Goana după aur ia o pauză. Urmează războiul gazelor

După 11 săptămâni de proteste, manifestanţii ecologişti care militează în stradă împotriva proiectului minier de la Roşia Montana au obţinut o importantă victorie de etapă. USL a luat ieri decizia politică de respingere, la nivelul Comisiei speciale parlamentare, a proiectului de lege transmis de Guvern Legislativului prin care se dădea undă verde exploatării aurului cu cianuri la Roşia. Proiectul de la Roşia Montana se amână astfel pe termen neprecizat. Investitorii canadieni sunt nevoiţi să aştepte ca Parlamentul să elaboreze o Lege cadru pntru întreg mineritul românesc şi, spune premierul Victor Ponta, dacă proiectul de la Roşia Montana se încadrează în termenii viitoarei legi „se va face, dacă nu, nu”.

Chestiunea Roșia Montana fiind trecutã pe lista de așteptare, pentru guvern și majoritatea parlamentarã rãmâne neliniștitoare presiunea inhibitoare a strãzii. Chiar dacã manifestațiile de duminicã au fost de amploare mai micã decât de obicei, nu existã garanții cã ele se vor stinge odatã cu decizia luatã ieri și cu instalarea iernii. Premierul se teme cã o politicã dictatã de manifestațiile strãzii va împiedica România sã-ți respecte angajamentele semnate și cu alți investitori în exploatarea resurselor. Ponta a declarat cã guvernul și USL susțin proiectele economice de anvergurã legate de exploatarea tuturor resurselor subsolului, menționând în mod expres gazele de șist. Tocmai acesta este subiectul care poate redeschide protestele strãzii, disputa fiind deja purtatã cu vehemențã. Mesaje guvernamentale încearcã sã delegitimizeze protestele, sugerând cã ele servesc interese rusești și cã au tendința de a degenera în anarhie și legionarism. Ieri, inclusiv reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW) au avertizat asupra apariției unor “manifestãri cu caracter legionar” la protestele fațã de proiectul minier de la Roșia Montanã și cer autoritãților statului sã intervinã.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ. Întrebat ce se întâmplă cu proiectul minier de la Roşia Montană, în condiţiile în care USL a luat decizia politică de respingere, la nivelul Comisiei speciale parlamentare, a proiectului de lege transmis de Guvern Legislativului, Ponta a răspuns: “Pe baza legii cadru, dacă se încadrează, se va face. Dacă nu, nu. Simplu. Dar trebuie făcută Legea cadru”.

“Poziţia comună a USL e aceea de a respinge proiectul de lege, dar de a da un mesaj clar că România, Guvernul, USL susţin proiectele economice de anvergură, de exploatare a tuturor resurselor noastre. E un mesaj foarte clar a propos şi de gazele de şist, unde poziţia e foarte clară, şi a PSD şi a PNL – am apreciat şi poziţia PDL în acest sens – de a stimula şi de a susţine împreună un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză în domeniu să participe la crearea acestui cadru şi de a-l pune în dezbatere publică”, a adăugat Ponta.

Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, luni, după şedinţa USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Crin Antonescu a precizat că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens în acest sens.

“Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final… principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunţat Antonescu.

“Acest proiect va fi respins”, a mai spus Antonescu, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare

La şedinţa USL a fost prezent şi preşedintele Comisiei parlamentare privind Roşia Montană, senatorul PSD Darius Vâlcov.

Decizia USL, ca o moţiune de cenzură aplicată sie însăşi

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat, luni, că decizia USL de respingere a proiectului Roşia Montană este echivalentul unei moţiuni de cenzură aplicate sie însăşi şi arată inconsistenţa şi lipsa unui proiect pentru România. “Decizia USL de a respinge proiectul Roşia Montană este echivalentul unei moţiuni de cenzură aplicate sie însăşi. Cum altfel poate să fie catalogată o decizie legată de un proiect pe care iniţial l-au respins de când erau în opoziţie şi l-au asumat imediat ce au venit la guvernare în contradicţie cu prima poziţie, iar astăzi aflăm din nou că îl resping? Inconsistenţa, lipsa unui proiect pentru România, asta înseamnă deciziile haotice ale USL”, a precizat Andreea Paul , întrebată despre decizia USL privind respingerea proiectului Roşia Montană.

Paul a spus că USL încearcă să evite acum proiectul Roşia Montană, care s-a dovedit a fi cu impact negativ politic şi doreşte să aducă în discuţie o lege cadru pentru exploatarea resurselor în general.

“Însă, atât timp cât tu nu ai un buget pentru o ţară, cât nu ai investiţiile prioritare, atât timp cât tu decizi creşterea redevenţelor cu 25 de procente mai puţin în sectorul petrolier şi al gazelor, atât timp cât tu nu creezi nici valoare adăugată, atât timp cât marchezi eşecuri răsunătoare în privatizările pe care ţi le propui (…), ce vă face să credeţi că vor face acum un lucru bun în desemnarea unui cadru serios şi eficient în explotarea resurselor naturale? Din contră, avem toate argumentele necesare să ne convingem din nou că USL, cu Guvernul Ponta în frunte, va încerca să vândă resursele pe doi bani, aşa cum a făcut şi Năstase”, a susţinut Paul.

Ea a mai spus că decizia PDL de a se retrage din Comisia Roşia Montană se dovedeşte a fi una corectă, deoarece s-au pierdut bani şi timp pe un proiect eşuat.

Ea a precizat că PDL nu este deloc pe dinafară, deoarece în calitatea ei de consilier al Guvernului pe probleme economice ştia care este conţinutul principal al dosarului Roşia Montană.

“Guvernul Boc a refuzat condiţiile negociate în acel moment, exact condiţiile cu care a ieşit public premierulVictor Ponta , niciuna modificată şi ştiam că niciuna din condiţii nu este potrivită pentru România. Proiectul nu era avantajos pentru România în stadiul negocierilor lăsate înainte de plecarea noastră de la guvernare”, a explicat Paul.

Ea a mai spus că USL nu a răspuns la trei întrebări: dacă România doreşte să-şi exploateze resursele astăzi sau în viitor, dacă decizia este să exploateze astăzi prin ce tehnologie şi care sunt avantajele statului român din exploatarea resurselor naturale.

“Atât timp cât tu nu discuţi serios, orice proiect va fi sortit eşecului şi nu va face decât să mascheze interese oculte”, a adăugat Andreea Paul.

 

Directorul Institutului ‘Elie Wiesel’: La protestele împotriva proiectului Roşia Montană apar mesaje legionare

„Nu ne întoarcem în anii 30, când legionarii își fãceau de cap pe strãzile Bucureștiului”, spunea Victor Ponta cu o lunã în urmã cu referire la acțiunile protestatrilor împotriva proiectului Roșia Montanã care au vandalizat mașina ministrului Culturii, Daniel Barbu, și care, în fiecare duminicã, blocheazã circulația în marile orașe ale țãrii. Comparația premierului a ajuns și la urechile directorului general al Institutului Naþional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” care, în cadrul unei conferințe la Cluj, a avertizat cã protestele împotriva proiectului de exploatare minierã la Roșia Montanã sunt folosite de facțiuni legionare pentru a-și promova valorile.

 

La 11 sãptãmâni de la primele manifestații în stradã ale ecologiștilor, protestele duminicale din toatã țara sunt acuzate cã dincolo de cauza deja cunoscutã, ar promova valori fasciste și ar oferi anarhiștilor ocazia de a sãvârși acte de violențã.

Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW) avertizează asupra apariţiei unor “manifestări cu caracter legionar” la protestele faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi cer autorităţilor statului să intervină.Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW), a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la un seminar de pregătire a formatorilor de profesori în domeniul istoriei Holocaustului, că toată lumea trebuie să ştie că mişcarea legionară a fost fascismul românesc în perioada interbelică.

El a spus cã protestele fațã de proiectul minier de la Roșia Montanã au reprezentat o oportunitate ca sã iasã în stradã asociații și fundații care au în obiectul de activitate, în mod asumat public, reactualizarea valorilor mișcãrii legionare.

„Manifestãrile în stradã împotriva exploatãrii miniere de la Roșia Montanã au reprezentat o oportunitate la București, dar și la Brașov, la acest sfârșit de sãptãmânã, ca sã iasã în stradã asociații, fundații care au în obiectul de activitate, în mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor mișcãrii legionare. Mișcarea legionarã, trebuie sã știe toatã lumea, a fost fascismul românesc în perioada interbelicã.

 

Duminicã searã, la București, mișcarea legionarã a avut un banner și a manifestat în Piața Universitãții, iar la Brașov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Roșia Montanã, cã evreii americani ar fi interesați sã exploateze aurul. Sunt diverse situații când extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleași sloganuri, încercând sã apere o așa-zisã cauzã nobilã. Cerem autoritãților statului sã intervinã pentru ca astfel de manifestãri legionare sã nu mai aibã loc”, a afirmat Florian.

 

Potrivit acestuia, într-o democrație, fațã de astfel de manifestãri extremiste trebuie sã aibã loc și o reacție a societãții civile, dar este importantã și componenta educativã, “de a explica oamenilor și a-i face sã înþeleagã și sã asume faptul cã democrația înseamnã nu orice tip de acțiune și orice fel de mesaj”.

 

Alexandru Florian a participat, luni, la Cluj-Napoca, la seminarul “Educația pentru viitor prin înțelegerea trecutului. Pregãtirea formatorilor de profesori în domeniul istoriei Holocaustului”, la care 33 de profesori de istorie din județul Cluj sunt formați pentru a aborda didactic acest eveniment istoric.

 

Au ajuns legionarii și la Cluj?

Protestele anti-RMCG desfãșurate la Cluj în ultimele 11 duminici au fost, comparativ cu demonstrațiile din restul țãrii, lipsite de incidente. Singurul moment în care spiritele s-au inflamat s-a petrecut în urmã cu o sãptãmânã când un grup de protestatari s-a încãierat cu jandarmii.

Atunci au apãrut și la Cluj zvonurile cum cã formațiunile de dreapta au infiltrat în rândul protestatarilor extremiști legionari și anarhiști care sã boicoteze cauza ecologiștilor și sã transforme protestele în manifestații politice.

Presa a relatat în ultimul timp prezența în fruntea protestatrilor clujeni a unor persoane cu mãști pe fațã, cu cagule care sã le ascundã identitatea care fluturã steaguri colorate în roșu-negru și ar face parte din rândurile anarhiștilor.

Unul dintre participanții marcanți la protestele anti RMCG care au avut loc în ultima perioadã la Cluj, Mihai Goțiu, neagã vehement implicarea legionarilor în manifestații și cu atât mai mult controlarea de cãtre aceștia a maselor de oameni care ies duminicã de duminicã în stradã.

„Sunt multe grupãri de dreapta care luptã pentru cauza Roșiei Montane dar niciuna, niciodatã nu a afișat simboluri legionare la Cluj. Steagurile colorate în roșu și negru nu sunt simboluri anarhiste. Anarhismul este privit în concepția generalã ca fiind ceva extremist prin excelențã și nu este deloc așa. Dacã la București, în timpul unui marș al protestatrilor s-a recitat o poezie condieratã a fi legionarã, <<Ridicã-te Gheorghe, ridicã-te Ioane>>, asta nu înseamnã cã protestele sunt controlate de legionari. Este doar percepția falsã a unora cã acea poezie este una legionarã”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Mihai Goțiu, jurnalist și membru al organizației „Salvați Roșia Montanã”.

În ceea ce privește confictele protestatarilor cu jandarmeria asupra cãrora premierul României, Victor Ponta a atras atenția cã ar putea degenera dacã manifestanții continuã sã blocheze strãzile și sã fie violenți atunci când în preajmã sunt demnitari ai statului (cu referire la cazul ministrului Culturii, Daniel Barbu, a cãrui mașina a fost atacatã de protestatari), Mihai Goțiu a declarat cã nu se pune problema unor lupte de stradã așa cum s-a vehiculat în ultimul timp, întrucât jandarmii și-au înțeles rolul și au încetat abuzurile.

„Semnalul de alarmã pe care l-am tras a fost înțeles corect de cãtre jandarmi. Noi nu atacãm instituția jandarmeriei ci reclamãm doar anumite abuzuri fãcute de anumiți jandarmi. Ei au înțeles cã rolul lor este sã apere dreptul la liberã exprimare al protestatarilor”.

În ceea ce privește ideea cã protestele de la Cluj ar fi controlate de legionari și anarhiști, Mihai Goțiu a recunoscut cã opinia publicã îl percepe pe el ca fiind unul dintre liderii protestatarilor, dupã ce Jandarmeria l-a amendat pentru aceastã faptã: „Eu am primit și o amendã dar nu știu cum s-a ajuns la ideea cã eu aș organiza protestele. Încã de la început mobilizarea oamenilor s-a fãcut pe grupurile de Facebook, cu mult înainte de implicarea organizației <<Salvați Roșia Montanã>>. Este o mare diferențã între a organiza proteste, cum sunt acuzat eu, și a vorbi cu oamenii într-o piațã”, a mai adãugat acesta.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu