Fotografa Gina Buliga vernisează copilăria în fiecare zi alături de fiicele ei

Expoziția „Daughters” / Foto: Dan Bodea

Pentru Gina Buliga și fiicele ei, Alexa și Maria, ziua de 1 iunie este o zi constantă în calendar. Cu toate acestea, când calendarul obosit dorește să dea pagina pentru o clipă, fotografiile Ginei, sunt mai multe decât încântate de preluarea acestei sarcini, redând cu multă finețe cele mai sincere sentimente ale copilăriei.

Foto: Gina Buliga

Foto: Gina Buliga

Dincolo de tehnică, lumini, unghiuri, fotografierea fetelor este un moment magic, un moment de apropiere între cele trei: mama și fiice. Rezultatul mai multor ani de „joacă” s-a concretizat într-o expoziție numită sugestiv „Daughters”. Aceasta a fost vernisată în 2014 la București, fiind prezentă anul acesta și la Cluj, pe perioada Photo Romania Festival. După expoziție, urmează un album, iar apoi, povestea va continua mult și bine, ne asigură Gina.

Expoziția „Daughters”  / Foto: Dan Bodea

Expoziția „Daughters” / Foto: Dan Bodea

Haideți să descoperim împreună, povestea din spatele poveștii. „Ideea mi-a venit în 2009. Atunci am început să fotografiez mai mult împreună cu fetele. Împreună cu ele am descoperit lumina cu adevărat, deși avusesem jobul de fotograf dinainte, fotografiam de prin 2006, 2007. M-am apropiat foarte mult de fete, le-am fotografiat pe ele foarte mult și de aceea am început să fotografiez copii. Seria «Daughters» conține doar fotografii de suflet și în fiecare fotografie e o poveste. Pentru prima oară am vernisat expoziția anul trecut la București. Mi-a fost foarte greu, a încercat să mă convingă o prietenă foarte bună, Cristina Țiplă, și am zis bine, într-un final.

Foto: Gina Buliga

Foto: Gina Buliga

Nu mă simțeam pregătită să o dau mai departe ca expoziție. Mi se părea un moment foarte important, știam că vor fi și fetele acolo, dar până la urmă m-am lăsat convinsă. Expoziția a fost un wow pentru mine, pentru fete și pentru toată lumea. Cei de la Photo Romania Festival mi-au propus să venim cu Daughters și la Cluj. M-am bucurat foarte mult, am zis să venim, am expus din nou.  Am zis că nu mai e nevoie de vernisaj pentru că vernisăm copilăria în fiecare zi. Am vernisat expoziția în 2014 la București și acum doar am expus-o pentru ca oamenii să o vadă și sper să transmit bucuria pe care eu am trăit-o de fiecare dată, la fiecare fotografie în parte”, spune Gina.

Expoziția „Daughters”  / Foto: Dan Bodea

Expoziția „Daughters” / Foto: Dan Bodea

Fotografa se emoționează de fiecare dată când vorbește despre proiectele în care sunt implicate fiicele ei, „Daughters” fiind doar unul dintre acestea. „Under water love” continuă la rândul său povestea, dar într-o manieră aparte, fotografiile fiind realizate pe sub apă. „În 2012 am fotografia sub apă doar cu Alexa, dar din 2014 am continuat proiectul cu ambele fete. În 2012 am primit un aparat subacvatic și am zis să încerc și acest lucru. Bucuria noastră e faptul că aveam o piscină aproape de casă. Am început să ne fotografiem, fetele nu erau obișnuite pe sub apă, dar ne fotografiam mâinile, picioarele. Alexa și-a luat o rochiță, a vrut ea să pozeze pe sub apă. Am fost atât de emoționată încât nu am respectat regula conform căreia trebuia să las aparatul să se usuce și am scos cardul. Cardul s-a ars, dar am învățat și am prins mai multă răbdare din această primă experiență”, povestește Gina.

Foto: Gina Buliga

Foto: Gina Buliga

Mărturisește că fotografia pe sub apă îi aduce, pe lângă satisfacția de a știi că lucrează la un proiect inedit, multă liniște. „În momentul în care intru pe sub apă se formează o liniște în jurul meu și e atât de frumos felul în care relaționăm, felul în care ne descurcăm pe sub apă, cu toată că nu vorbim. Pur și simplu știm fiecare ce avem de făcut. În 2013 am avut o prezentare și atunci au conștientizat ele cât de mari se văd acolo pe ecran. Le-a plăcut. Am testat alt aparat și au venit cu foarte multe idei de pus în practică. Au intrat amândouă în apă și au făcut o poveste pe sub apă. Eu doar fotografiam. Pe sub apă e liniște și fotografiez cu ele sub toate formele, ne legăm de recuzită. Am reușit la un moment dat și am băgat în cadrul și un copac. E o poveste întreagă. Îmi pare rău că e doar pe perioada de vară. Acum se apropie și de abia aștept să intrăm din nou pe sub apă. E un moment apropiere între noi. E magie”, spune Gina.

Expoziția „Daughters”  / Foto: Dan Bodea

Expoziția „Daughters” / Foto: Dan Bodea

Cum se crează magia?

Cât de dificil este să surprinzi momentul de magie când lucrezi cu copii? „Când erau mai mici, mai pozau, dar de fiecare dată fotografiile pe care le simțeam și le transmiteam mai departe erau fotografiile surprinse. Chiar dacă le puneam să pozeze, nu mă foloseam de cadrele acelea. Mă foloseam de cadrele de final, acolo unde ele se relaxau. În acele momente surprinzi naturalețea și frumusețea și ceea ce trăiau ele în acel moment. Cam asta îmi doream să surpind. Mai sunt și cadre care sunt regizate de ele. Când au inițiativă, imediat îmi iau aparatul și chiar dacă am altă treabă, las tot baltă. Sunt multe momente magice, dar momentele cele mai frumoase sunt acelea în care ne conectăm toate trei”, explică mămica.

Foto: Gina Buliga

Foto: Gina Buliga

Atât Alexia, cât și Maria au aparat de fotografiat, dar parcă tot mai tentant este cel al mamei, mai mare și mai impunător. Întrebată cum s-ar reprezenta pe sine într-o fotografie, Gina a spus că acea fotografie reprezentativă există deja, purtând semnătura Mariei. „Mi-a făcut anul acesta o fotografie minunată și cu lumină și cu stropi de apă, foarte, foarte frumoasă. Eu spun că ea m-a văzut într-un moment perfect. Mă văd foarte bine așa cum m-a văzut ea”, spune aceasta.

Foto: Gina Buliga

Foto: Gina Buliga

Ambele proiecte vor continua și în viitor. Cine nu crede, poate verifica aici, unde Gina transmite zilnic o porție proaspătă  de 1 iunie prietenilor săi. „Îmi doresc să nu se plictisească nici fetele și să surprind bucuria lor, iar bucuria noastră să o împărtășim mai departe”, conchide aceasta.

Mai multe fotografii din cadrul expoziției Daughters aici. 

Postaţi un comentariu