Horaţius Dumbravă: Judecătorii, procurorii şi avocaţii să nu aibă înţelegeri în spatele uşilor închise

Judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a atras atenţia judecătorilor şi avocaţilor prezenţi la o conferinţă privind infracţiunile contra persoanei, că judecătorii, procurorii şi avocaţii pot să discute între ei, dar nu după uşile închise, din anumite interese.

„Tema extrem de importantă care domină spaţiul profesional juridic este astăzi integritatea. Iată că aproape nu există săptămână în care să nu aflăm despre un coleg avocat, judecător sau procuror care încalcă liniile unui cod firesc deontologic sau de integritate. Sigur, aici trebuie să nuanţăm, iar nuanţa vine din viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să ne ferim noi, judecătorii, procurorii şi avocaţii, să avem discuţii între noi (…) dar trebuie să renunţăm de a avea înţelegeri după uşile închise, cu tot felul de interese, în detrimentul, până la urmă, al celor care vin în faţa noastră şi-şi caută dreptatea. (…)Poate că ajung să fiu mult prea dur, dar vă rog să mă credeţi că în momentul în care vin avize pentru arestări şi văd ce e în acele dosare mă îngrozesc de ce văd acolo şi nu cred că sistemul nostru, realitatea este aşa cum apare în situaţii foarte puţine şi punctuale. De aceea, dacă noi avem curajul să discutăm aceste probleme (…) sunt convins că vom deveni mult mai buni, mult mai buni în profesia noastră şi în relaţia cu justiţiabilul, pentru că el are nevoie de noi”, a declarat, vineri, Horaţius Dumbravă, în faţa a peste 100 de judecători, procurori şi avocaţi participanţi la conferinţă.

La Cluj-Napoca a avut loc, vineri, conferinţa „Infracţiuni contra persoanei: agresiunea asupra fătului, traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra înfăpturirii justiţiei şi aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor”.

Conferinţa a fost organizată, printre alţii, de Uniunea Naţională a Barourilor din România, CSM, curţile de apel Cluj şi Oradea şi barourile Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare.

Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a declarat că tema aleasă şi conferinţa în sine au menirea de a contribui la un act de justiţie mai bun.

„Este o conferinţă pe temă generoasă de drept penal şi de procedură penală, temă aleasă pentru a uni profesional, ca să spun aşa, avocaţi şi judecători, fiind vorba de aplicarea în practică a Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, care trasează principii de comunicare profesională între avocaţi şi judecători, ca o necesitate a înfăptuirii unui act de justiţie mult mai bun ca până acum. (…) Dincolo de aspectele pur profesionale este vorba şi de o latură umană a conferinţei, adică să unească judecători şi avocaţi care împreună dezbat anumite teme, fiecare parte poate vedea cum vede cealalată parte anumite probleme, se socializează profesional, astfel încât evenimentul este cât se poate de benefic atât celor două profesii, cât şi beneficiarului actului de justiţie, care este cetăţeanul”, a menţionat Mircea Pop.

Postaţi un comentariu