Muzeul Farmaciei va fi salvat de primărie, Muzeul de Istorie, ajutat de guvern

Foto: Dan Bodea

Premierul Dacian Cioloş şi vicepremierul Vasile Dâncu au vizitat, vineri, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, închis de vreo şapte ani, ocazie cu care se pare că s-au găsit ceva soluţii financiare, atât pentru muzeul respectiv, cât şi pentru Muzeul Farmaciei, ameninţat cu retrocedarea.

„Am făcut o scurtă vizită şi la Muzeul de Istorie, unde iniţial înţelesesem că din cauza lipsei fondurilor nu s-au putut face anumite lucrări de consolidare şi reamenajare, după care am înţeles că finanţarea a existat la un moment dat, dar din cauza unor probleme juridice şi dispute interne, muzeul n-a putut folosi banii atunci când i-au fost alocaţi şi acum, când aceste dispute s-au rezolvat, vin să solicite din nou fonduri. O să vedem în ce măsură putem să asigurăm alocări în perioada imediat următoare, însă am atras atenţia asupra faptului că e important ca atunci când avem alocări bugetare să ne organizăm să le folosim”, a spus Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă susţinută alături de vicepremierul Vasile Dîncu.

Dacian Cioloş a adăugat că atât Muzeul de Istorie, cât şi Muzeul Farmaciei sunt importante nu numai pentru Cluj şi că în cazul celui din urmă, primarul Emil Boc s-a oferit să ajute financiar din bugetul local.

„Am fost şi la Muzeul de istorie a Transilvaniei, şi la Muzeul Farmaciei, care acum are nevoie de finanţări. Sunt muzee care sunt importante nu doar pentru Cluj. Pentru Muzeul Farmaciei am avut o discuţie în această dimineaţă, când s-a pus şi problema fondurilor pentru reabilitare, şi dl primar Boc mi-a spus că are bani, trebuie doar, din câte am înţeles, o adaptare a legislaţiei pentru a permite autorităţilor locale ca pentru anumite muzee care aparţin statului şi care sunt în subordinea guvernului să poată să fie finanţate şi din fondurile locale”, a menţionat Dacian Cioloş.

La rândul său, vicepremierul Vasile Dîncu a spus că Primăria Cluj-Napoca poate achita integral suma pentru cumpărarea Muzeului Farmaciei.

„Prima ofertă a dlui primar a fost că poate să dea o parte din sumă, acum a spus: Consiliul Local a găsit chiar toată suma ca să poată cumpăra acest obiectiv”, a completat Vasile Dîncu.

Muzeul Farmaciei este în prag de evacuare, revendicat fiind de proprietari, care sunt dispuşi să-l vândă pentru 1, 3 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu