Moţii au venit la prefectură să-şi ceară drepturile

Foto: Maria Man

Zeci de persoane din zona de munte a judeţului Cluj au venit în faţa prefecturii clujene, pentru a-şi revendica drepturile de moţi.

Ei au purtat pancarte pe care se putea citi: „Suntem moţi, nu suntem hoţi”, „Ei cu lemnele, noi cu cioatele”, „Pădurile le-aţi cărat şi de moţi aţi uitat. Ruşine”.

Protestatarii au depus un memoriu la Prefectura Cluj.

„Solicităm aplicarea Legii Moţilor, prin care fiecare familie cu certificat de moţ are dreptul până la 15 mc de material lemnos pe an. De asemenea, solicităm să aibă dreptul la comercializarea lemnului, atâta vreme cât are dreptul prin lege să primească acel material lemnos. Pentru asta are nevoie de un aviz de însoţire a mărfii. Acum, chiar dacă primesc lemnul, trebuie să-l ţină în curte, nu pot să facă nimic cu el. De asemenea, am solicitat ca fiecare posesor de carnet de moţ să poată să-şi prelucreze lemnul singur, nu prin firme. De când se ştiu, moţii îşi prelucrează singuri lemnul, nu e nevoie de o firmă intermediară, pe care s-o plătească”, a spus unul dintre protestatari.

Printre participanţii la protest s-au numărat şi primarii comunelor clujene Mărişel, Măguri Răcătău şi Râşca.

Participanţii la miting au mai spus că vor continua acţiunile de protest până când li se vor respecta drepturile pe care le au prin lege.

Ei au mai organizat o acţiune de protest şi în urmă cu trei săptămâni, în comuna Mărişel.

Citiți și: Codrule, codruţule. Sute de persoane au protestat față de tăierea pădurilor

Opriți măcelul pădurilor!, un nou protest împotriva defrișărilor la Cluj

Luminița Dejeu: „Consider că se protestează mult prea puțin față de problemele pe care le avem”

Postaţi un comentariu