Nicolae Hâncu, nutriționist: „Producătorii ar trebui să se axeze mai mult pe carnea de pui și pește”

Medicul nutriționist Nicolae Hâncu/ Foto: Dan Bodea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un raport în legătură cu riscurile asociate cu consumul de carne roşie şi carne procesată. Potrivit raportului, consumul de bacon, cârnaţi şi şuncă măreşte riscul apariţiei cancerului, aceste produse fiind încadrate în aceeași categorie cu plutoniul și alcoolul.

„Este un raport important, iar datele acestui raport care ar trebui distribite în toată lumea astfel încât consumatorii să fie informați. Trebuie redus consumul de crenvuşti, mici, cârnați sau altfel spus de carne procesată. Carnea roșie e cea mai periculoasă. Datele sunt clare. Sunt trei factori importanți: producătorii, distribuitorii și consumatorii. Cred că producătorii ar trebui să se axeze mai mult pe carnea de pui și pește, să facă mai mulți crenvuşti din carne de pui, mici din carne de pui. Distribuitorii ar trebui să distribuie mai puțin produsele din carne roșie care pun în pericol sănătatea oamenilor, iar consumatorii să fie mult mai atenți la ceea ce mănâncă. Sunt unele persoane cărora le place foarte mult carnea roșie și nu renunță la ea. E exact ca în cazul fumatului. Toată lumea știe că fumatul e cancerigen, dar cu toate acestea o mulțime de persoane fumează, chiar și în spațiul public. Depinde mult de consumatori și de riscul pe care și-l asumă. Recomand carnea de pui și peștele ca substitute ale cărnii roșii”, a declarat nutriționistul Nicolae Hâncu.

Raportul include carnea procesată, precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca, în categoria „cancerigenă pentru oameni”, cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool şi ţigări.

Citiți și: Medicul nutriţionist Nicolae Hâncu trage un semnal de alarmă: „Români, mare atenţie la suplimentele şi pastilele din comerţ”

Cercetările specialiştilor WCRF indică o legătură puternică între consumul ridicat al cărnii procesate şi cancerul de colon. Potrivit acestora, există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon. Conform sursei citate, o cantitate de 50 de grame de carne procesată pe zi, adică mai puțin de două bucăți de șuncă, ridică riscul unui cancer colo-rectal cu 18%.

În urma cercetărilor din laborator, experţii au constat că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman. Un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi.

Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii au tendinţa să mănânce din ce în ce mai puţine alimente din categoria legume şi fructe, atât de importante împotriva cancerului.

Cu toate acestea, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, deoarece este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul. Ea ar trebui consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame pe săptămână de carne de porc, vită sau miel.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost realizat de World Cancer Research Fund (WCRF) – Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS.

Distribuie:

Postaţi un comentariu