Clujul ajunge la Comisia Europeană. Băsescu îi cere bani lui Barroso pentru proiectul Cluj Innovation City

foto Dan Bodea
foto Dan Bodea

Preşedintele Traian Băsescu declară că la întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi va prezenta acestuia proiectul Cluj Innovation City în vederea obţinerii unei finanţări din fonduri europene.

Traian Băsescu a afirmat duminică, la finalul unei întâlniri pe care avut-o cu primarul Emil Boc, că va susţine acest proiect până la finalul mandatului său, aşa cum a făcut şi cu proiectul ELI de la Măgurele (proiectul Extreme Light Infrastructure, de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme, realizat prin programul CE Orizont 2020 – n.r.).

”Sunt proiecte care pot fi susţinute cu bani europeni şi componentă autohtonă, iar eu i-am promis primarului, având în vedere că vineri am o întrevedere cu preşedintele CE, Barroso, că voi prezenta acest proiect şi, la fel cum am susţinut proiectul laserului de la Măgurele, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru student”, a spus Băsescu, referindu-se la proiectul Cluj Innovation City pe care Emil Boc i l-a prezentat în cursul întrevederii de la Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul ar urma să valorifice oportunităţile pe care Clujul le prezintă din punct de vedere al calităţii sale de cel mai mare oraş universitar dintre Bucureşti şi Budapesta.

Cluj Innovation City este un proiect care se va dezvolta pe patru direcţii, dintre care cea mai importantă este cea de IT – care este un domeniu în plină expansiune în Cluj, datorită numărului mare de firme dezvoltatoare de softuri. Celelalte trei direcţii sunt energie, mediu şi sănătate.

Referitor la acest ultim domeniu, Cluj Innovation City ar putea susţine cercetarea de vârf care se face în Cluj, iar unul dintre cele mai importante proiecte este cel al profesorului Radu Silaghi-Dumitrescu, de dezvoltare a ceea ce presa a numit ‘sângele artificial’. Această substanţă la care o echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai lucrează de peste şase ani ar putea fi folosită în momentele critice cum ar fi după un accident, când organismul necesită o cantitate mare de sânge.
Cu privire la acest lucru, Boc a spus că preşedintele Băsescu i-a recomandat şi dezvoltarea unei cercetări pentru organele artificiale, idee ce i-a venit în urma vizitei pe care a făcut-o în urmă cu două săptămâni în Israel.

”Spunea preşedintele Shimon Peres că cercetarea israeliană este concentrată pe crearea acestor organe. Spunea dânsul, foarte plastic, piese de schimb pentru corpul uman. Iar la Cluj aveţi un început extraordinar, sângele artificial, şi se poate gândi mai departe că şi noi putem avea cercetare de vârf. Am îndrăznit să gândim pentru laser, putem gândi şi pentru ceea ce a imaginat Primăria Cluj-Napoca, acest centru de cercetare. Va fi un challenge pentru perioada următoare, ca România să obţină finanţare pentru acest proiect, iar eu până pe 21 decembrie voi face din acest proiect o prioritate’, a subliniat Traian Băsescu.
”De ce să nu visăm şi la o componentă care ţine de dimensiuni artificiale ale organelor umane, adică să avem o inimă artificială, un ficat artificial, în viitor, într-o cercetare avansată care să ne scutească de transplant sau de alte probleme”, a spus Emil Boc.

Cluj Innovation City este unul dintre cele mai mari proiecte pe care municipalitatea clujeană le pregăteşte, ce presupune o investiţie de 300 de milioane de euro şi care presupune crearea, împreună cu universităţile din oraş, a unui pol de cercetare şi inovare.

Primăria are la dispoziţie şi un teren de 200 de hectare, în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, pe care ar putea fi construită infrastructura necesară unui asemenea proiect, dar şi incubatoare de afaceri pentru firmele de IT sau pentru industriile creative, ori spaţii administrative şi de producţie. Acest proiect ar putea genera, potrivit estimărilor primăriei, 20.000 de locuri de muncă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu