Chinezii vor să ne facă linii de tren de mare viteză

Foto: Dan Bodea

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare vor avea loc discuţii cu o companie chineză pentru realizarea unei linii de mare viteză pe ruta Bucureşti-Iaşi, cu posibilitate de extindere până la Chişinău.

„În 15 octombrie avem prima discuţie solidă cu o companie chineză, va fi o discuţie cu experţi, pentru că studiul de fezabilitate pentru o linie de tren de mare viteză nu e acelaşi cu studiul pentru o cale ferată normală. Ce avem noi în studii trebuie reactualizat de către cei care ar intra în această competiţie, de la cei 160 km pe oră, maximum ce avem noi, când arată într-un fel infrastructura, la 300 de km pe oră, când e un alt studiu de fezabilitate şi un alt proiect tehnic. Experienţa noastră de a face proiecte pentru trenuri care merg cu 300 de km pe oră nu este extrem de mare”, a precizat Ioan Rus.

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca linia de mare viteză să fie prelungită până în Republica Moldova, la Chişinău.

„Discuţia pe această variantă a fost Bucureşti-Iaşi şi dacă şi Guvernul Republicii Moldova va achiesa la o astfel de negociere, să se facă Bucureşti-Chişinău”, a completat ministrul Transporturilor.

Postaţi un comentariu