Mintea românului de pe urmă. Accidentul aviatic din Apuseni a influenţat primul congres interdisciplinar de medicină de urgenţă

Accidentul aviatic din ianuarie din Apuseni a influenţat tematica primului Congres interdisciplinar de medicină de urgenţă, care se defăşoară la Cluj, în perioada 26-28 iunie.

Preşedintele congresului, Adela Golea, care este şi medic şef al UPU-SMURD Cluj, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că o parte dintre workshopuri au fost influenţate de accidentul aviatic.

„Este adevărat că ceea ce a orientat o parte din workshopuri poate că a fost evenimentul din ianuarie, de ce: m-m orientat foarte mult pe workshopurile disciplinare şi pe workshopuri de traumă şi de comunicare”, a recunoscut Adela Golea.

Aceasta a mai spus că inclusiv un oaspete din Germania va susţine un workshop pe partea de comunicare.

„Sub egida directorului Centrului de simulare din Munchen, pentru comunicare între echipe chirurgicale, echipe de urgenţă şi echipe medicale se va ţine o simulare complexă. Una va fi pe tema de traumă, cealaltă pe o altă temă de actualitate, anume sindromul coronarian acut. Această simulară nu va fi axată pe abilităţi practice, cum facem un ekg, cum îl interpretăm etc, ci pur şi simplu cum comunicăm din prespital cu spitalul, din urgenţă cu secţia de cardiologie şi de cateterism sau din urgenţă cu secţiile chirurgicale care trebuie să preia pacientul. Pentru că aici trebuie să existe nişte protocoale clare, să nu se piardă timp”, a punctat Adela Golea.

Pe 20 ianuarie, un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, s-a prăbuşit într-o pădure din munţii Apuseni. În urma accidentului Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar ceilalţi cinci ocupanţi ai avionului au fost răniţi.

Prima ediţie a Congresului interdisciplinar de medicină de urgenţă reuneşte 488 de participanţi din ţară şi străinătate şi 62 de traineri, dintre care 12 sunt din Europa şi unul din SUA. De asemenea, participă 88 de studenţi.

Congresul este organizat sub egida UMF Cluj, iar Adela Golea spune că e şi un moment aniversar, pentru că se împlinesc 20 de ani de când SMURD funcţionează la Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu