De vorbă cu femeile. Vasile Dâncu lansează un apel pentru reconstruirea legăturilor dintre oameni

Sociologul Vasile Dâncu la o dezbatere organizată de OFSD Cluj/ foto Dan Bodea
Sociologul Vasile Dâncu la o dezbatere organizată de OFSD Cluj/ foto Dan Bodea

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că violenţa din ziua de astăzi este generată şi de faptul că societatea actuală este construită prea mult pe individualism, că pune prea mare accent pe construcţia eu-lui şi a dezvoltării personale.

El a subliniat faptul că, dimpotrivă, ar trebui să fie foarte importantă legătura dintre oameni.

”Este foarte importantă legătura socială. Noi, în sociologie, abia acum începem să construim indicatori pentru a prinde legătura socială. Senzaţia mea e că secolul 20 –spunea şi Freud- este un secol al eu-lui şi secolul 21 este un secol al supraego-ului. (…) Dar ce se întâmplă cu relaţia cu celălalt? Ce se întâmplă în societate, de fapt? Trăim într-un secol al egoismului, în acest moment individualitatea, construcţia identităţii merge foarte mult spre profilare individuală, spre un ego, spre un eu supradimensionat. Avem o industrie a dezvoltării personale; părerea mea este că e o mare escrocherie. Această centrare pe eu după părerea mea se traduce într-un narcisism exagerat care se vede la nivel social”, a spus Vasile Dâncu, la o dezbatere organizată de femeile social-democrate clujene (OFSDC) pe tema violenţei împotriva femeilor.

Sociologul clujean crede că ”trebuie să punem accent asupra relaţiei, asupra definiţiilor de rol ca şi complementaritate”, evidenţiind faptul că noi nu mai avem proiecte colective şi că, fiind mereu în competiţie cu celălalt, nu-l putem recunoaşte ca egal al nostru.

”Pentru a construi societatea, relaţia este cea mai importantă. Noi trebuie să mergem, după părerea mea, în a începe să reconstruim legătura, contractul social, legătura între oameni. Cred că trebuie să schimbăm logica societăţii, o societate care este centrată pe individ, după părerea mea, pentru supravieţuirea individului. Cred că ar trebui să corectăm în societate aceste erori de genetică socială, să le spunem, să le corectăm prin a crea cadre de colaborare, prin a crea mecanisme pentru o recunoaştere a celuilalt”, a subliniat Vasile Dâncu.

El le-a spus femeilor social-democrate prezente la dezbatere că ele au un rol foarte important în politică şi în ceea ce ar însemna această schimbare şi regândire a relaţiilor din societate.

”Cred că trebuie să schimbăm fundamentul relaţiei şi aici să schimbăm fundamentul societăţii. Dacă mergem înspre această derivă, a ego-ului şi a unui narcisism social, politic, politicii îi convine, politicienilor le convine. Politica induce continuu acest lucru. Rolul dvs este să schimbaţi lumea cu totul, de la fundamentele ei. Aşa va dispărea violenţa”, a concluzionat Vasile Dâncu în aplauzele femeilor social-democrate.

La conferinţa organizată de femeile social-democrate clujene, conduse de deputatul Aurelia Cristea, au participat psihologi, sociologi, oameni politici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu