Clujenii, solidari cu victimele tragediei din București: numărul donatorilor de sânge s-a dublat

Numărul donatorilor de sânge din Cluj s-a dublat luni, 2 noiembrie, față de numărul obișnuit al acestora, după tragedia ce a avut loc vineri noaptea în clubul Colectiv din București. Impresionați de suferința celor care se zbat între viață și moarte, tinerii clujeni au renunțat la cursuri sau la cafeaua de dimineață pentru a fi alături, în măsură în care pot, de victimele din clubul Colectiv care au mare nevoie de sânge pentru a supraviețui.

Coridorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr. 19) a devenit neîncăpător în această dimineață. Cu toate că programul se încheie la ora 13:00, oamenii continuă să vină. „Când am venit prima dată, nu era nimeni aici. Am fost eu și o prietenă. Am donat imediat. Acum cred că vom reuși să donam la noapte. Dacă nu reușim astăzi vom veni și mâine, poimâine, nu e problemă. Dacă vrei să ajuți nu cauți scuze”, a spus o studentă. Pe coridor, tinerii așteaptă cuminți cu foile completate. O doamnă de vârsta a doua îi întâmpină pe toți , oferindu-le toate detaliile de care au nevoie. După completarea fișei, fiecare donator trebuie să ajungă în două cabinete medicale din incinta centrului înainte de donația propriu-zisă. Prima dată, donatorii își află grupa sangvină, după care sunt consultați de o doamnă doctor. Apoi, cu fișa în mână, viitorii donatori ajung la etajul I, într-o sală mare, cu mai multe paturi unde vor petrece cel puțin o jumătate de oră. Când ajungi sus, mai ai încă de așteptat. Trebuie să primești pachetul donatorului, adică ustensilele sterile care vor fi utilizate. Donația propriu-zisă durează 20, 30 de minute, în funcție de donator.

După ce s-a încheiat această etapă,  cei care doresc pot să își ridice bonurile de masă, în valoare de aproximativ 70 de lei care îi revin de drept oricărui donator și să își ia o zi de concediu, dacă doresc. De asemenea, cei care doresc pot beneficia de abonament gratuit pe două linii pe mijloacele de transport în comun din oraș. Ultima misiune pe care o au acum donatorii este aceea de a se întoarece la primul ghișeu, unde vor primi o adeverință pe care se specifică, de obicei, beneficiarul donației.

„Am sesizat o creștere semnificată a numărului de donatori. Deocamdată nu știu numărul, dar sunt aproximativ dublu față de numărul donatorilor care vin de obicei. Orarul de funcționare este de la ora 7:30 la ora 13:00, dar dacă sunt mulți doritori și nu vor să revină dimineață, atunci vom încerca să prelungim programul, nu e nicio problemă. Cei care doresc să doneze pentru cei de la București , trebuie să specifice acest lucru. Este distanța mare până la București. Sunt centre mult mai aproape de spitalele din capitală. Noi încă nu am fost solicitați, dar vom fi, cu siguranță, în cazul în care sunt probleme sau deficite de plasme, dar sperăm că se va putea asigura necesarul.

E important ca oamenii să vină și în zilele următoare, să vină constant. Degeaba vin câteva sute de persoane în prima zi și apoi deloc. Unele preparate realizate din sânge au termen de valabilitate de doar cinci zile, altele de cel mult o lună. Cei din București vor avea nevoie multe luni de acum încolo de sânge. Sper ca această solidaritate să continue și zilele următoare”,   a declarat pentru Transilvania Reporter Adriana Simea, directoarea  Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Frica de ac a dispărut 

„Nu am donat niciodată, e prima dată. M-a șocat cazul de la București și am venit să donez. Oricui i se putea întâmpla asta. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost dacă se întâmpla la Cluj așa ceva”, spune un tânăr din Cluj, în timp ce aștepta să fie consultat de medicul centrului.

„Nu am mai donat niciodată, dar pur și simplu cred că fiecare dintre noi trebuie să facem ceva, să îi ajutăm pe cei care se luptă să rămână în viață. Orice gest din partea noastră, cât de mic, poate schimba ceva. Sunt alături de familiile victimelor”, a spus Anișoara.

Cei mai mulți tineri au venit în grupuri de patru, cinci persoane.  „Am mai donat sânge, dar doar pentru o persoană cunoscută. De această dată nu am putut sta acasă. Am venit cu mai mulți prieteni să donăm. Suntem alături de cei din București”, Andreea, 25 de ani.

„Nu ne deranjează faptul că trebuie să așteptăm, din contră, ne-am bucurăm că s-a mobilizat lumea. Vor mai veni și alți prieteni. Toți suntem șocați de ceea ce s-a întâmplat. Când ne gândim la victime, frica de ac dispare”, a spus Andrei.

În timpul anului, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj sunt perioade și perioade. „În general se acoperă cu 70% ceea ce este nevoie, dar completăm cu sânge de la alte centre, pentru că la Cluj vin bolvani din toată țara. Clujenii nu pot asigura tot necesarul de sânge din spitalele clujene. Mai mult, sunt perioade când vin foarte puțini donatori. Nu am avut explicații clare de ce în unele zile în care au fost foarte puțini donatori. Politraumatisme se întâmplă și în Cluj, bolnavanii care utilizează sânge în mod cronic sunt foarte mulți. E important ca oamenii să vină constant să doneze pentru a ajuta cât mai mulți oameni”, a mai spus Adriana Simea.

Aici, în mod normal, se pot face între 80 și 100 de donații pe zi.

Clujenii au avut posibilitatea să doneze sânge și în cadrul unei campanii realizate de Asociația React, la Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Asociatia React, Fundatia Vodafone Romania și Centrul de Transfuzii Târgu-Mureș au adus Centrul mobil de transfuzii pe Platoul Sălii Sporturilor din Cluj, în intervalul 08:30- 13:00.

Primarul Emil Boc și prefectul Gheorghe Vușcan au anunțat astăzi controale „la sânge”, în cluburile din oraș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu