numită Liga 1. În luna mai a anului trecut, reprezentanţii cluburilor de fotbal din Liga 1 votau în Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) modificarea sistemului competiţional în primul eşalon. Reducerea numărului de echipe participante, de la 18 la 14, presupunea, în opinia reprezentanţilor LPF, un plus de valoare şi spectacol sportiv. În luna august 2015 constatăm cu regret că valoarea Ligii 1 a atins nivelul cel mai de jos, din ultimul sfert de secol. Spectacolul lipseşte cu desăvârşire, antrenorii trag cu dinții de un rezultat de egalitate, care să mai amâne demiterea cu încă o etapă, iar greşelile de arbitraj sunt mai flagrante ca niciodată. În ceea ce privește investiţiile în transferuri, acestea au fost de numai 1, 1 milioane de euro (!), în condiţiile în care în evidenţele LFP au fost înregistrate nu mai puţin de 183 de transferuri! (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu