Ioan Rus: În patru ani putem rezolva interconectivitatea între regiunile istorice ale ţării. Corina Creţu: Ardealul şi Banatul pot fi fruncea

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, miercuri, pe şantierul autostrăzii Sebeş-Turda, că în următorii patru ani ar putea fi rezolvată interconectivitatea de transport între regiunile istorice ale ţării.

„Dacă vom reuşi să implementăm toate programele pe care în acest moment le avem, cred că în doi ani terminăm zona aceasta (Sebeş-Turda –nr), partea de autostradă Transilvania în 2017-2018, din Braşov până în Borş, şi atunci începem lucrările şi la Piteşti-Sibiu, sper cât mai curând posibil, şi la Comarnic-Braşov. Am putea rezolva interconectivitatea între regiunile istorice ale României în următorii patru ani, ceea ce ar fi un lucru excepţional”, a menţionat Ioan Rus.

Acesta a spus că nu e  vorba numai de interconectivitate rutieră, ci şi feroviară sau aeriană.

„Şi nu vorbesc aici doar de transportul rutier, pentru că în paralel sunt investiţii mari pe care le avem pe transportul feroviar, modernizarea căii ferate, care la rândul ei are un rol important în dezvoltarea economică. Avem în master plan 7 aeroprturi internaţionale, care iar au în program modernizări, şi sunt 10 porturi dunărene prinse în programul de infrastructură navală. Şi mai sunt 14 centre multimodale, care să interconecteze ce se aduce cu vaportul cu ce pleacă cu trenul, cu ce pleacă pe rutier şi ce pleacă cu avionul, eventual”, a completat Ioan Rus.

Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor aşteaptă acum răspunsul Comisiei Europene la completările făcute de Bucureşti la master planul de transport.

„Noi am trimis răspunsuri la toate observaţiile pe care Comisia Europeană le-a avut la master planul general de transport şi sperăm ca în cel mai scurt timp să primim aprobarea finală pe el şi să se semneze programul de infrastructură mare în România, pentru că acela e momentul în care ştim toate sumele pe care le avem la dispoziţie, putem prioritiza. Şi acum suntem într-o situaţie bună, dar acela e un moment mai important. Până în acest moment avem o absorbţie de 58-59% pe infrastructura de transport şi sperăm să depăşim 80 din exerciţiul financiar 2007-20013. Ceilalţi au început 2014-2020 în 2014, noi vom începe în 2016, cu întârziere de doi ani. Deci avem în faţă obiective extrem de mobilizatoare şi fiecare presupune extrem de multă implicare şi determinare ca să poată fi duse la îndeplinire. Dar având acest document strategic, având la ce ne raporta, cunoscând banii alocaţi… Pe lângă banii de la Comisia Europeană, noi avem 7 miliarde de euro alocaţi de bugetul de stat, dat fiind faptul că mizăm în continuare pe creştere economică”, a mai spus Ioan Rus.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, au vizitat miercuri şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda.

‘Pentru Comisia Europeană este o prioritate în special aceea de a asigura conectivitatea drumurilor şi culoarelor pan-europene. Reţeaua europeană TNT are prioritate pentru CE şi mă bucur că pot vizita acest tronson Sebeş-Turda, care practic va asigura legătura dintre Autostrada Transilvania şi Culoarul IV european de transport care va duce la Marea Neagră. Cred că este un proiect important căruia mă bucur că şi autorităţile române îi asigură prioritate. Din acest punct de vedere cred că este un pas important şi din punct de vedere a reducerii timpului de călătorie pentru persoane şi mărfuri, dar cel mai important cred că este reducerea posibilităţilor de accidente rutiere. Din păcate, judeţul Cluj este unul din judeţele cu cele mai multe accidente rutiere şi România în general are acest trist record legat de accidentele rutiere, iar speranţa noastră e ca aceste autostrăzi să fie nu numai mai rapide, dar şi mult mai sigure ca drumurile de acum’, a menţionat Corina Creţu.

Aceasta a felicitat autorităţile române pentru master  planul de transport şi şi-a exprimat speranţa ca România să atragă cât mai mulţi bani europeni pentru proiectele mari.

„Îl felicit pe dl ministru (al transporturilor –n.r), felicit autorităţile române pentru progresele pe care le înregistrăm în finalizarea master planului de transport. În ce priveşte Sebeş-Turda, este o lucrare de mare amploare pe care în parteneriat cu autorităţile române am decis să fie finanţată în două tronsoane, o primă parte de 150 de milioane va fi fazată în perioada 2007-2013. Avem asigurări din partea autorităţilor române că această primă parte se va termina în iunie 2016, după care va începe faza a doua, din exerciţiul bugetar 2014-2020. În legătură cu Programul operaţional de infrastructură mare, acesta este de 9, 5 miliarde şi speranţa noastră e ca imediat după adoptarea master planului de transport să putem da drumul proiectelor de mare amploare. Sigur că aşteptăm şi sunt convinsă că Ministerul Transporturilo va veni în acest sector de transport cu proiecte mature care vor duce la dezvoltarea regiunilor”, a completat Corina Creţu.

De asemenea, comisarul european pentru politici regionale speră ca România să aibă regiuni cât mai dezvoltate şi măcar o parte dintre ele să treacă la un statut superior celui actual.

„Speranţa mea ca comisar european nominalizat de România e ca în această perioadă de 5 ani cât mai multe regiuni să se dezvolte şi să treacă de la statutul de regiuni mai puţin dezvoltate măcar la statutul de regiuni în tranziţie. România e împărţită în 8 regiuni, 7 dintre ele fiind considerate regiuni mai puţin dezvoltate, unde PIB pe cap de locuitor este sub 75% faţă de media europeană. Eu cred că Ardealul, Banatul au şanse să se dezvolte, să treacă în altă categorie. Sigur, trebuie să asigurăm echilibrul şi cu regiunile din Moldova, să ajutăm şi Republica Moldova. Mă bucur foarte mult să văd pe hartă că aveţi în vedere această legătură şi cu Republica Moldova şi cu Marea Neagră şi această conectivitate a reţelei TNT”, a adăugat Corina Creţu.

Potrivit acesteia, ţările din estul Europei încep să se facă progrese importante pentru a prinde din urmă ţările dezvoltate din vestul european şi, ca exemplu, a spus că luna viitoare este invitată de premierul bulgar să participe la inagurarea autostrăzii Maritza, care leagă Sofia de Marea Neagră.

În cursul zilei de miercuri Corina Creţu mai are programate întâlniri cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, şi cu primarul Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu