Centrul Sfântul Nectarie, ajutor pentru bolnavii de cancer

PS Vasile Someșeanul (Foto: Radu Hângănuț)

Peste 78.000 de cazuri de cancer au fost raportate în anul 2012 la nivel mondial, iar România este pe locul 10, în rândul țărilor europene, în ceea ce privește bolnavii de cancer. Rata de supraviețuire este foarte redusă, iar timpul rămas după ce medicul enunță „sentințah este critic pentru bolnavi. Cei mai mulți cad în depresie la gândul că vor ajunge să-și împovăreze familiile, în timp ce alții sfârșesc singuri, în spitalele din țară. Pentru bolnavii de cancer însă există „îngrijirea paliativăh, o specialitate aproape inexistentă în România, dar care a prins rădăcini la Cluj, unde, în ultimul an, mai bine de 200 de bolnavi și-au găsit linișitea la Centrul de Îngrijire Paliativă „Sfântul Nectarie.

Ideea Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a luat naștere în anul 2007, când Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Vasile Someșeanul, a participat la un simpozion pe această temă desfășurat, în premieră, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. „În România, activitatea medicală de îngrijiri paliative este la început.Am fost impresionat de aceste lucruri și de ce oferă acest tip de asistență. A durat ceva timp până am găsit cele necesare pentru a demara proiectul”, spune PS Vasile Someșeanul.

Centru unicat

Proiectul este unic în Transilvania și este primul de acest fel al Bisericii Ortodoxe Române. El vine în sprijinul bolnavilor de cancer, aflați în faze avansate ale bolii sau chiar în fazele terminale. Chiar dacă nu li se oferă un tratament, bolnavilor li se oferă atât îngrijire medicală, cât și spirituală, psihologică și socială. „Centrul nu este o donație făcută de cineva anume ci este o rezultatul efectului creat de compasiunea față de oamenii care suferă de o astfel de boală”, explică PS Vasile Someșeanul.

Capacitatea facilității este de 20 de paturi, iar de bolnavi se ocupă 53 de angajați, școliți în domeniul îngrijirii paliative la Brașov. Medicii și oamenii de afaceri clujeni au pus mână de la mână și au oferit donații pentru construcția în care astăzi, bolnavii de cancer își petrec ultimele clipe într-un loc adecvat. Fie că a fost vorba de materiale de construcție, aparatură medicală sau servicii, „oamenii de bineh, așa cum PS Vasile Someșeanul îi numește, au contribuit la realizarea acestui proiect. „Toată lumea a fost receptivă de la momentul inițierii centrului, în anul 2007. Doamna profesor doctor Mirela Gherman  a fost prima persoană care s-a implicat efectiv în munca de aici. Ea a urmat cursuri de îngrijire paleative pentru că la noi, această specialziare nu este prinsă în curriculum facultăților, cum se întâmplă în Germania de exemplu, unde existră trei facultăți care au această specializare. Sperăm ca în anul următor să fim martorii deschiderii unei astfel de specializărih, explică episcopul.

Fiind un centru realizat la inițiativa Bisericii Ortodoxe Române, acesta a primit numele unui sfânt recunoscut pentru minunile sale în ceea ce-i privește pe bolnavii de cancer.

„Sfântul Nectarie este un sfânt contemporan nouă care în timpul viețiii sale s-a dovedit a fi de mare folos bolnavilor de cancer. Credincioșii ortodocși dar și musulmani îl respectă foarte mult. Este văzut ca un sfânt care îi ajută foarte mult pe cei care suferă de această boală”, spune arhiepiscopul clujean.

Sprijin pentru toţi bolnavii

La centru ajung oameni din toate păturile sociale care au în comun aceleași lucruri: suferința unei boli incurabile și dorința de a avea un sfârșit cât mai liniștit. „Centrul a fost gândit, din punct de vedere social, în mod deosebit pentru persoanele defavorizate. Dar am avut și pacienți care deși nu reprezintă o problemă socială, însăși suferința lor este o problemă. La noi vin chiar și foști medici și persoane cu reputație care aleg serviciile noastre. Ca orice bolnav, cei care vin aici caută vindecare. Însă aici oferim alinare, tratament pentru durere și mulți caută companie. Bolnavii de cancer simt nevoia să comunice și cum oamenii nu au prea mult timp pentru asta, aici le oferim posibilitatea aceasta. Noi ajutăm și familiile bolnavilor prin faptul că le oferim consiliere în timpul bolii dar și în perioada de doliu, atunci când este cazulh, mai spune PS Vasile Someşeanul.

La centru nu vin doar credincioșii evlavioși, fiind primiți și pacienți care nu au avut o relație tocmai bună cu divinitatea. „Sunt internați oameni care au avut de-a lungul vieții o legătură permanentă cu biserica și prezența lor aici este ceva normal. Sunt și persoane care nu mai au o viață spirituală foarte ordonată. Noi le oferim aici șansa să se aproapie de o viață spirituală mai bună și să recupereze ceea ce au pierdut în timpul vieții. Este activitate zilnică în paraclis, prin preotul centrului care este absolvent de medicină. Avem măicuțe care stau tot timpul alături de bolnavii care nu au familie”, mai spune ierarhul.

Profesor german, îngerul păzitor al centrului

Printre „oamenii de bine” care au pus umărul la ridicarea centrului se numără și profesorul doctor Heinrich Schnatmann, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acesta și-a folosit relațiile și cunoștințele pentru a-i ajuta pe clujeni, cooptând-o în proiect chiar și pe vicepreședinta Bundestagului, Suzana Kastner. De-a lungul timpului, profesorul Heinrich a donat centrului mai bine de 20.000 de euro, deschizând numeroase uși și pentru alte acte de binefacere.

„Este un om deosebit. În Germania el este foarte implicat în activițăți de natură caritabilă. Prin asociația pe care o deține, el susține activități caritabile în Bistrița-Năsăud și Cluj. Chiar de la început s-a implicat prin susținerea financiară cât și prin interesul față de activitatea noastră. Ori de câte ori vine în țară ne vizitează și de fiecare dată se interesează de problemele și nevoile noastre”, spune Vasile Someșeanul despre binefăcătorul de origini germane.

Bogdan Ota cântă pentru bolnavii centrului

Artistul clujean Bogdan Ota a fost și el profund impresionat de activitatea centrului de îngrijire paliativă și a decis să își folosească talentul pentru a-i ajuta pe cei suferinzi. Astfel, Bogdan Ota va susține concertulhArtă pentru sufleth în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pe data de 10 decembrie, începând cu ora 19:00.  „Am vrut să fac în luna decembrie mai multe spectacole caritabile, dar în Cluj nu găsisem cauza care să mă convingă să mă implic. Întâmplarea a făcut să întâlnesc oameni care să îmi povestească despre acest centru și am considerat că acesta ar fi cel mai bun motiv pentru ca în prag de sărbători să fac acest concert. Am făcut o reducție și încercăm să strângem  banih, spune Bogdan Ota, care preconizează că din acest eveniment se vor obține peste 10.000 de lei, bani care vor merge spre centru, a declarat artistul. 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Stoinel Mariuca says:

    Buna ziua,
    Ma numesc Stoinel Mariuca ,am 32 ani si locuiesc in Timisoara
    Am terminat in 2004 facultatea de Biologie, am lucrat 4 ani in invatamant ca profesor de Biologie, apoi m-am imbolnavit
    In 2008 am fost diagnosticata cu cancer la san
    In aprilie 2008 m-am operat prima data, mi-au scos doi noduli, am facut 4 sedinte de citostatice
    In octombrie 2008 m-au operat a doua oara, evidare ganglionara, au scos 13 ganglioni dintre care unul era cu metastaze.Am facut inca 6 sedinte de citostatice, 25 sedinte de radioterapie si am inceput un tratament hormonal cu tamoxifen (pentru 5 ani ) herceptine (un an) si zoladex ( un an ) Mergeam din 3 in 3 luni la control , la ecografie si medicul de acolo imi spunea ca nu este in regula ceva. cu rezultatele mergeam la chirurg, ii spuneam ca de vede ceva acolo, dar spunea ca e normal ca e urma de la cicatrice din interior, ca am 25 de ani si a taiat putin la suprafata sa nu lase cicatrice mare…..etc.Am uitat sa precizez ca am fost operata la Spitalul Militar din Timisoara de catre Dr Cristi Gheorghe
    Intr-un final, in aprilie 2010, tot presandu-l pe chirurg cu interpretarile de la ecograf despre “acel ceva “care crestea, mi-a zis “ce tot atata filozofie si tu si Doctorul Marchis, vii taiem scoatem , vedem ce e si gata”
    In aprilie 2010 m-a operat a 3-a oara si a scos un nodul care in urma examenului histopatologic s-a dovedit a fi NODUL RESTANT, NU RECIDIVA, am mai facut 4 sedinte de citostatice.
    A fost o eroare chirurgicala , nu a scos toti nodulii de la inceput. Am facut RMN, care nu a fost concludent si m-au trimis in Ungaria la Seghet sa fac o analiza numita PET CT. Am aflat ca se adusese si in Romania acel aparat la Oradea, doar ca nu lucra cu casa de asigurari si trebuia sa platesc .Scanarea cu un set complet de analize, cu drumul m-a costat aproximativ 6000 lei. Nu am avut banii necesari , am reusit sa ii strang pana in august cu ajutorul Bunului Dumnezeu si al prietenilor si colegilor, fiecare cat a avut si cat a putut.
    In octombrie 2010 am facut a 4-a operatie , bine inteles la alt chirurg, la Dr Ionac la Spitalul Judetean TTimisoara, mastectomie totala pe partea dreapta. Am facut inca 6 sedinte de citostatice
    A fost din ce in ce mai bine, mergeam din 6 in 6 luni la control, analize de sange, marker tumoral si tomograf sau RMN, spuneau ca este totul bine, chiar eram fericita si ii multumeam lui Dumnezeu ca acest cosmar s-a terminat.
    In mai 2013, la analizele de control, s-a depistat ca ganglionii limfatici din mediastin, care inconjoara bronhia de la plamanul drept sunt inflamati si au diametrul de 4.5/2.5 cm
    La o raceala foarte puternica sau la TBC se inflameaza maxim pana la 2 cm
    In iunie 2013 m-am operat a 5-a oara, au departat coastele, au desumflat plamanul drept ca sa ajunga la acel ganglion din care au luat doar biopsie, nu putea fi scos deoarece era foarte vascularizat, au curatat si plamanul drept ca erau pete si pe el
    In iulie 2013 m-au operat a 6-a oara pentru implantare camera de tratament , pe care sa pun perfuziile ca nu mai aveam vene. Din camera pleaca un furtun care intra in artera care intra direct in inima in atriul stand
    Am inceput la sfarsitul lui iulie citostaticele, inca 8 sedinte si in nou tratament cu Herceptine si niste pastile…
    In ianuarie 2014 m-am operat a 7-a oara Furtunul care pleca din camera s-a fisurat si riscam sa migreze si sa intre in inima. Au scos camera au taiat un cm din furtunas, l-au fixat cu un fir pe stutul de la camera si au pus camera la loc
    Am facut apoi 4 serinte de ratioterapie la ovare pentru castrare radiologica, pentru a opri orice emanare de hormoni in organism
    De prin mai 2014 am inceput sa am dureri groaznice de cap. Mi.am facut Rmn la cap si tomograful de control pe segmentele torace, abdomen si pelvis
    Pe 17 iulie am aflat rezultatele care sunt TERIBILE
    Am 12 formatiuni tumorale pe creier cu diametrul intre 0.5 si 2.5 cm, ganglionul din mediastin a crescut si are 2.5 cm, si au aparut leziuni osteolitice la nivelul scapulei humerale drepte si la nivelul vertebrelor T10 si T12
    Am fost distrusa
    Doctorul oncolog mi-a zis ca pe creier medicamentele nu actioneaza, tumorile nu sunt operabile pentru ca sunt prea multe si mi-ar face creierul ferfelita, singura varianta este radioterapia si sa oprim toate tratamentele si sa incepem dupa raze un tratament nou cu TYVERB , Xeloda si Osetron. Acest Tyverb actioneaza asupra tuturor tumorilor, chiar si pe alea de pe creier, nu le distruge dar le tine sub control, nu le mai lasa sa creasca. Dar poate prin raze scad sau daca ma ajuta Dumnezeu, alea mici dispar apoi cu Tyverb sa le stagnam cresterea
    Pe 23 iulie am inceput radioterapia pe creier . Am facut 10 sedinte de raze, iar o data la 2 zile perfuzii cu manitol si dexametazona pentru dezinflamarea edemelor cerebrale
    Mi-a fost foarte rau in aceasta perioada
    Am terminat razele pe 5 august, am fost la medic si mi-a zis sa facem 10 zile pauza si de luni, 18 august sa incepem tratamenul
    Problema este ca TYVERB nu este decontat de CAS Romania si costa 9493 ron pe luna
    Medicul meu oncolog, care a fost singurul care si-a dat interesul cu adevarat in acesti 7 ani de chin, Dr. Popovici Dorel, mi-a dat un card pe care il are el…. prin care am lunar o reducere de 85 % , iar diferenta de aproximariv 1500 ron plus celelalte 2 medicamente trebuie sa o platesc eu lunar.
    In acesti 7 ani nu am cerut ajutorul nimanui, m-am descurcat cum am putut am luat imprumut, am avut familia si prietenii aproape
    Acum aceste costuri depasesc cu foarte mult posibilitatile noastre financiare
    Eu de “bastina ” sunt din Baia de Arama , judetul Mehedinti
    In Timisoara stam in chirie iar salariile acopera cheltuielile lunare si in tot acest timp, cu tratamentele si investigatiile, ne-am chibzuit cum am putut si ne-am descurcat
    Acum chiar nu mai avem cum
    VA ROG din tot sufletul sa ma ajutati.
    In afara de Dumnezeu, Dumneavoastra sunteti singura mea speranta.
    Numarul meu de telefon este 0725066807
    mail ostoinel@yahoo.com
    Cont RO31CECETM1408RON0908486
    Astept un raspuns din partea dumneavoastra cu speranta unei vesti pozitive
    Daca este nevoie va pot trimite dosarul meu medical cu toate actele doveditoare
    Va multumesc anticipat
    Stoinel Mariuca

Postaţi un comentariu