Grupul de inițiativă Musai-Muszáj: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca se laudă cu meritele activiștilor!”

Primăria Cluj-Napoca a anunțat astăzi, 19 august că recepţia celor 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, amplasate în staţiile Companiei de Transport Public Cluj-Napoca s-a încheiat săptămâna trecută și că unele aparate au fost inscripţionate cu însemnul „Kolozsvar” ulterior recepționării, modelul și forma autocolantelor fiind aprobate în cadrul proiectului european „Modernizarea  şi  extinderea  sistemului  public  de  transport  în  comun  în  Zona Metropolitană Cluj”, aprobat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1.

Grupul de inițiativă Musai-Muszáj a reacționat în urma comunicatului trimis de către muncipalitate, susținând că Primăria Cluj-Napoca se laudă cu meritele unor activiști, aceștia fiind de fapt cei care au lipit autocolantele respective.

„Am luat la cunoștință cu regret că inscripțiile de pe noile automate de bilete CTP, cu denumirea orașului nostru în limba maghiară (Kolozsvár), nu au fost opera Primăriei, ci a unor persoane necunoscute care militează pentru multilingvism. Îi felicităm pe aceștia din urmă, iar atitudinea Primăriei ne uimește și ne supără. În loc să devină un model de urmat pentru clujeni în materia multilingvismului, respectiv să arate direcția potrivită către apreciere și respect reciproc între culturi, Primăria rămâne repetentă în această materie. Pe de altă parte, am observat cu indignare că Primăria a primit laudele noastre și aplauzele comunității clujene într-un mod tacit, fără vreo reacție. Abia la îndemnul presei a oferit Primăria niște răspunsuri și declarații, dar nu mai devreme de apariția unui fotoreportaj scandalos cu răzuirea inscripțiilor „Kolozsvár” de pe noile automate.

Așadar, îl rugăm din nou pe domnul primar să se comporte ca un lider generos față de chestiunea multilingvismului și să înceteze cu număratul voturilor pe seama clujenilor!

Conform relatării presei, directorul Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, Liviu Neag a declarat că unii angajați ai firmei au răzuit inscripțiile, din proprie inițiativă, în timpul liber, adică fără știința și avizul conducerii. Directorul regretă cele întâmplate și va porni o anchetă împreună cu Primăria Cluj pentru rezolvarea situației.

Îl rugăm pe domnul director să informeze publicul despre măsurile luate față de angajații companiei, iar dacă într-adevăr regretă faptele, să dispună afișarea bilingvă a informațiilor de pe noile automate din stațiile de transport public, iar angajații trași la răspundere să fie înzestrați cu sarcina executării”, transmit reprezentanții Grupului de inițiativă Musai-Muszáj.

Postaţi un comentariu