Morţii din Apuseni, comemoraţi la un an de la accidentul aviatic

Un parastas de pomenire a victimelor accidentului aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, a avut loc sâmbătă, la împlinirea unui an de la tragedie, chiar în locul în care a căzut aeronava, la peste 1.400 de metri altitudine, slujbă la care au fost prezenţi apropiaţi ai pilotului Adrian Iovan, printre care şi fosta soţie a acestuia, Romaniţa.

La parastasul de pe Dâmbul Bumbului, de pe Vârful Petreasa, au fost prezenţi, alături de peste o sută de localnici, şi cei trei săteni din Horea care au descoperit epava avionului şi victimele accidentului. Slujbe religoase în memoria celor două victime au mai avut loc pe Vârful Petreasa şi la 40 de zile, respectiv la şase luni de la producerea tragediei.

Pentru a putea asista la slujba religioasă, cei prezenţi au fost nevoiţi să străbată o parte din distanţă pe jos, prin pădure. Din cauza terenului greu accesibil şi a zăpezii depuse, fosta soţie a pilotului, Romaniţa Iovan, a renunţat la intenţia de a-l duce la locul în care era oficiată slujba religioasă şi pe fiul lui Adrian Iovan. Băiatul i-a dat însă mamei sale o machetă a avionului de tipul celui prăbuşit în Apuseni, BN 2, realizată de el, pentru a o depune în foişorul de lemn, un ‘altar’, amenajat la locul tragediei de localnici în vara anului trecut. Alături de crucea pe care sătenii au ridicat-o aici a doua zi după accident, în foişor sunt expuse fotografii cu Aura Ion şi Adrian Iovan, precum şi unele realizate, de-a lungul vieţii, chiar de către pilot.

La parastas nu au fost prezenţi supravieţuitorii accidentului şi nici rudele Aurei Ion, familia acesteia anunţând însă că se vor deplasa la Horea în viitorul apropiat. Trei dintre supravieţuitori – medicii Sorin Ianceu şi Radu Zamfir, însoţiţi de rude, şi copilotul Răzvan Petrescu – au revenit în august la locul în care s-a prăbuşit avionul, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivităţi organizate în Mătişeşti şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Horea. Acelaşi titlu a fost acordat şi celorlalţi doi supravieţuitori – Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, autorităţile conferind atunci şi titlul de cetăţean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan şi Aurei Ion.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat, potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Procurorii Secţiei parchetelor militare au audiat până în prezent în dosarul accidentului aviatic din Apuseni trei părţi civile şi 206 martori – persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sănătăţii Publice, ROMATSA, spitalele judeţene din Alba, Bihor şi Cluj , Spitalul Municipal Beiuş, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic “Sf. Maria” Bucureşti, Agenţia Naţională de Transplant, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, pădurari, salvamontişti, săteni din comunele Horea, Albac, Poiana Horea şi Beliş.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu