Cipcigan şi Crăciun s-au întors din Himalaya cu degerături şi cu kilograme în minus

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan, care a atins, pe 1 octombrie, vârful Manaslu din Himalaya, s-a întors acasă cu degerături la ambele picioare, spunând că expediţia a fost una periculoasă şi că au existat momente în care el şi colegul său, ziaristul Titus Crăciun, au simţit că viaţa le e în pericol: „Având în vedere că Manaslu este socotit al patrulea munte ca periculozitate din lume, nu cred că a fost zi în care să nu ne gândim. Trebuie să vă gândiţi că treceam peste poduri, peste crevase, am avut o zonă foarte crevasată între tabăra de bază şi tabăra 1. Între tabăra 1 şi tabăra 2 a fost o zonă foarte periculoasă, am avut cinci scări. La un moment dat chiar am avut o aventură cu una dintre aceste scări”.

Cipcigan a mai spus că un moment greu al expediţiei a fost când jurnalistul Titus Crăciun, partenerul său, a fost nevoit să renunţe la ascensiune din motive medicale, dar şi când i-au degerat degetele din cauza frigului, care a coborât la mai mult de minus 25 de grade Celsius: „Mai greu a fost în momentul în care am luat şi a luat decizia să coboare mai jos de tabăra de bază. Au fost câteva zile în care ne-am gândit. (…) Am suferit nişte degerături de gradul 2 şi 3, la piciorul drept la toate degetele, iar la stângul, la degetul mare. Urmez tratament şi recuperare şi sper să fie bine. Au fost minus 25 de grade în tabăra 4. În noaptea vârfului a fost foarte rece. A fost un moment în care am crezut că mi-au îngheţat mâinile şi am stat o jumătate de oră să mi le încălzesc şi am reuşit să continui ascensiunea”.

Titus Crăciun a spus că în decurs de o săptămână a pierdut 10% din masa corporală.

Vasile Cipcigan a mai spus că a urcat pentru prima dată la peste 8.000 de metri şi nu ştia cum îi va reacţiona organismul, iar Titus Crăciun a escaladat până acum doar munţi din România.

„A cuceri un munte este impropriu spus. Noi îl urcăm, nu îl cucerim. Muntele ne-a cucerit pe noi”, a adăugat Vasile Cipcigan, care este primul alpinist clujean care depăşeşte nivelul de 8.000 de metri.

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins, pe 1 octombrie, vârful Manaslu (8.156 de metri) din Himalaya.

Vasile Cipcigan este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont — Salvaspeo Cluj şi a pornit în expediție alături de jurnalistul Titus Crăciun.

Cipcigan este și inițiatorul proiectului “Șapte pași pe acoperișul lumii”, care s-a concretizat până în prezent în patru reușite: Elbrus (Europa) — 5.642 metri, McKinley (SUA) — 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) — 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) — 5.895 metri.

De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expediția Khan Tengri 2008, fiind și coinițiator și participant la proiectul “Expediția Românească Manaslu 2013”.

Manaslu din masivul Gurkha, munții Himalaya, este, ca înălțime, al 8-lea vârf al planetei (8.156 metri).  Primii oameni care au reușit să ajungă pe vârful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki și Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956, iar primul din România a fost, în 2006, timișoreanul Horea Colibășanu.

Postaţi un comentariu