Lubenițarii nu dau doi pepeni pe interdicția lui Boc

Foto: Dan Bodea

De mai bine de o săptămână primii comercianţi de lubeniţă şi-au instalat deja corturile pe marginea drumului şi au început să-şi vândă marfa. Se jură că pepenii sunt de la Dăbuleni, nu din import. 3 lei costă kilogramul de lubeniţă, dar clujenii nu se înghesuie să cumpere de la ei. În supermarketuri, kilogramul de lubeniţă costă 1, 80 lei.

Primăria interzice comerțul stradal

În cartierele Zorilor, Grigorescu, Mănăștur și chiar în Gheorgheni, comercianții de lubeniță s-au instalat pe marginea drumurilor, deşi, primăria Cluj-Napoca a anunţat că va direcţiona această activitate spre pieţele din oraş, acolo unde vor avea spaţii special amenajate. Comercianții pot să-și vândă marfa și pe terenuri private, în curţile oamenilor sau ale bisericilor, dacă au acceptul proprietarilor şi respectă normele de igienă. Lubenițarii știu de această regulă, și chiar au mărturisit că se vor muta în piețe în momentul în care reprezentanții primăriei le vor solicita acest lucru. Până atunci însă, vând pepeni la marginea drumului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

”Eu nu sunt decât angajată să vând pepeni, nu sunt producător, dar am auzit că anul acesta nu vom mai avea voie să vindem la stradă. Dacă vine și ne spune să ne mutăm, ne mutăm”, spune o precupeață care și-a instalat ”tabăra” în cartierul Zorilor. Dacă în anii trecuți erau zeci de astfel de amplasamente pe marginea străzilor din oraş, în acest moment doar câțiva comercianți s-au grăbit să-și scoată marfa la vânzare. ”Abia acum începe să se coacă lubenița, în două săptămâni vor mai veni și alții. Oricum anul ăsta s-au copt mai repede decât anii trecuţi”, ne asigură precupeața din Zorilor, care a mai spus că este originară din Timiş. Un alt comerciant de pepeni, care și-a ridicat cortul în cartierul Gheorgheni, spune că vine tocmai din Dăbuleni, iar marfa e din aceași localitate. „Noi nu vindem lubeniță din Turcia și nici din Grecia, asta-i marfă calitatea întâi, tocmai de la Dăbuleni”, se fălește lubenițarul.

Nu se tem de concurență

Dacă este să ne luăm după vorbele vânzătoarei din Zorilor, în următoarele zile pieţele dar şi marginile străzilor ar trebui să fie luate cu asalt de vânzătorii de pepeni. I-am atras atenţia doamnei din Zorilor că în supermarketuri kilogramul costă doar 1, 80 lei, faţă de 3 lei cât cere ea. „La magazin promoţia durează doar o zi, după care tot la noi vin oamenii, pentru că lubeniţa noastră e mai bună şi mai dulce”, ne linişteşte vânzătoarea. Cât despre cealaltă concurenţă, a comercianţilor stradali, nu-şi face probleme, e loc pentru toată lumea iar marfa se vinde bine.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Nici într-un an nu am rămas cu marfa nevândută, şi eu vin la Cluj încă din 2010. E loc pentru toată lumea. Decât să murim de foame şi să nu facem nimic mai bine producem câte un milion, două şi suntem mulţumiţi”, povesteşte comerciantul din Gheorgheni. Şi el ştie că anul acesta trebuie să-şi vândă marfa doar în pieţele din oraş, dar crede că va găsi înţelegere la reprezentanţii primăriei, dacă aceştia vor veni în control. „Lumea s-a obişnuit să cumpere de la noi, nu zic că nu am vinde bine şi în piaţă, dar aici suntem mai aproape de casele oamenilor. Nu facem mizerie, nu facem gălăgie, sau scandal, eu cred că o să ne înţelegem”, spune comerciantul. Cât despre pieţele volante organizate ocazional de primărie, în cartiere şi pe platoul Sălii Sporturilor, sunt binevenite pentru lubeniţari, doar că aceştia nu îşi pot muta marfa dintr-o parte în alta. „Ar trebui să încărcăm maşina, apoi să o descărcăm la fiecare sfârşit de săptămână, sau când sunt pieţele volante. Nu-i rea ideea, numai că marfa se deteriorează dacă o tot mutăm dintr-o parte în alta. În funcţie de reacţia clujenilor, vis a vis de măsura de a muta comercianţii de pepeni în pieţe, primăria Cluj-Napoca ar putea generaliza acest lucru şi în următorii ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu