Copiii cu „mâini de aur” premiați la Huedin

Foto: Amalia Cărăuș

Clubul Copiilor din Huedin a organizat a opta ediție a concursului internațional „Mâini de aur ”, care promovează talentul tinerilor, valorile tradiționale și arta populară. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 23 mai, în Parcul Central din Huedin.

Fiecare echipă participantă a avut ocazia să își amenajeze un stand de prezentare în Parcul Central. Vizitatorii au putut admira sau cumpăra lucrările expuse, iar cei mai curioși au urmărit copiii în timp ce lucrau, demonstrându-și talentul. Un alt punct de atracție l-au constituit și costumele populare autentice pe care le purtau participanții, multe dintre acestea fiind mai vechi de 100 de ani.

Foto: Amalia Cărăuș

Foto: Amalia Cărăuș

„Este prima dată când participăm la concurs. Am aflat de eveniment de pe internet și de la un coleg care a fost anul trecut. Am trimis lucrările și în urma jurizării am fost selectați și invitați să participăm. Echipa noastră realizează măști tradiționale bucovinene, trăistuțe bucovinene și împletituri din sfoară” spune Ana Cazac, îndrumător.

Meșteșugurile prezente la festival sunt diverse: sculptura în lemn, modelarea lutului, încondeierea ouălor, confecționarea măștilor populare, țesătura, pictarea icoanelor. Lucrările au fost jurizate pe categorii de o comisie de specialitate.

Foto: Amalia Cărăuș

Foto: Amalia Cărăuș

„Jurizarea este făcută de o comisie formată din 22 de membri, președintele juriului fiind doamna Maria Istici de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Vor fi acordate premii în bani și obiecte, oferite de Primăria Huedin și sponsori, la diferite categorii, printre care și Cel mai frumos costum popular sau Premiul special pentru cel mai frumos stand. Valoarea totală a premiilor este peste 3000 de lei.” A declarat Ștefan Bara, directorul de concurs.

Foto: Amalia Cărăuș

Foto: Amalia Cărăuș

„Mâini de aur” este un concurs care se adresează elevilor și profesorilor din România sau din străinătate care cunosc și practică meșteșugurile tradiționale specifice zonelor din care provin. O echipă participantă este formată din trei elevi din diferite categorii de vârstă și un cadru didactic care au misiunea să prezinte trei meșteșuguri diferite.

Text: Amalia Cărăuș

Distribuie:

Postaţi un comentariu