Haosul imobiliar continuă în cea mai mare comună din România. Un nou bloc între case

Comuna Florești din județul Cluj, cea mai mare comună din România, a devenit celebră acum câțiva ani prin haosul imobiliar care a dus la dezvoltarea sa fără precedent în condiții extrem de controversate. Criza economică nu a afectat însă ”bunele” obiceiuri urbanistice, astfel că și în această vară în Florești a început ridicarea unui bloc în mijlocul unei zone de case individuale.

”Minunea” a fost posibilă după dezbateri repetate ale proiectului în Consiliul Local. Tocmai de aici apare și nedumerirea vecinilor, care s-au trezit cu un bloc în imediata vecinătate a caselor lor. ”Știam că proprietatea de lângă noi e de vânzare. Apoi a venit la noi cumpărătorul, domnul Radu Cioban, despre care auzisem, este cântăreț. Acesta mi-a prezentat două hârtii scrise de mână cu o schiță în creion tot de mână și mi-a explicat cum își va face o casă și că la ieșirea pe strada Florilor își va face spațiu comercial, adică o alimentară. Noi de bună credință am spus că sigur că suntem de acord să își facă o casă. Și am semnat pe acele hârtii de mână. Peste puțin timp mă ia la rost vecinul de peste drum care îmi zice: nu pot să cred domnu Cristescu că dumneavoastră ați fost de acord să se facă un bloc aici lângă casele noastre. Am rămas trăznit. Am alergat a doua zi la primărie să mă informez și să depun plângere. Am depus o grămadă de petiții la care nu am primit nici un răspuns”, povestește psihologul Nicolae Cristescu.

Imobilul care provoacă nemulțumiri este situat pe strada Cetății la numărul 44 și potrivit regulilor urbanistice ale zonei trebuia să fie o casă. ”Am fost la ședințele lor de consiliu, am luat cuvântul dar m-au ignorat. Proiectul a fost respins de trei ori și de fiecare dată s-au redus dimensiunile. Arhitectul Floreștiului, Lădariu le răspundea consilierilor care îl întrebau care e regimul de înălțime, că pe Cetății este parter, etaj și mansardă. Lovitură de teatru însă, la a patra încercare în Consiliul Local i se aprobă mai multe etaje decât solicitase ultima oară, așa că acum avem un bloc în toată regula cu parter înalt pentru spații comerciale, două etaje și etaj retras. Suntem disperați. Cum au putut consilierii aleși de noi să voteze așa ceva. Ale cui interese le reprezintă?”, spune revoltat floreșteanul.

Vecinii cer revocarea Hotărârii de Consiliu Local și anularea autorizației de construire

corp

”Hotărârea Consiliului Local nr. 86 din data de 08.06.2013 referitoare la aprobarea PUZ-ului de construire a unor locuințe comune (18 apartamente) și spații comerciale, pe 4 nivele (P+2E + E retras si pod de 2 m), la 3 m de gardul proprietății mele, pe strada Cetății Nr. 44, între case familiare înșiruite, a încălcat pașii procedurali prevăzuți în Ordinul Ministerului Dezvoltării Rregionale și Turismului Nr. 2701 din 30.12.2010. De asemenea, s-a încălcat regimul de înălțime maximă prevăzut în PUG pentru strada Cetății care specifică “construcții de case familiare sau înșiruite, la care nivelul de înălțime maxim să fie “P+E+M”, lucru confirmat de domnul Lădariu Alexandru – șef Birou Urbanism în ședința CL din data de 22.03.2013. Cum nu există nici un act notarial sau alt act scris de Declarație de Acord al vreunui vecin și luând în considerare cele de mai sus menționate, cerem revocarea Hotărârii Consiliului Local din data de 08.06.2013”, se arată în plângerea vecinilor.

[stextbox id=”custom” caption=”Cer anularea autorizației”]”Subsemnații  Sevastian Popescu, Ioan Nicula, Bogdan Vanea, Augustin Mureșan și Nicolae Cristescu  în calitate de proprietari de case familiare învecinate construcției bloc cu 3 etaje ce se construiește în prezent, solicităm anularea Autorizației de Construcție Nr. 205, din 23.07.2013, eliberată de Primăria Florești, pentru următoarele motive: D-l Radu Cioban a înaintat 3 proiecte de construire a unui bloc cu locuințe colective la etaje și spații comerciale la parter spre aprobare Consiliului Local după cum urmează: în 22 martie 2013 – P+3E+Er, în 4 aprilie – P+2E și în 16 mai – P+E+M, proiecte respinse, atât de Comisiile de specialitate, cât și de consilierii locali. În mod surprinzător și cu totul nejustificat, la a 4-a tentativă de aprobare a proiectului, cu regim de înălțime P+2E+Er, proiectul a fost avizat”[/stextbox], se arată și în solicitarea de anulare a autorizației de construire. Oamenii au ajuns și la Prefectura Cluj, care a transmis deja Primăriei Florești că HCL nu respectă legea și că trebuie revocată.

Caz similar, chiar în vecini

Situația creată nu este singulară. ”Eu le-am atras atenția și în comisie și în Consiliu că nu pot vota aceste proiecte ca la alba neagra. Noi consilierii PDL am votat împotrivă și am fost singurii. Cunoaștem toți situația de la blocurile Bârdeș care sunt chiar foarte aproape și nu cred că e cazul să creem astfel de situații”, a declarat consilierul local PDL, Anca Chircă. ”Blocurile Bârdeș” sunt construite pe strada Florilor în imediata vecinătate a blocului nou aflat în litigiu. În acest caz proprietara casei învecinate a câștigat în instanță demolarea blocurilor, pe motiv că nu respectă distanțele prevăzute de lege față de limita proprietății. Consiliul Local a acceptat după mai multe dezbateri și evaluări să cumpere casa respectivă însă hotărârea de Consiliu Local a fost atacată de prefectură. Acum aleșii floreșteni se află în fața unei situații similare. ”Noi mergem în instanță. Nu avem de ales. Casele noastre nu mai valorează nici jumătate de când avem un bloc în zonă. Am vrut să vindem și agenția imobiliară ne-a spus că putem cere jumătate prețul și oricum nu va veni nimeni să cumpere. Vecionul deja și-a scos casa la vânzare dar nu a avut nici un client. Vroiam să avem și noi liniște și lumină și spațiu, că de aceea ne-am retras toți de la bloc la casă, și acum se face un bloc lângă noi. Iar lucrările continuă nestingherite”, mai spune Nicolae Cristescu.

Dat fiind că se cere revocarea unei HCL și a unei autorizații de construire , situația ar urma să fie discutată la următoarea ședință a Consiliului Local Florești.

Distribuie:

Postaţi un comentariu