Clujul a găzduit prima consultare cetăţenească privind clima şi energia

La Cluj-Napoca a avut loc, sâmbătă, prima consultare cetăţenească din România privind clima şi energia, în cadrul unui eveniment organizat de World Wide Views, Comisia Naţională pentru Dezbateri Publice Franţa, Consiliul Danez al Tehnologiei şi Missions Publiques Franţa, în parteneriat cu Asociaţia ColectivA Cluj, Asociaţia Reciproca Cluj, Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România. Acţiunea de la Cluj a fost sprijinită de Medeea Marinescu, Ambasadoarea Paris Climat 2015 pentru România.

„World Wide Views are loc în 100 de ţari, la fiecare dezbatere urmând să participe 100 de cetăţeni. Acest eveniment vine în sprijinul unui nou şi ambiţios acord universal privind schimbările climatice, pe care naţiunile lumii îl vor încheia la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice/Paris Climat 2015, în luna decembrie 2015”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Raluca Mateiu, responsabil comunicare al Institutului Francez Cluj, spune că la dezbatere au participat 10.000 de cetăţeni din întreaga lume şi că răspunsurile românilor sunt diferite în câteva aspecte de ale celorlalţi participanţi: „România e reprezentată de 100 de cetăţeni din zona Clujului. Ei ascultă nişte informaţii despre cinci tematici legate de încălzirea globală, climă şi energie, după care dezbat în grupuri restrânse, alături de câte un moderator, şi apoi completează nişte chestionare, acelaşi pe care le completează astăzi toţi cetăţenii din jurul lumii. Sunt diferenţe în câteva puncte, în alte puncte suntem foarte aproape de ceilalţi cetăţeni din lume care participă la dezbatere. De exemplu, când se întreabă dacă problema ar trebui atacată mai mult la nivel supranaţional sau la nivel naţional, românii au mai mare încredere în nivelul supranaţional decât străinii, cu 20% mai mulţi români au spus că ar trebui să fie o problemă tratată global. Mai sunt şi alte mici diferenţe. De exemplu, dacă ar trebui să oprim cu totul exploatarea combustibililor fosili şi să trecem total pe energiile verzi, în România nu la fel de mulţi oameni sunt de acord cu stoparea totală a exploatării cărbunelui, de exemplu, şi a petrolului”. Potrivit acesteia, rezultatele consultării cetăţeneşti planetare vor fi prezentate în 10 iunie, la Bonn, la o conferinţă a Naţiunilor Unite şi apoi la marea conferinţă din decembrie de la Paris, astfel încât decidenţii politici ai lumii să ştie ce doresc cetăţenii ţărilor lor în domeniul schimbărilor climatice.

La dezbatere a participat şi actriţa Medeea Marinescu, Ambasadoarea Paris Climat 2015 pentru România, care a spus că fiecare dintre noi, la nivel individual, dar şi în cadru organizat, trebuie să lucrăm la nivel de mentalitate pentru a avea mai multă grijă de natură şi de resursele acesteia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu