Autoritățile din Transilvania somează Guvernul: vrem drumuri!

Presedintii Consiliilor Judetene din N-V s-au intalnit la Oradea Foto-Informatia de Bihor

Preşedinţii consiliilor judeţene Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Sălaj şi Cluj s-au întâlnit la Oradea. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta proiectele pe care judeţele din Regiunea Nord-Vest le susţin pentru finanţare cu fonduri UE în baza Programului Operaţional Regional în exerciţiul bugetar european 2014-2020.

Şefii judeţelor din regiune Nord-Vest s-au pus de acord asupra unui lucru. Este vorba despre realizarea unei reţele de drumuri interjudețene de 400 de kilometri, care ar urma să aibă termen de finalizare anul 2020.

“Este pentru prima dată când autoritățile administrativ-teritoriale județene se pun la masă pentru a crea o structură de fluidizare rutieră, în comun, ce va fi susținută financiar în viitoarea construcție a Programului Operațional Regional”, a declarat, Cornel Popa, preşedintele CJ Bihor.

Rețeaua interjudețeană va îndeplini câteva obiective importante, pe lângă conexiunea cu Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) solicitată de UE, va face legături transfrontaliere, va aduce dezvoltare economică și va pune în valoare zonele turistice importante ale județelor.

“Eu cred că rațiunea a reușit să ne convingă pe toți și interesul comun pe care-l avem în a dezvolta rețeaua de drumuri județene. Noi dorim să susținem zona Codrului, să facem o legătură bună între județe, chiar cu Maramureșul, la Seini, peste Someș, unde există o variantă ce funcționează de zeci de ani, cu bacul, dar unde intenționăm să facem un pod. Sperăm să putem crea o legătură între arii turistice de mare valoare, precum Țara Oașului și Țara Codrului”, a precizat Adrian Ștef, președintele CJ Satu Mare.

Totodată, Zamfir Ciceu, președintele CJ Maramureș, a afirmat că, pentru județul pe care îl reprezintă, este un proiect vital, pentru că din cei 800 de kilometri de drumuri pe care le are acesta, nu s-a reabilitat niciun kilometru.

“Acest proiect ar aduce deschiderea pe care o merită Maramureșul spre obiectivele sale turistice, bisericile de lemn, monumente UNESCO, cât ar veni și în rezolvarea nevoilor economice ale zonei”, a spus Zamfir Ciceu.

Valoarea totală a proiectului se estimează la 225 de milioane de euro, din care Bihorului, cu 116, 7 kilometri i-ar reveni o contribuție de 59, 2 milioane de euro, Cluj 33 km — 10 milioane de euro, Sălaj 60 km — 29, 6 milioane de euro, Satu Mare 68 km — 55, 4 milioane de euro și Maramureș 119 km — 70, 9 milioane de euro.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene (85%), din bugetul național (13%) și bugetul județean (2%). Studiile de fezabilitate și proiectele tehnice se vor depune între 15 iunie 2014 și 15 aprilie 2015, finalizarea proiectului fiind stabilită până la finele 2020. Toate termenele stabilite de ADR N-V vor putea fi însă devansate, după cuma firma Cornel Popa, pentru a scurta cât mai mult realizarea rețelei de drumuri interjudețene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu