De Ziua Pompierilor, „La mulţi ani” salvatorilor de vieţi!

Pompierii români sunt sărbătoriţi în data de 13 septembrie, zi în care este marcat şi momentul eroic din 1848/Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Intervin pentru stingerea de incendii, îndepărtează bucăţi de tencuială de pe clădirile înalte care prezintă pericol pentru trecători, reacţionează de urgenţă pentru înlăturarea efectelor produse de precipitaţii abundente, salvează oameni blocaţi în locuinţe, acestea sunt doar câteva dintre situaţiile în care pompierii acţionează atunci când sunt chemaţi. 165 de ani de la bătălia de la Dealul Spirii, un moment important în istoria pompierilor, se sărbătoresc astăzi, în toată ţara, din păcate fără activităţi festive în urma situaţiei de urgenţă din Galaţi şi Vaslui.

Începând cu anul 1953, pompierii români sunt sărbătoriţi în data de 13 septembrie, zi în care este marcat şi momentul eroic din 1848, când pompierii militari din Bucureşti au luptat împotriva otomanilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj a anunţat însă sistarea evenimentelor programate pentru Ziua Pompierilor, în Parcul Central.„Urmare situaţiei din Galaţi, unde au fost înregistrate victime şi pagube materiale, activităţile festive prilejuite de Ziua Pompierilor din România se sistează”, a anunţat ISU în cursul dimineţii. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Căpitanul Andrei Biriş a precizat pentru Transilvania Reporter că evenimentele au fost anulate fără a fi reluate într-o altă zi. “Este o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat chiar de Ziua Pompierilor dar, date fiind problemele rezultate în urma indundaţiilor, ne conformăm. Echipajele noastre nu au fost încă solicitate de colegii din judeţele inundate, dar suntem pregătiţi să intervenim dacă va fi nevoie”, a declarat Andrei Biriş.

Autorităţile gălăţene au dispus suplimentarea numărului forţelor de intervenţie, astfel că în prezent în zonele afectate se află aproape o mie de lucrători.Totodată, a început distribuţia ajutoarelor pentru persoanele sinistrate, acestea primind 22.000 de litri de apă, 550 de pături, peste 10.000 de kilograme de conserve de carne şi pateu, 300 de litri de ulei şi 500 de kilograme de făină. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate. Un număr de 519 persoane au fost evacuate din calea apelor.

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită în fiecare an în data de 13 septembrie, fiind un moment de cinste adus meseriei de pompier şi celor care cu devotament îndeplinesc misiunile de salvare zi de zi.

Postaţi un comentariu