Cine ia cei mai mulţi bani din TVA în 2014? Clujul pe penultimul loc

Proiectul de buget aprobat ieri de Guvern a determinat deja o serie de calcule referitoare la împărţirea banilor pentru 2014 în judeţe. Potrivit unei clasificări a economica.net la capitolul bani de la buget din colectarea TVA-ului judeţele din sud şi o parte din cele ale Moldovei sunt favorizate la sumele care se întorc pentru echilibrarea bugetelor locale. Sau mai simplu spus, pentru plata datoriilor pe care le au diferite primării.

Astfel, potrivit legii sumele din TVA sunt folosite pentru pentru plata restanţelor unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări. Toate judeţele vor primi bani şi în 2014, ca în fiecare an, din încasările din TVA.

Împărţirea arată însă că în bugetul pe 2014 sunt discrepanţe mari între judeţe în ce priveşte alocarea acestor fonduri care pot fi folosite după bunul plac de autorităţile locale, arată economica.net. Cel mai important criteriu de alocare a banilor de la Centru este mărimea populaţiei judeţului. Doar după acest criteriu, statul avantajează clar anumite judeţe.

Ţinând cont de suma alocată funcţie de mărimea populaţiei, cea mai mare alocare o are Tulcea, revenindu-i 152 de lei pe cap de locuitor. E urmată de judeţele din sudul ţării şi din nordul Moldovei.

Cea mai mică sumă a fost alocată judeţului Ilfov, cu 34 de lei pe cap de locuitor, aici aflându-se însă Capitala cu foarte mulţi locuitori. Pe penultimul loc la acest capitol de alocare este judeţul Cluj cu 54 de lei.

Uioreanu: De fapt, Clujul e pe locul doi după Bucureşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu spune că de fapt clasamentul ar trebui răsturnat. “Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se alocă ţinând cont şi de puterea financiară a judeţului. Altfel spus, nu suntem pe penultimul loc, ci pe al doilea, după Bucureşti.  Pe de altă parte, la Cluj şi colectarea taxelor şi impozitelor locale e mai bună. Şi probabil nici nu sunt unităţi administrativ teritoriale cu arierate aşa mari ca în altă parte. Oricum e de menţionat că per total, la alocări bugetare pe 2014 suntem pe locul 4”, a spus Horea Uioreanu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu