Nemeth Zsolt: Extremismele nu sunt permise în relaţiile româno-ungare

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, spune că extremismele nu sunt acceptabile în relaţiile româno-ungare, referindu-se la cei patru cetăţeni ai Ungariei care au primit interdicţie de a intra pe teritoriul României.

El a declarat, vineri, că Ungaria aşteaptă să vadă dacă decizia României este în conformitate cu normele europene, potrivit Agerpres.

”Pe de-o parte, nici un fel de extremism nu este acceptabil şi suntem foarte clari în această privinţă. Relaţiile româno-maghiare sunt într-o formă care ne permite să discutăm unii cu alţii, pe canale diplomatice, şi nu este loc pentru nici un fel de extremism în relaţiile bilaterale. În al doilea rând, trebuie să stabilim orice fel de teme în concordanţă cu normele europene şi acestea trebuie verificate cu toate măsurile legale. Nu avem, încă, o explicaţie pentru aceste măsuri şi imediat ce le vom primi vom verifica dacă au fost în concordanţă cu normele legale ale UE”, a menţionat Nemeth Zsolt.

Pe 18 martie, MAI a anunţat că a decis interzicerea pătrunderii în România a patru cetăţeni maghiari pe o perioadă de un an. Este vorba despre Tyrityan Zsolt, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva Gyorgy Gyula, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik şi Mikolo Bela, membru al organizaţiei Noua Garda Ungară, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestora ca indezirabili.

Nemeth Zsolt a participat, vineri, la vernisajul expoziţiei ”Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Banffy Miklos”, organizată de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca şi de Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Postaţi un comentariu