FOTO/ 400 de mii de lei pentru producerea sângelui artificial: „Suntem pe drumul cel bun!”

Silaghi Dumitrescu i-a prezentat ministrului Mihnea Costoiu laboratorul în care se lucrează la sângele artificial. (Foto: Dan Bodea)

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare , Mihnea Costoiu, a declarat în urma unei întâlniri cu cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu, cel care se ocupă de crearea „sângelui artificial”, ca proiectul va fi în continuare finanțat de către minister, următoarea tranșă de 400 de mii de lei urmând să ajungă la echipă la începutul lunii aprilie a acestui an.

Mihnea Costoiu s-a aflat joi la Cluj, unde a particiapt la deschiderea Cluj Innovation Days dar și la târgul Pro Invent. Pe agenda ministrului s-a aflat și o scurtă întâlnire cu cercetătorul clujean Radu Silaghi Dumitrecu, cel care, alături de echipa lui de oameni de știință, încearcă să transforme în realitate ideea „sângelui artificial”.

Anunțul a fost făcut după o discuție cu ușile închise în care cei doi au negociat termenii unei noi finanțări a proiectului, după cea de la sfârșitul anului care a adus 200 de mii lei pentru proiectul echipei conduse de Radu Silaghi Dumitrescu. Atfel, în urma negocierilor, proiectul va fi finanțat în 2014 cu încă 400 de mii de lei, bani care vor ajunge prin intermediul Universității Babeș-Bolyai și al institutelor cu care echipa lucrează.

„Pentru a termina proiectul avem nevoie de 1 milioane de lei din care la finalul anului trecut am primit 200 de mii de lei. Sper ca în continuare să primim anul acesta încă 400 de mii de lei. Suma ne-ar fi necesară pentru tot anul și am avea nevoie de ei din aprilie”, a spus Radu Silaghi Dumitrescu, care a declarat că banii sunt necesari în primul rând pentru realizarea testelor cu sânge artificial pe animale și celule umane.

Cercetătorul clujean i-a prezentat ministrului Costoiu modul în care el și colegii săi lucrează la crearea sângelui artificial, progresele realizate, dar și aparatura de care dispune.

„Aici producem și analizăm derivați de hemoglobină și hemelutrină pe care îi testăm pe animale, la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj, cu celule umane, la Institutul de Oncologie din Cluj”, a explicat Radu Silaghi Dumitrecu în debutul prezentării sale, declarând că aparatura care dispune este similară cu cea folosită în laboratoare din SUA sau Germania.

„Nu trebuie să ne considerăm niște zmei”

„Aceste teste, dacă totul merge bine, vor mai dura un an sau doi. Suntem pe calea cea bună, activitatea se desfășoară cu viteză mulțumitoare și deocamdată cu rezultate pe care le speram. Pot spune că ne simțim norocoși să avem aceces la dotările UBB-ului. Pentru a face toate acestea aveam nevoie de sprijinul universității și al institutelor cu care lucrăm”, a mai spus Radu Silaghi Dumitrescu.

Dumitrescu a explicat că întârzierile  de anul trecut în ceea ce privește finanțarea proiectului nu l-au alarmat și că, în general, cercetătorii nu ar trebui să perceapă aceste finanțări ca pe niște drepturi pe care le au în orice context.

„Experimentele s-au derulat cu viteză mult mai mare de la finalul anului, când am primit o tranșă de finanțare din partea ministerului. Aș vrea însă să menționez că sunt foarte multe proiecte care ar merita tot atâta atenție sau chiar mai multă, dar care nu au o etichetă poate atât de strălucitoare ca ideea de sânge artificial. Noi nu credem că banii ni se cuvine, nu credem că suntem niște zmei cu stea în frunte și știm că acești bani pe care îi cerem sunt munciți din greu de contribuabili și e o răspundere foarte mare să îi cheltui. Au fost câteva sincope minore dar nu ne putem plânge că nu i-am primit chiar când am cerut mi se pare extrem de neserios ”, spune cercetătorul clujean.

Echipa de cercetare va realiza periodic rapoarte de activitate

Mihnea Costoiu a confirmat și el acordarea finanțării de 400 de mii de lei, precizând că echipa de cercetători va trebui să realizeze periodic rapoarte în care să prezinte unui grup de specialiști. Costoiu a subliniat faptul că această cerință nu denotă lipsă de încredere ci este o practică obișnuită.

„Vom continua finațarea prin institute și universitate astfel încât să nu existe sincope în cercetarea domnului Silaghi. Prima tranșă va veni în luna aprilie și în funcție de necesități vom vedea dacă vor mai fi finanțări prin universitate sau institute. Eu, ca ministru, nu sunt specialist și am solicitat să existe faze intermediare în care colectivul din departament să prezinte rapoarte de progres care să fie analizate de specialiști de la Facultatea de Chimie. Nu este nimic special, așa se face peste tot”, a mai declarat Mihnea Costoiu.

 

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea în laboratoarele cercetătorului Radu Silaghi Dumitrescu.

[nggallery id=386]

Distribuie:

Postaţi un comentariu