Foto/ Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj: maghiarii au sărbătorit, Noua Dreaptă a protestat

Foto: Dan Bodea

Aproximativ 1000 de maghiari s-au adunat sâmbătă, 15 martie, în fața Hotelului Biasini pentru a participa la comemorarea a 166 de ani de la revoluția maghiară declanșată împotriva Imperiului Habsburgic. Evenimentul a fost precedat de un marș la care au participat aproximativ 300 de maghiari. În paralel a avut loc și o manifestație a naționaliștilor radicali români de la Noua Dreaptă însă cele două tabere nu s-au întâlnit pe traseu și evenimentul a fost lipsit de incidente notabile.

Manifestația maghiarilor a început la ora 11 când aproximativ 300 de maghiari au pornit într-un marș care a avut ca punct de plecare Institutul Teologic Reformat. Grupul a pornit pe Bulevardul 21 decembrie fluturând drapele maghiare, românești și steaguri ale Ținutului Secuiesc în timp ce intonau cântece tradiționale în limba maghiară și imnul de stat al Ungariei. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai UDMR, PPMT, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

Aceștia au participat la o slubă ecumenică oficiată la Biserica romano-catolică Sfântul Mihail, acesta fiind și unul dintre puținele momente cu incindente provocate de câțiva membri ai grupului extremist Jobbik, care au dorit să intre la slubă cu steaguri și însemne specifice partidului care recent și-a deschis o filială la Cluj-Napoca. Incidentul a fost rapid trecut cu vederea după ce forțele de ordine le-a cerut membrilor Jobbik să renunțe la orice fel de semne care ar putea provoca.

De la ceremonia din fața hotelului Biasini nu au lipsit nici reprezentanții autorităților locale. Pe rând, au luat cuvântul președintele CJ Cluj Horea Uioreanu, prefectului județului Cluj, Gheorghe Vușcan, dar și primarul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Noua Dreaptă, manifestații în memoria lui Avram Iancu

Aproape în paralel, aproximativ 100 de membrii a grupării radical-naționaliste Noua Dreaptă au manifestat În piața Mihai Viteazu și în Piața Avram Iancu.Purtând drapele ale României, pancarte care prezentau teritoriul Ungariei și al Transilvaniei cu „tricolorul” pe fundal, aceștia s-a deplasat spre statuia lui Avram Iancu acolo unde au depus coroane de flori și, prin discursurile liderilor, au criticat manifestațiile extremiștilor maghiari de la Târgu-Mureș dar și cooptarea în guvern a UDMR-ului.

La marșul Noii Drepte a participat și un grup restrâns de suporteri ai Universității Cluj, care însă nu s-au remarcat în niciun fel, preferând doar să observe acțiunea membrilor organizației Noua Dreaptă.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea  .

2 Comentarii

 1. ROMAN Minoritar in secuime spune:

  Pe 15 martie, maghiarii nu se aduna sa manance colac secuiesc (kurtoskalacs) si sa danseze csardas, ci au un scop anume si acela stim cu totii care e: blestemata de autonomie. De mai bine de 15 ani, dar cu precadere in ultimii 2-3 ani, aici in Transilvania se duce o lupta privind discriminarea negativa, in plan local, populatia romaneasca din cele doua judete (Covasna si Harghita) este discriminata negativ in mass media si in politica UDMR. Cand in presa locala ti se spune zilnic :Revista Európai Idõ (Covasna) despre pasii luptei ARMATE pentru autonomia maghiara: ”infiintarea Bancii Secuiesti independente”, ”refuzarea achitarii impozitelor catre statul roman” si ”varsare de sange”. Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): ”Autonomia trebuie obţinuta cu forta”
  ,, Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, insa noua, secuilor cu cutitul nationalismului roman la gat, nu ne-a mai ramas timp sa asteptam, adica prin obtinerea cu forta a autonomiei teritoriale trebuie sa ne luam in mana dirijarea propriului destin, pana cand nu e prea tarziu”.
  Presedinti de Consilii Judetene care incită la violente si ura interetnica impotriva romanilor din cauza asa-zisului drapel al asa-zisului tinut secuiesc, dar noi de ziua nationala daca dorim sa arboram steagul national, trebuie sa avem autorizatie de constructie.
  Presedinti de Consilii Judetene care refuza public sa se delimiteze de extremistii din HVIM care militeaza pentru alipirea Transilvaniei la UNGARIA si promoveaza insemne FASCISTE.
  Primari, presedinti de CJ si presedinte si membri UDMR care spun ca ar fi bine daca limba maghiara, prin Constitutie, ar primi un statut regional, iar condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificata si legala.
  Cand primarul Antal Arpad se si vede guvernatorul „Ţinutului secuiesc”, cand vin in tara ta, politicieni, vicepremierul si presedintele Ungariei si fac tot felul de declaratii extremiste, cand un roman este bătut în centrul municipiului Sf. Gheorghe pentru că nu stie limba maghiara, cand un roman este amendat de Politia Locala din Sf. Gheorghe pentru că a scandat ”La multi ani, Romania!” de Ziua Nationala , NU-TI VINE SA SPUI?: GATA! PANA AICI! NOI ROMANII NE-AM SATURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
  Nu mai toleram abuzurile, respingerea, nu mai vrem sa facem compromisuri, daca am permis nu inseamna ca vrem sa fim si suprimati.
  REFUZAM SA NE MAI ADAPTAM LA CERINTELE VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRA, CROINDU-VA DRUM DUPA BUNUL VOSTRU PLAC LA PROPRIILE DORINTE, AJUNGAND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FII TOLERANTI LA DISCRIMINARI BAZATE PE APARTENENTA NATIONALA, ETNIE, OPTIUNE POLITICA, RELIGIE, ETC.

 2. attila spune:

  Ceea ce intonau nu este imnul de stat al UNgarie, ci este imnul maghiarilor de pretutindeni, existent si in cartile de rugaciuni.

Postaţi un comentariu