Comuna din Cluj. Unităţile administrativ-teritorile se înmulţesc, polulaţia scade

Clujul este printre judeţele în care s-au înfiinţat cele mai puţine comune din 2000 încoace. În interval de mai bine de un deceniu, în judeţul Cluj s-a înfiinţat o singură comună, fiind întrecut la acest capitol doar de judeţele Caraş Severin şi Gorj, în care n-a fost înfiinţată nici o comună. Cele mai multe comune din ţară s-au înfiinţat în judeţele Timiş şi Suceava, 17, respectiv 16.

În ceea ce priveşte regiunea de Nord-Vest, cele mai multe comune s-au înfiinţat în judeţul Maramureş –7-, urmat de Bihor (6), Bistriţa-Năsăud (5), Satu Mare (4), Sălaj (3) şi Cluj (1).

Numărul de comune a crescut în ultima perioadă, în condiţiile în care populaţia a scăzut. La o medie recomandată în UE de 5.000 de locuitori, în România media este de 3.500 de locuitori într-o comună, dar diferenţele sunt mari de la un judeţ la altul. Cea mai mare medie o are Suceava, cu circa 4.800 de locuitori într-o comună, în timp ce media cea mai mică e într-un judeţ din Regiunea de Nord-Vest, Sălajul, care are media de 2.600 de locuitori. Nici Clujul nu stă prea bine la acest capitol, cu o medie de aproape 3.000 de locuitori într-o comună. În celelalte patru judeţe din Nord-Vest, media este următoarea: Bihor –3.400, Bistriţa Năsăud 3550, Satu Mare 3600, Maramureş –3.800.

În România există şi multe comune chiar sub 1.000 de locuitori şi, cu cât numărul de locuitori este mai mic, cu atât independenţa financiară a respectivei comune este mai mică.

2 Comentarii

  1. Dan spune:

    Asadar care este numele singurei comune din Cluj infiintata de la 2000 incoace?

Postaţi un comentariu