Gunoaiele clujenilor se mută de la Pata Rât la … Pata Rât

O nouă rampă temporară a fost construită de RADP lângă Pata Rât (foto Dan Bodea)

Deşeurile menajere ale clujenilor vor fi depozitate în următorii doi ani pe o rampă temporară amenajată de Primăria Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rampa temporară este situată în vecinătatea fostei rampe de la Pata Rât.

„Contractul cu Primăria Oradea, unde erau transportate deşeurile menajere colectate la nivelul municipiului Cluj-Napoca, a fost încheiat până în 15 octombrie, astfel încât, începând de vineri, 16 octombrie, acestea vor fi depozitate pe o rampă temporară amenajată de Primărie. Rampa are o suprafaţă de circa 4.000 de mp şi este situată în vecinătatea fostei rampe de la Pata Rât, care este închisă. Rampa are toate avizele şi autorizaţiile de la Mediu. Pe această rampă se vor putea stoca gunoaiele pe o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire cu încă doi ani, în cazul în care nu se va finaliza de către Consiliul Judeţean Cluj Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, aflat în construcţie din fonduri europene”, a menţionat Emil Boc.

El a mai spus că pentru noua rampă temporară, preţurile pentru deşeurile populaţiei vor scădea. Până acum clujenii achitau 8, 38 lei/ lună pentru ducerea deşeurilor pe rampa din Oradea. Din 16 octombrie persoanele fizice vor plăti doar 6, 79 lei/lună. În cazul persoanelor juridice, tariful va scădea de la 70, 34 lei/ lună la 43, 10 lei/ lună.

„Găsirea unei soluţii pentru depozitarea deşeurilor menajere pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca a fost cea mai mare provocare, cea mai mare problemă de când sunt primar. Dacă nu amenajam această rampă temporară exista riscul de a rămâne cu gunoaiele în stradă pentru că nu ne mai primea nimeni, nu aveam unde să transportăm deşeurile în alte judeţe”, a explicat Emil Boc.

Pe 3 septembrie, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a alocat suma de 4, 6 milioane de lei pentru construirea unei rampe temporare de deşeuri, în condiţiile în care depozitul de gunoi al oraşului este închis de mai mult de două luni. Noua rampă are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi va putea funcţiona timp de doi ani.

Din data de 26 iunie, platforma temporară de stocare a deşeurilor care deservea Clujul şi care se află la Pata Rât, la marginea oraşului Cluj-Napoca, a fost închisă definitiv. Între timp, gunoiul din Cluj-Napoca a fost transportat la Alba Iulia şi la Oradea.

Discuţiile despre închiderea rampei de gunoi a oraşului au început în luna februarie a acestui an, însă soluţiile găsite de autorităţi au funcţionat doar pentru perioade foarte scurte de timp. În apropierea rampei de gunoi a oraşului Cluj-Napoca ar fi trebuit să funcţioneze deja un Centru Integrat de Management al Deşeurilor. Proiectul, pe amplasamentul de la Pata Rât, a început în urmă cu câţiva ani şi este implementat cu fonduri europene de Consiliul Judeţean Cluj. Valoarea proiectului european este de 107.520.112, 98 lei.

Totuşi, din 2012 şi până în prezent, construcţia nu a putut fi finalizată din cauza unor probleme de proiectare şi de administrare a proiectului. Ultimul termen de finalizare al acestui Centru de Management Integrat al Deşeurilor a expirat în octombrie 2014, când CJ Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de realizarea lui. Pentru continuarea proiectului, CJ Cluj ar trebui să organizeze o nouă licitaţie. Oricum, cel mai optimist termen de finalizare al acestui Centru este de un an de zile, timp în care autorităţile locale trebuie să-şi găsească singure soluţii pentru problema deşeurilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu